Tähtijuttu: Kak­sois­mur­ha toi kyy­ne­leet lau­ta­mie­hen silmiin – min­kä­lais­ta on maal­lik­ko­tuo­ma­ri­na toi­mi­mi­nen?

Rakentaminen: Pel­ko­sen­nie­men koulu val­mis­tuu rii­tai­sis­sa tun­nel­mis­sa – pääu­ra­koit­si­ja: "En kom­men­toi"

Pääkirjoitus : Pe­rus­suo­ma­lai­set ei ole luo­pu­nut EU-ero­haa­veis­taan – se on yl­lät­tä­vää ti­lan­tees­sa, missä Suomen erosta hyö­tyi­si vain hyök­käys­so­taa käyvä Venäjä

Lei­jo­nien ala­ker­ran luot­to­mie­het jät­tä­vät ham­paan­ko­lo­jen ton­ki­mi­sen muille - Juuso Hie­ta­nen ja Ville Pokka ovat val­mii­na olym­pia­fi­naa­liin

Peking
Torniolaislähtöinen Ville Pokka pääsee pelaamaan olympiakullasta sunnuntaiaamuna.
Torniolaislähtöinen Ville Pokka pääsee pelaamaan olympiakullasta sunnuntaiaamuna.
Kuva: ALEX PLAVEVSKI

Jääkiekon miesten olympiajoukkueen pelaajista 12 on hävinnyt aikuisten arvokilpailujen loppuottelun, mutta ennen tai jälkeen pettymyksen osa heistä on päässyt kultahumuun Suomen maajoukkuepaidassa.

Ilman arvokilpailukultaa olevista pelaajista eniten loppuottelutappioita ovat kärsineet puolustajat Juuso Hietanen ja Ville Pokka sekä hyökkääjä Iiro Pakarinen. Heistä kukin on ollut häviävällä puolella kahdesti ja janoaa kultaa sunnuntaina, kun Suomi kohtaa Pekingin olympialaisten loppuottelussa Venäjän olympiakomitean joukkueen.

– On niistä tappioista jäänyt hampaankoloon, mutta ei niillä aikaisemmilla peleillä ole huomenna mitään merkitystä. Olemme valmiita ja aiomme pelata turnauksen parhaan pelin, Hietanen vastasi STT:n kysymykseen tappioiden kerryttämistä näyttöhaluista.

Hietanen nousi arvokilpailupelaajaksi jo yli kymmenen vuotta sitten Jukka Jalosen ensimmäisen päävalmentajajakson aikana, mutta suurvoitot ovat kiertäneet 36-vuotiasta puolustajaa. Jalonen on johdattanut Leijonat kahteen maailmanmestaruuteen, mutta Hietanen ei ollut mukana noissa joukkueissa.

Puolustaja pääsi loppuottelutunnelmiin 2014 ja 2016, pelaa Pekingissä jo kymmenensissä arvokilpailuissaan ja jahtaa kruunua maajoukkueuralleen kahden MM-hopean ja yhden olympiapronssin jatkoksi.

– Hienoa päästä pelaamaan olympiafinaalia. Se on harvinaista herkkua, kolmansissa olympialaisissaan kiekkoileva Hietanen sanoi.

KHL:stä tuttuja vastustajia

Pohjois-Amerikassakin osaamistaan mitanneen Pokan loppuottelutappiot ovat vuosien 2016 ja 2021 MM-kilpailuista. Hän pelaa neljättä kautta KHL:ssä, joten sunnuntain vastustaja on tuttu.

– Totta kai se auttaa, kun pelaa paljon heitä vastaan ja tuntee vastustajan pelaajat. Tietää millaisia ratkaisuja he hakevat ja minkä tyyppisiä pelaajia he ovat, 27-vuotias Pokka tuumi.

Hietasen keikka Venäjällä kesti yli tuplasti pidempään, mutta täksi kaudeksi hän siirtyi Sveitsiin.

– Halusin vähän vaihtelua. Kymmenen vuotta tuli oltua Venäjällä, ja sitten oli uusien haasteiden ja kuvioiden aika. Halusin jotain erilaista, ja hyvälle on maistunut. Sveitsissä on vauhdikasta peliä. Sarjassa on hyvä taso.

"Ainoastaan tulevaan voi vaikuttaa"

Suomi on voittanut Pekingissä kaikki viisi otteluaan. Missä asioissa olette parantaneet eniten turnauksen aikana?

– Viisikkopeliä olemme saaneet paremmaksi. Olemme puolustaneet tosi tiiviisti, mutta hyökkäyspeliä pystymme vielä petraamaan, Hietanen kertoi.

MM-kilpailuista poiketen välierän ja loppuottelun välissä oli tyhjä päivä, jota ensin Suomi ja seuraavalla jäävuorolla Venäjä täyttivät kevyellä harjoittelulla.

– Kaikki ovat seurajoukkueissaan tottuneet pelaamaan enemmän joka toinen päivä kuin peräkkäisinä päivinä, Hietanen avasi.

Välierän jälkeen venäläisiä pidemmän palautumisajan saaneet Hietanen ja Pokka viihtyivät lauantain lyhyessä jääharjoituksessa, jolla haettiin virettä seuraavaksi päiväksi.

– Omaa peliä pelataan. Niin kiekkojargonia kuin se onkin, Pokka naurahti ja sai myös toimittajarivistön hymyilemään.

– Sillä olemme päässeet tähänkin asti. Ei tarvitse muuta, kun kaikki tekevät oman hyvän suorituksen.

Pokka on KHL:n mestari ja janoaa kultaa maajoukkueessa.

– Aina haluaa voittaa. Sen takia täällä ollaan, mutta ei niitä aiempia otteluja kannata miettiä. Ainoastaan tulevaan voi vaikuttaa.