Mainos

Lokakuu – Suomi avau­tuu, niin mekin

Lokakuun alussa yhteiskunnassamme avautuivat monet palvelut ja toiminnot pitkän tauon jälkeen. Saamme vihdoin hengittää vähän vapaammin. Saamme käydä teatterissa ja elokuvissa, ravintoloita avataan lisää ja ulkomaille pääsee matkustamaan vapaammin. Maskien käytöstä voidaan luopua, ainakin osittain. Myös seurakunnille ja niiden toiminnalle tämä tietää avautumista. Tilaisuuksia voi järjestää vapaammin, voidaan viettää yhteistä ehtoollista ja kokoontua vapaammin sanan, laulun ja rukouksen ääreen. Näin ainakin toistaiseksi – alueellisia rajoituksia voi tulla jatkossakin.

-

Tämä on varmasti suuri helpotus, ainakin niille, joille korona-aika on merkinnyt jäämistä neljän seinän sisään. Saa tavata ihmisiä, olla yhdessä ja puhua. Kemin seurakunnassa tämä on erityisesti näkynyt seurakunnan lounasruokalan, Hopealyhdyn kävijäkunnassa. Puheen sorina kuuluu eteisaulasta jo tuntia ennen Hopealyhdyn avaamista, ja jokainen, jolta olen asiaa kysynyt, on ollut asiasta iloinen ja kertonut odottaneensa tätä hetkeä.

Varmasti tämä aika on myös opettanut meille paljon. Paitsi ihan netin käytöstä ja verkkojumalanpalvelusten seuraamisesta, on se opettanut meitä arvostamaan yhteisen kokoontumisen merkitystä, yhteistä rukousta ja hiljentymistä. Olemme palanneet entiseen – vai olemmeko? Paljon on myös varmasti muuttunut. Korona-aika on haastanut seurakuntia paitsi arvioimaan toimintojaan, myös kehittämään uusia. Moni Korona-ajan ratkaisu jää meillä elämään tästä eteenpäinkin. Saamme varmasti jatkossakin seurata jumalanpalveluksia, paitsi kirkossa, myös verkossa, seurakunnan kotisivuilla. Itse olen saanut huomata tämän ainakin siinä, että moni entisten työpaikkojeni seurakuntalainen on joskus pysähtynyt katselemaan jumalanpalvelusta Kemin kirkosta tutun papin nähdessään. Näistä on sitten saanut palautetta itsellekin. Se lämmittää aina.

Voimme itse kukin pysähtyä miettimään, mitä tämä aika on meille jättänyt – kiitoksen aiheita, uusia löytöjä ja kokemuksia. Toivottavasti saamme nauttia niistä jatkossakin.

John Bäckström

Kappalainen, Kemin seurakunta