pääkirjoitus: Kun­ta-alan työ­tais­te­lu on ve­ny­mäs­sä yli kesän, so­pu­jar­ru­na on so­li­daa­ri­suus­va­je

Helatorstai: Tänään vie­te­tään he­la­tors­tai­ta, jolloin "ruo­ho­kaan ei kasva" – mikä se oikein on ja mistä nimitys tulee?

Li­ver­pool voitti Eng­lan­nin cupin – rat­kai­su nähtiin vasta ran­gais­tus­pot­ku­ki­sas­sa

Lontoo/Helsinki
Konstantinos Tsimikas ratkaisi Englannin cupin finaalin Liverpoolille.
Konstantinos Tsimikas ratkaisi Englannin cupin finaalin Liverpoolille.
Kuva: NEIL HALL

Liverpool ja Chelsea järjestivät jalkapallon Englannin cupin loppuottelussa näytöksen, jossa maalihanat aukesivat vasta rangaistuspotkukilpailussa. Siinä Liverpool vei voiton ja juhli seurahistoriansa kahdeksatta miesten cupin mestaruutta.

Lontoon Wembleyllä pelatun loppuottelun ratkaisu nähtiin vasta seitsemännessä laukojaparissa. Liverpoolin Konstantinos Tsimikasin onnistunut laukaus päätti rangaistuspotkukisan lukemiin 6–5.

Liverpoolille ikäviä uutisia ovat tärkeiden pelaajien loukkaantumiset. Maalitykki Mohamed Salah satutti ilmeisesti nivusensa runsaan puolen tunnin pelaamisen jälkeen ja tuli vaihtoon. Mikäli vamma on vakava, se on iso takaisku kahden viikon päästä Mestarien liigassa pelaavalle Liverpoolille.

Päävalmentaja Jürgen Kloppin miehistölle on yhtä iso menetys, jos Virgil van Dijk on lähiviikot sivussa. Hollantilaistoppari otettiin toisen puoliajan päätteeksi kentältä pois.

Molemmilla oli paikkoja ratkaista

Liverpool tuli finaaliin pyörremyrskynä, ja etenkin Luis Diaz aiheutti ottelun alussa suuria ongelmia Chelsealle. Diaz oli ottelun alussa vähällä laukoa pallon maaliin Trent Alexander-Arnoldin hienon syötön jälkeen. Edouard Mendy torjui.

Puoliajan vanhetessa Chelsea pääsi peliin paremmin mukaan ja sai luotua pari hyvää tekopaikkaa. Toisen puoliajan alku oli täysin päinvastainen kuin ensimmäisen, sillä nyt oli Chelsean vuoro vyöryä Liverpoolin maalille.

Heti toisen puoliajan alussa Chelsean Christian Pulisic laukoi ja Liverpoolin Alisson Becker torjui. Heti perään Marcos Alonso laukoi pallon sivuvapaapotkusta Liverpoolin maalin ylärimaan. Muutamia minuutteja myöhemmin Diazin kuti meni hieman ohi.

Toisen puoliajan lopulla Liverpool oli vähällä iskeä ratkaisun, kun ensin Diaz laukoi pallon 83. minuutilla tolppaan ja minuuttia myöhemmin Andrew Robertson ohjasi pallon läheltä tolppaan.

Voiton myötä Liverpoolin unelma neljästä suuresta tittelistä saman kauden aikana säilyi elossa. Joukkue voitti jo aiemmin liigacupin, on Mestarien liigan finaalissa ja elättelee toiveita Valioliigan voitosta. Valioliiga tosin näyttää valahtavan Manchester Citylle. Liverpool ja Chelsea olivat vastakkain myös liigacupin finaalissa, ja myös tuolloin ratkaisu nähtiin vasta rangaistuspotkukisassa.

Englannin cupin loppuottelu:

Chelsea–Liverpool rp. 5–6, 0–0

Rp-kilpailu: Marcos Alonso C +, James Milner L +, Cesar Azpilicueta C –, Thiago L +, Reece James C +, Roberto Firmino L +, Ross Barkley C +, Trent Alexander-Arnold L +, Jorginho C +, Sadio Mane L –, Hakim Ziyech C +, Diogo Jota L +, Mason Mount C –, Konstantinos Tsimikas L +.

Englannin cupin miesten mestaruus on Liverpoolille seurahistorian kahdeksas.