Kalastus: Lo­hi­ke­sä Tor­nion­joel­la on alkanut – oletko saanut von­ka­leen, lähetä meille kuva

Pääkirjoitus: Sää­ty­ta­lol­la esillä oleva ay-liik­keen ve­roe­tu­jen ka­ven­ta­mi­nen on tu­li­kuu­ma kysymys

Ylioppilaat: Katso tästä Lapin lu­kioi­den val­ko­la­kin saajat

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Le­ver­ku­sen-kap­tee­ni Lukas Hra­dec­ky ei hae te­ko­syi­tä jouk­kueen­sa krii­sil­le – "Pai­nei­ta ja kri­tiik­kiä tulee joka suun­nas­ta, mutta se ei saa kiin­nos­taa"

Berliini
Lukas Hradecky, 32, teki juuri pitkän jatkosopimuksen, joka kestää kesäkuulle 2026 asti.
Lukas Hradecky, 32, teki juuri pitkän jatkosopimuksen, joka kestää kesäkuulle 2026 asti.
Kuva: Lars Baron / POOL

Saksan vauraimpiin jalkapalloseuroihin kuuluva Bayer Leverkusen on jonkinlaisessa kriisissä, sillä Bundesliigassa Leverkusen on valahtanut karsijan paikalle ja Mestarien liigan avauksessa tuli tappio paljon pienempiin seuroihin laskettavalle belgialaiselle Club Bruggelle.

Leverkusenin suomalaismaalivahti Lukas Hradecky ei peitellyt tilannetta Berliinin olympiastadionin uumenissa lauantaina Hertha Berlinin kanssa pelatun 2–2-tasapelin jälkeen.

– Teemme tällä hetkellä itsellemme pelit vaikeiksi. Tosi paljon täytyy tehdä töitä tulosten eteen. Pitäisi olla terävämpi sekä puolustus- että hyökkäysboksissa, tuskaili Hradecky, vaikka hänen huipputorjunnallaan Leverkusen ylipäänsä selvisi tasapeliin Herthaa vastaan.

Hradecky ei allekirjoittanut sitä selitystä, että Leverkusenin vaikeudet johtuvat siitä, että seurassa ajatukset ovat liikaa nyt vain Mestarien liigassa.

– Jos tähän seuraan on halunnut tulla ja ei pysty pelaamaan kaikkia matseja, silloin on ongelma itsessä. Siitä ei voi etsiä tekosyytä.

Tiistaina Leverkusen kohtaa Mestarien liigassa Atletico Madridin kotonaan, joten Hertha-tasurista ei ole kauaa aikaa toipua.

– Ei ainakaan hävitty Herthalle ja tulimme takaisin, joten saimme taistelutahtoa tasuristakin. Tässä täytyy vain tehdä paljon töitä, että saamme pienet marginaalit puolellemme. Onneksi Atletico-peli on himassa, niin ei tarvitse matkustaa. Peleistä pitää vain osata nauttia.

"Olen vanha mies"

Leverkusenin kapteenina Hradeckyn on huolehdittava siitä, että joukkuehenki säilyy kriisissäkin.

– Paineita ja kritiikkiä tulee nyt tietysti joka suunnasta, mutta se ei saa kiinnostaa. Nuorien pelaajiemme päätä pitää vain silittää ja puskea vaikeiden aikojen läpi.

Hradeckylla ei ole viisasten kiveä siihen, mistä ongelmat ovat johtuneet.

– Ei olla aina ihan sataprosenttisesti hereillä. Nuorten pelaajien heikkous on se, että keskittyminen herpaantuu, vaikka ei saisi antaa yhtään periksi.

32-vuotias Hradecky teki juuri pitkän jatkosopimuksen, joka on voimassa 30. kesäkuuta 2026 asti.

– Sopimus oli osoitus siitä, että seura luottaa minuun ja minä luotan seuraan. Yhteistyö toimii, ja menemme yhdessä läpi sekä hyvät että vaikeat ajat. En ole lähdössä mihinkään. Olen vanha mies.

Bundesliigassa Leverkusen kohtaa seuraavaksi Werder Bremenin lauantaina, joten pelitahti on kiivas.

Punainen kauden avauksessa

Hradeckyllekin Leverkusenin nykyiset vaikeudet eivät ole jokapäiväistä kauraa.

– Ei tällaista tilannetta tule usein vastaan peliuralla. Kun vaikeat ajat voittaa, on hienoa olla mukana taas auringonpaisteessa. Minulla on kuitenkin paras mahdollinen ammatti.

Hradecky itsekin hieman sähläsi taannoisessa Dortmund-ottelussa, kun hän sai suoran punaisen otettuaan pallon käteen rangaistusalueen ulkopuolella.

– Ei se mikään moka ollut. Ratkaisin tilanteen vain sillä tavalla. Sitten vain huilattiin yksi peli.

Hradecky ei myöskään usko siihen, että Leverkusenin sveitsiläisen päävalmentajan Gerardo Seoanen työpaikka olisi vaarassa.

– Ei ole sellaista kysymystäkään ilmassa, vaan kaikki luottavat häneen edelleen. Pelaajien on kuunneltava ja tehtävä, mitä koutsi sanoo. Ei koutsi pysty yksin tätä hommaa ratkaisemaan.

"En halua loistaa vaan voittaa"

Leverkusenissa oli joka tapauksessa kesällä vaihtuvuus pientä. Tähtipelaaja Florian Wirtz on tosin yhä loukkaantuneena ja Paulinhoa ei peluuteta sopimusriitojen takia.

– Nuorella joukkueella heikot ja vahvat vaiheet ovat isoja. Mentaalinen voima on hakusessa, kun nuorilla pelaajillamme ei ole niin paljon kokemusta.

Kun Leverkusen on kontannut, maalivahti Hradecky on päässyt loistamaan kuin itsestään.

– En halua loistaa vaan voittaa pelejä. Mieluummin mennään niin, että voitamme ja minä pelaan nollapelin.

"Pohjoismaiden toiseksi paras"

Leverkusenin viimeisimmän Bundesliiga-vastustajan Herthan 23-vuotias maalivahti Oliver Christensen muistaa Hradeckyn jo Tanskan liigasta, joten kysytäänpä häneltä, millainen maalivahti Hradecky pohjimmiltaan on.

– Lukas oli iso talentti jo Esbjergissä ja Bröndbyssä. Hän on ottanut lisästeppejä Frankfurtissa ja Leverkusenissa. Hän ei ole ulottuvin maalivahti, mutta Lukaksen reaktiot ovat erinomaiset, sanoi OB Odensesta Saksaan tullut Christensen.

Christensenin mukaan Hradecky onkin ehdottomasti yksi Pohjoismaiden parhaista maalivahdeista.

– Lukas on ilman muuta siinä joukossa, josta voidaan sanoa, että Pohjoismaiden toiseksi paras. Tanskalaisena minun on vain sanottava, että Kasper Schmeichel on nyt se paras Pohjoismaissa. Pohjoismaista tulee hyviä maalivahteja, koska maalivahdit saavat tarpeeksi nuorina hyvin vastuuta.