pääkirjoitus: Il­mas­ton­muu­tos etenee, eivätkä sen vai­ku­tuk­set ole enää kai­kil­ta osin py­säy­tet­tä­vis­sä

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lop­pu­ot­te­lu­paik­ka on pa­nok­se­na, kun Aho ja Barkov ovat en­sim­mäis­tä kertaa vas­tak­kain NHL:n pu­do­tus­pe­leis­sä

NHL:n konferenssifinaaleissa kiekkoilee kolmetoista suomalaispelaajaa.

Helsinki
Jesse Puljujärvi ja Sebastian Aho pelaavat Carolina Hurricanesin riveissä, kun NHL:n lohkofinaalit alkavat.
Jesse Puljujärvi ja Sebastian Aho pelaavat Carolina Hurricanesin riveissä, kun NHL:n lohkofinaalit alkavat.
Kuva: Hurricanes facebook

Carolina Hurricanes ja Florida Panthers eivät ennen tätä kevättä ole koskaan kohdanneet toisiaan NHL-jääkiekkoliigan pudotuspeleissä, mutta torstaina alkavassa itälohkon finaalisarjassa on pelissä paikka liigan loppuottelusarjassa. Samalla myös Carolinan Sebastian Aho ja Floridan Aleksander Barkov ovat ensimmäistä kertaa vastakkain NHL:n pudotuspeleissä.

– He ovat nopeita, heillä on taitoa, mutta he ovat myös valmiita jauhamaan. Siksi he ovat yhä mukana. He ovat hyvä joukkue, Sebastian Aho arvioi vastustajaa joukkueensa nettisivuilla.

NHL:n pudotuspeleissä yhä mukana olevista kolmestatoista suomalaiskiekkoilijasta kahdeksan pelaa Carolinassa tai Floridassa. Hurricanesilla suomalaispelaajia on viisi (Antti Raanta, Sebastian Aho, Jesperi Kotkaniemi, Jesse Puljujärvi, Teuvo Teräväinen).

– Uskon, että tästä tulee nopeatempoinen sarja. Siitä tulee fyysinen. Meidän täytyy pelata parasta peliämme voittaaksemme heidät, Aho ennakoi.

Carolina pelasi viimeksi Stanley Cupin loppuotteluja 2006, jolloin se voitti mestaruuden. Panthersin seurahistorian paras sijoitus on vuodelta 1996, jolloin se hävisi loppuottelut Colorado Avalanchelle. Runkosarjassa Hurricanes voitti joukkueiden kolmesta keskinäisestä ottelusta kaksi.

Aleksander Barkovin Florida on parantanut peliään kauden loppua kohti.
Aleksander Barkovin Florida on parantanut peliään kauden loppua kohti.
Kuva: Panthers

Teräväisen paluu lähellä

Carolinan Teuvo Teräväisen käsi leikattiin 20. huhtikuuta, mutta hän harjoitteli jäällä muun joukkueen mukana alkuviikosta.

– Olen melko lailla valmis. Kun valmentaja haluaa laittaa minut peliin, se sopii, Teräväinen sanoi.

Teräväinen loukkasi kätensä pudotuspelien ensimmäisen kierroksen toisessa ottelussa New York Islandersia vastaan ja uskoi tuolloin pudotuspelien olevan hänen osaltaan ohi.

– Tämä on tavallaan hullua. Olin varma, että se on siinä, mutta lääkärit tekivät hyvää työtä ja näyttää siltä, että palaan aika pian. On vaikea katsoa pelejä, sitä haluaisi olla mukana auttamassa, suomalaishyökkääjä jatkoi.

Pudotuspeleissä loistaneen Frederik Andersenin odotetaan aloittavan Carolinan maalilla, joten Antti Raannan osaksi on jäämässä kakkosvahdin rooli.

Floridan kokoonpanossa suomalaiskiekkoilijoita on kolme (Aleksander Barkov, Anton Lundell, Eetu Luostarinen).

– Tämä on hyvä taistelupari. Heillä on paljon hyviä pelaajia ja niin on meilläkin. Meidän täytyy vain pelata omaa peliämme. Meidän täytyy pelata yhteen, tiukasti joukkueena. Emme saa antaa heille liikaa maalipaikkoja, Lundell aprikoi joukkueensa nettisivuilla.

Länsilohkon loppuottelusarja Dallas Starsin ja Vegas Golden Knightsin välillä alkaa perjantaina. Vegasissa ei pelaa suomalaisia, mutta Dallasin riveissä kiekkoilevat Jani Hakanpää, Miro Heiskanen, Esa Lindell, Roope Hintz ja Joel Kiviranta. Hintz on Dallasin paras pistemies pudotuspeleissä yhdeksällä maalilla ja kymmenellä syötöllä kolmessatoista ottelussa.

Poiminta

Lohkofinaalien otteluohjelma (Suomen aikaa):

Itälohko: 19. 5. klo 3 Carolina–Florida, 21. 5. klo 3 Carolina–Florida, 23. 5. klo 3 Florida–Carolina, 25. 5. klo 3 Florida–Carolina, tarvittaessa 27. 5. klo 3 Carolina–Florida, 29. 5. klo 3 Florida–Carolina, 31. 5. klo 3 Carolina–Florida.

Carolina pudotti 1. kierroksella New York Islandersin voitoin 4–2 ja 2. kierroksella New Jerseyn voitoin 4–1. Florida kukisti 1. kierroksella runkosarjan voittaneen Bostonin voitoin 4–3 ja 2. kierroksella Toronton voitoin 4–1.

Länsilohko: 20. 5. klo 3.30 Las Vegas–Dallas, 21. 5. klo 22 Las Vegas–Dallas, 24. 5. klo 3 Dallas–Las Vegas, 26. 5. klo 3 Dallas–Las Vegas, tarvittaessa 28. 5. klo 3 Las Vegas–Dallas, 30. 5. klo 3 Dallas–Las Vegas, 1. 6. klo 4 Las Vegas–Dallas.

Las Vegas pudotti 1. kierroksella Winnipegin voitoin 4–1 ja 2. kierroksella Edmontonin voitoin 4–2. Dallas kukisti 1. kierroksella Minnesotan voitoin 4–2 ja 2. kierroksella Seattlen voitoin 4–3.

Neljällä voitolla jatkoon. Lohkofinaalien voittajat pelaavat NHL:n mestaruudesta.