Kolumni: Onko Lapilla edes­sään ener­giae­vak­kou­den aika?

Yleisurheilu: EM-ki­so­jen ohjelma ja tv-ajat

Lei­jo­nat lähtee kohti MM-Rii­kaa ko­ro­na-ajan pi­ka­ke­lauk­sel­la – "Tässä ti­lan­tees­sa täytyy mennä ly­hyem­män kaavan kautta"

Ennakko-ohjelmasta putoaa kuusi harjoitusmaaottelua, kisaleiri typistyy parilla viikolla.

Päävalmentaja Jukka Jalonen johdattaa Leijonat touko-kesäkuussa Latvian MM-kisoihin.
Päävalmentaja Jukka Jalonen johdattaa Leijonat touko-kesäkuussa Latvian MM-kisoihin.
Kuva: Jussi Leinonen

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkueen valmistautumisjakso touko-kesäkuussa Latvian Riiassa pelattavaan MM-lopputurnaukseen typistyy koronapandemian vuoksi reilulla kahdella viikolla. Leijonien on määrä aloittaa MM-leirinsä Heinolan Vierumäellä 4. toukokuuta.

Seuraavan viikon alussa MM-ryhmä matkustaa Tshekin Prahaan, jossa pelataan 12.–15. toukokuuta kauden neljäs ja viimeinen maajoukkueiden EHT-turnaus.

Suomelta putoavat pois huhtikuulle aiotut niin sanotun Nordic Cupin tuplamaaottelut muita Pohjoismaita eli Norjaa, Tanskaa ja Ruotsia vastaan. Suomelta poistuu pelikalenterista kuusi ottelua.

– Kuvio on muuttunut niin, että normaalin seitsemän viikon rypistyksen sijasta leiristä putoaa pois noin kaksi ja puoli viikkoa. Tässä tilanteessa täytyy mennä lyhyemmän kaavan kautta, maailmanmestaruutta kahden vuoden takaa Slovakian MM-jäältä puolustavan Suomen päävalmentaja Jukka Jalonen sanoi torstaina etäinfossa.

MM-leirille 11 varmaa KHL-nimeä

Suomen MM-leiriryhmään on valittu 11 pelaajaa, kaikki KHL:stä. Sen runkosarja päättyi varhain kevättalvella. Pelaajien nimiä Jalonen ei halunnut julkistaa.

– Koronan takia MM-ryhmään saa valita 3+25 pelaajaa, eli kolme maalivahtia ja suunnilleen viisi täyttä kentällistä. 11 leiriläistä ei iso määrä ole, vaan paikkoja on paljon auki.

Kaksi vuotta sitten Suomi löi lopullisen MM-joukkueen lukkoon vasta viikkoa ennen MM-turnausta, ja resepti toimi tunnetuin seurauksin. Silloin kisajoukkueen pelaajista kaudelta oli NHL-kokemusta vain puolustaja Henri Jokiharjulla ja hyökkääjä Juho Lammikolla.

Tämä NHL-kausi 2020–21 alkoi koronan viivyttämänä vasta 13. tammikuuta, joten maailman ykkösliigan pudotuspeleistä MM-vahvistuksia tuskin tarvitsee odottaa. MM-turnaus on määrä pelata 21.5.–6.6.

– Tähän tietoon NHL:n runkosarja päättyy 12. toukokuuta. Pääsääntöisesti varmaan katselemme MM-joukkueeseen niitä pelaajia, joiden NHL-kausi päättyy runkosarjaan, Jalonen arvioi.

Koronariski vaanii taustalla

Maajoukkueiden kaksi ensimmäistä EHT-turnausta Helsingissä ja Moskovassa sujuivat kuplamaisissa oloissa ilman koronatartuntoja. Viime helmikuussa Ruotsin Malmössä pelattu kolmas turnaus linkosi varotoimista huolimatta tartuntoja eri maiden joukkueisiin.

Suomen maajoukkueesta ainakin 12:lla eri jäsenellä paljastui Malmön-turnauksen tuliaisina koronatartunta.

– Sairastumiset olivat ikäviä, mutta en ajattele sillä tavalla, että tämän (koronan) takia maajoukkuekausi olisi pitänyt jättää kokonaan väliin, Jalonen pohti.

Joukkotartunnat Prahan EHT-turnauksesta olisivat MM-turnausta ajatellen karmea näkymä.

– Kaikki tietävät näinä aikoina riskit. Meidän täytyy hoitaa hommat hyvin. Tärkeintä on päivittäinen oma tekeminen, johon meidän täytyy luottaa, Suomen maajoukkueen GM Jere Lehtinen sanoi.

Hän ei halua spekuloida, miksi koronatartunnat ryöpsähtivät helmikuussa juuri Ruotsin EHT-turnauksessa.

Latvian MM-kisojen karanteeniohjeistuksesta ei Suomen joukkueella ole vielä tietoa. Rokotuksista Leijonilla tuskin on apua MM-hätään.

– En tiedä siitä enempää, kun en tiedä rokotusjärjestyksestä. Meillä ei ole ohituskaistaa, joten odotellaan. On varmaan kisamaita, joissa joukkueet saavat rokotuksia, ja se helpottaa heidän osaltaan, Lehtinen pyöritteli.