Kolumni

Loman voi viettää mökillä Lapissakin

-

Alkuviikosta lehdestä löytyi mukaviakin uutisia, jotka liittyivät tavalla tai toisella koronavirukseen. Kesämökkikauppa käy välittäjien mukaan kuumana. Ostajia olisi enemmän kuin mökkejä on tarjolla. Esimerkiksi Osuuspankeista haettiin lainoja vapaa-ajan asunnon ostamiseen tai rakentamiseen huhtikuussa yli 40 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

Nyt välittäjien mukaan myös kuivan maan mökit kiinnostavat. Lapissa on kesämökkejä yli 30 000, joten tarjolla on varmasti mökkejä myös vesistöjen ääreltä.

Suomalaisten matkaaminen ulkomaille loppui koronaviruksen myötä ja nyt vapaa-aikaa halutaan viettää mökillä luonnon kesällä. Mieluiten niin, että naapurimökkiin on matkaa ainakin kivenheittämän verran.


Myös mökkien vuokraus on kysytympää kuin aiemmin. Ikävä kyllä tämä vuokrausbuumi ei ole ainakaan vielä yltänyt Lapin maakuntaan saakka. Henkilökohtaisesti haluan parantaa tätä tilastoa Lapin osalta. Ensimmäisellä lomasessiolla matkaan Ylitorniolla ja Pellossa sijaitsevalle Miekojärvelle ja toisella Posiolle Ala-Suolijärven maisemiin. Nämä matkat tulevat olemaan tulevan kesän kohokohtia.

Mökkeilyyn kuuluu mielestäni jokin teema. Se voi olla esimerkiksi kalastus, veneily tai vaikkapa hillastus. Mikä onkaan hienompaa kun nousta aamutuimaan kahville, napata hillaämpäri portailta mukaan ja tallustella lähimmälle suolle. Joillekin tämä on herkkua, joillekin ei. Kyllä minäkin hilloja kerään; en ämpäriin vaan suoraan suuhun.

Sekä Ylitornion että Posion mökkireissut liittyvät kalastukseen. Miekojärveltä on tarkoitus pyytää ja saada kuhaa, Posiolla toivoisi uistimeen taimenta. Kalaa järvissä on riittämiin, mutta on aivan eri asia, kuka sitä saa.

En ole koskaan omistanut kesämökkiä ja tuskin omistan jatkossakaan. Vanhemmillani oli kesämökki Simojoella ja vaimon vanhemmilla Pisavaaran kupeessa Louejoella.

Mökkeilyyn liittyy mukavia ja vähemmän mukavia muistoja.  Grillaaminen, kalastaminen tikanheitto, saunominen ja naku-uinti tulevat ensimmäisinä mukavina muistoina mieleen maistuvia juomia unohtamatta.

Kesämökki voi olla myös työleiri. Me vävypojat otettiin usein puheeksi työleirin, kun olimme ahkeran jo edesmenneen appiukon kanssa mökkireissulla. Puiden tekeminen ei loppunut koskaan. Puut kaadettiin tontilta, karsittiin, laahattiin liiterin viereen, sahattiin ja pilkottiin. Kun sadat sääsket iskivät samalla hikiseen niskaan kiinni, niin olo oli kaikkea muuta kuin rentoutunut. Mieleen tuli, että joka paikkaan sitä tulee lähdettyäkin.

Mökkeillä voi luonnon keskellä tai vaikkapa tunturikeskuksessa. Ei allekirjoittanutta haittaa, vaikka mökille ei tule sähköä tai vettä. On hyvä  viettää joskus aikaa ilman mukavuuksia. Sen jälkeen osaa arvostaa itsestään selvinä pitämiä asioita paremmin.