Metsästys: Mies kuoli met­säs­tys­on­net­to­muu­des­sa Pu­das­jär­vel­lä – hau­li­kon laukaus osui va­hin­gos­sa met­säs­tys­ka­ve­riin

tähtijuttu: Kor­ko­jen nousu ra­sit­taa ta­lo­yh­tiöi­tä Ro­va­nie­mel­lä – ra­hoi­tus­vas­ti­ke voi kak­sin­ker­tais­tua

pääkirjoitus: Ra­ja­var­tio­lai­tos eh­dot­taa Venäjän vas­tai­sel­le rajalle entistä pa­rem­pia esteitä poik­keus­ti­lan­teen varalle – aidan ra­ken­nus­työt on aloi­tet­ta­va heti

Lem­pi-ko­lik­ko kun­nioit­taa sar­ja­ku­va-kes­kuk­sen ja ja­lo­ki­vi­gal­le­rian his­to­riaa

-

Jalokivigallerian & Sarjakuvanäyttelyn – The Arctic Gems & Comics keräilyharvinaisuus Lempi-kolikko tuli myyntiin tänään 30.6.

Kolikko on näyttelyiden ikioma rahayksikkö, sen arvo on yksi Lempi ja niitä on rajoitettu erä. Keräilyharvinaisuutena Lempi-kolikon arvo tänä vuonna on siis yksi Lempi, ensi vuonna kaksi Lempiä jne.

Lempi-kolikon idean äiti on ja sen toteutuksesta vastaa Meri-Lapin Matkatoimiston Irina Louste. Hän muistuttaa, että meillä täällä Kemissä on Euroopan laajin jalokivikokoelma ja ainutlaatuinen, kiehtova sarjakuvanäyttely, jonka maskottina Lempi-hahmo on toiminut jo vuosia. Lempi on ronskinpuoleinen eukko, joka iän myötä on rauhoittunut ja on nyt kovin ylpeä omasta rahayksiköstään.

Lempi-hahmo on sarjakuvataiteilija Jope Pitkäsen luoma hahmo, joka on seikkaillut sarjakuvissa jo useamman vuosikymmenen ajan. Itse kolikon suunnittelija on nykyään Amsterdamissa asuva sarjakuvataiteilija Sanna Vakkala, joka on mm. ollut mukana piirtämässä Lordin sarjakuva-albumia. Hän on myös aktiivinen Kemin sarjakuvakeskuksen hallituksen jäsen.

Ihan uusi rahayksikkö, Lempi-kolikko ideoitiin ja kehitettiin kunnioittamaan Kemin sarjakuvakeskuksen ja jalokivigallerian historiaa ja esilletuontia. Lempi-hahmo on uinunut jo jonkin aikaa ja on nyt uudelleen heräilemässä mukaan kemiläiseen erittäin vilkkaaseen kulttuurielämään. Kolikon kehittäjät haluavat omalta osaltaan olla edistämässä kemiläisille tärkeiden instituutioiden kuten Lempi-maskotin uudelleenheräämistä erilaisin tavoin. Lempi-kolikon lisäksi Lempi seikkailee näyttelyissä lasten touhutuntien vetäjänä ja tarvittaessa vaikka edustustehtävissä kertoo Päivi Koskela, Lempin touhutuntien vetäjä, monitoiminainen Lempi-hahmon takana.

Harvinaisen keräilykolikon voi ostaa tiistaista 30.6.2020 alkaen vain Kemin Jalokivigalleria & Sarjakuvanäyttelyn puodista osoitteesta Rantabulevardi 2 ja kolikkoja on rajoitettu määrä.

Uudistunut Kemin sarjakuvanäyttely keskittyy entistä enemmän suomalaiseen sarjakuvaan. Kemin Jalokivigallerian kanssa saman katon alle muuttanut näyttely esittelee yli 30 sarjakuvataiteilijan kädentöitä muun muassa originaalien, figuurien ja videoiden muodossa. Kemin sarjakuvakeskuksella on myös pohjoismaiden mittakaavassakin suuri, tuhansien albumien sarjakuvakokoelma, joka on nyt ensimmäistä kertaa kaikkien nähtävillä ja luettavana – osana uutta näyttelyä.

Jalokivigalleria esittelee ainutlaatuisen kokoelman raaka- ja korukiviä eri puolilta maailmaa. Näyttelyn ensimmäisessä kerroksessa on esillä yli 3 000 erilaista kiveä eri puolilta maailmaa, yli 60 eri maasta. Jalokivinäyttelyn toisessa kerroksessa on esillä jäljennöksiä maailman tunnetuimmista timanteista ja kruununjalokivistä, kuten Britannian Imperial State Crown, Norjan kuninkaan ja kuningattaren valtakunnanomenat, Venäjän keisarillinen valtikka 1770-luvulta ja Ranskan kuningattaren Marie Antoinetten kaulakoru 1700-luvun lopulta. Näyttelyn itseoikeutettu tähti on aito Suomen kuninkaan kruunu!