Tulipalot: Ro­va­nie­men Kar­von­ran­nas­sa paloi oma­ko­ti­ta­lon sau­nas­sa – yksi savua hen­git­tä­nyt jat­ko­hoi­toon

Lakko: Työ­tais­te­lu kes­keyt­tää ju­na­lii­ken­teen ensi tors­tai­na vuo­ro­kau­den ajaksi, lakko ei koske Poh­jois-Suo­men hen­ki­lö­yö­ju­na­lii­ken­net­tä

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lii­ga­nur­mel­la jo 17 päivän ja tu­han­sien ki­lo­met­rien edestä – Antti Mu­nu­kas­ta tulossa eniten lii­ga­ot­te­lui­ta tuo­min­nut ero­tuo­ma­ri

Antti Munukka on saanut kokea urallaan kuumiakin pelejä. Yksi sellainen oli RoPSin ja Vaasan Palloseuran kohtaaminen elokuussa 2009, jolloin Munukka saateltiin järjestysmiesten kera pukukoppiin Susivoudin kentällä.
Antti Munukka on saanut kokea urallaan kuumiakin pelejä. Yksi sellainen oli RoPSin ja Vaasan Palloseuran kohtaaminen elokuussa 2009, jolloin Munukka saateltiin järjestysmiesten kera pukukoppiin Susivoudin kentällä.
Kuva: PEKKA AHO

Kesäkuun 8. päivä vuonna 2007 Lahden stadionilla alkoi suomalaisessa jalkapallossa ura, joka pian hakee vertaistaan. Tuolloin ensimmäisen ottelunsa miesten jalkapalloliigassa päätuomaroineesta Antti Munukasta tulee mitä todennäköisimmin tällä keskiviikkona alkavalla liigakaudella kaikkien aikojen eniten pääsarjassa otteluita tuominnut erotuomari.

Munukka, 41, on pian 16-vuotisen pääsarjauransa aikana viheltänyt 268 ottelua, ja tilastokärki Petteri Karin rinnalle on matkaa 16 ottelua. Nuo 268 ottelua ovat yhteisajaltaan vieneet vihreällä veralla 17 päivää, mutta sekuntiakaan ei Munukka vaihtaisi pois.

– 17 päivää, en ollut ajatellutkaan sitä noin, Munukka naurahtaa ja laskee nopeasti, että kilometrejä liiganurmella on takana sellaiset 2 950 jos ottelukeskiarvo olisi 11 kilometrin tienoilla.

– On siinä tullut juostua, Munukka myhäilee.

Minuutteja, tunteja, päiviä ja kilometrejä on vielä edessä paljon, jos tuomariteräsmies sen saa päättää. Yhtenä kaikkien aikojen nuorimmista pääsarjatuomareista uransa aloittanut Munukka jaksaa vielä vaikka kuinka pitkään.

– Tämä on elämäntapa. Tärkeää hommaa, jossa pystyy haastamaan itsensä. Olen edelleen ihan fiiliksissä, kun menen matsiin. Ja nautin joka sekunnista. Olen erittäin etuoikeutettu, että saan tehdä tätä, Munukka hehkuttaa ja on iloinen siitä, että nykyisin ei ikärajoja tuomareille enää ole.

– Tärkeää tässä on sekin, että kehittyy. Mikään matsi ei ole täydellinen (tuomariltakaan) ja joka ottelun jälkeen käyn läpi, mikä meni hyvin ja mitä teen ensi kerralla paremmin. Haluan olla paras, ja laitan kaikkeni peliin, jotta myös olisin paras.

Munukka miettii olevansa tuosta kohta 16 vuoden takaisesta debyyttikesästään kehittynyt ainakin pelaajien käsittelyssä. "Etäisestä" oikeudenjakajasta on tullut noita 22 muuta kentän rajojen sisällä touhuavaa paremmin ymmärtävä.

– Uran aikana on tehty valtava määrä töitä. Eteenpäin on menty niin fyysisesti kuin muutenkin, vaikkapa pelaajien käsittelemisessä. Nuorempana olin varmaan aika etäinen (pelaajien suuntaan). Olin niin nuori, etten osannut kommunikoida. Nykyään pyrin olemaan kentälläkin avoin, suora ja rehellinen. Tarvittaessa pitää virheetkin myöntää.

Liigajalkapallokin on erilaista tuomarille verrattuna menneisiin aikoihin. Kaiken näkevä ja taltioiva tekniikka pakottaa myös osaltaan tuohon itsensä kehittämiseen.

– Ennen saattoi ottelusta olla kuvattuna vain osa, nyt näkee ihan kaiken. Tuomareiden toimintaa analysoidaan, ja vaatimustaso on kova. Ennen saattoi miettiä, oliko pelissä tehty ratkaisu oikea. Nykyään sen näet, ja se auttaa kehittymään, Munukka toteaa.

Eräs nykyjalkapallon kehityksistä on vielä edessä. Suomen pääsarja odottaa yhä VAR-videotuomarointia, jota käytetään esimerkiksi sellaisissa jalkapallomaissa kuin Kosovo tai tästä vuodesta alkaen Viro. Tämä heijastuu suomalaiseen erotuomaritoimintaan siinäkin mielessä, että suomalaistuomareiden eteneminen kansainvälisillä kentillä tyssää VAR-kokemattomuuteen.

– Euroopan jalkapalloliitto Uefa lisää VARin käyttöä kilpailuissaan koko ajan, nyt myös (maanosan seurajoukkuekilpailuista pienimpään eli) Konferenssiliigaan. Parhaisiin matseihin ei pääse, jos ei ole tuota VAR-kokemusta. Ja on se myös uskottavuuskysymys liigamme kannalta, puhutaan kuitenkin varteen otettavasta ammattilaissarjasta, Munukka pohtii.

– VAR pitäisi saada Suomeenkin. Ja kyllä se tuleekin, haluttiin tai ei.

Poiminta

Erotuomaritilasto

Eniten Suomen miesten korkeimmalla sarjatasolla otteluita tuominneet erotuomarit (tilanne ennen kauden 2023 alkua):

284 ottelua: Petteri Kari

268 ottelua: Antti Munukka

240 ottelua: Mattias Gestranius

238 ottelua: Jouni Hyytiä

219 ottelua: Mikko Vuorela

216 ottelua: Dennis Antamo

207 ottelua: Jari Järvinen

200 ottelua: Martti Hirviniemi

196 ottelua: Ville Nevalainen

188 ottelua: Tony Asumaa

Munukka, Antamo ja Nevalainen ovat liigaerotuomareina alkavalla kaudella.