Lap­pi­lai­suu­del­la ko­ris­tel­tu iho – nuorten ta­tuoin­neis­sa näkyvät muis­tot, luonto ja rakkaus kotiin

Tatuoinnit vaikuttavat olevan kasvava ilmiö nuorilla ympäri Lappia. Vasa kiinnostui katukuvassa vilkkuvista Lappi-aiheisista tatuoinneista ja otti selvää, mitä merkityksiä leimojen takaa löytyy. Näitä kysyimme: 1. Mitä tatuointisi esittää? 2. Kuinka tatuointisi sai alkunsa? 3. Mitä Lappi merkitsee sinulle? 4. Entä lappilaisuus? 5. Mikä merkitys itse tatuoinnilla on sinulle?

Essi Selkälän tatuoinnit kuvaavat kotia Lapissa.
Essi Selkälän tatuoinnit kuvaavat kotia Lapissa.
Kuva: Jussi Pohjavirta

”Halusin tatuoinnin, joka kertoo äidistä”

Essi Selkälä, 19

1. Kädessä olevassa tatuoinnissa ollaan minä ja minun äitini pilkillä. Se on valokuvasta tehty, jossa on vain ääriviivat. Ja sitten tämä kyljessä oleva on mustikanvarpu.

2. Mustikan oksalla ei oikeastaan ole mitään tarinaa. Se tuli otettua aika suunnittelematta ja se miellyttää omaa silmää. Sitten tämä, missä minä ja äiti ollaan lähti siitä, että äiti on minulle todella rakas. Halusin tatuoinnin, joka kertoo äidistä ja meidän välisestä läheisestä suhteesta.

3. No kotia. Olen kuitenkin suurimman osan elämästäni asunut täällä. Kun olin ala-asteella, asuimme muillakin paikkakunnilla vähän etelämpänä. Ne paikat eivät tuntuneet kodilta. Lappi on itselle se koti ja rauha. On ihanaa, että täällä pääsee niin helposti luontoon eikä ole liikaa hälinää.

Selkälä äitinsä kanssa pilkillä.
Selkälä äitinsä kanssa pilkillä.
Kuva: Jussi Pohjavirta

4. Siitä on aika ylpeä. Tuntuu hienolta kertoa olevansa lappilainen ja se on itselle iso juttu. Lappilaisuus vaikuttaa omaan identiteettiin ja siihen kuka olen tänä päivänä.

5. Mustikan oksa ei niinkään merkitse mitään. Tämä, missä olemme äidin kanssa pilkillä osoittaa juuri äidin tärkeyttä sekä lapsuudessa kallisarvoista koko perheen yhteistä ajanviettotapaa.

Ida Korven tatuointi muistuttaa isovanhemmista.
Ida Korven tatuointi muistuttaa isovanhemmista.
Kuva: Jussi Pohjavirta

”Muistotatuointi ukille”

Ida Korpi, 20

1. Kädessä on poro, jonka ympärillä on gerberoita.

2. Poro on muistotatuointi ukille, joka oli poromies. Lapsena tuli oltua paljon mukana niissä hommissa. Kukat ovat puolestaan otettu hänen puolisolleen eli minun mummille.

3. En osaa kyllä sanoa muuta kuin, että ainakin muistoja. Ehkä sitten, kun joskus muuttaa Lapista pois, ymmärtää, mitä se loppujen lopuksi itselle merkitsee.

4. Ainakin sitä, että lappilaisena saa enemmän kokemuksia. Etelässä ei ole esimerkiksi tuntureita, joita täällä Lapissa on paljon. Lappilaisena pääsee enemmän kokemaan luontoon liittyviä asioita lapsesta lähtien.

5. Se merkitsee juuri niitä muistoja. Poro merkitsee kaikkea sitä, mitä on ukin kanssa tehnyt: poroerotukset, ruokkimiset ja porokisat. Ympäröivät kukat muistuttavat mummista, joka oli aina hääräämässä kukkien kanssa. Gerberat olivat mummin lempikukkia.

Eveliina Marttiselle tärkeää lappilaisuudessa on asenne.
Eveliina Marttiselle tärkeää lappilaisuudessa on asenne.
Kuva: Albumikuva

”Ikuista koti-ikävää”

Eveliina Marttinen, 21

1. Siinä on luontoäiti poronsarvet päässään, jolla on kaikenlaisia Lapin eläimiä ympärillään. Ympärillä on ilveksen pentu, orava, lintuja ja hillaa, havunoksia ja käpyjä.

2. Idean tatuointi sai minun vanhan työpaikan torkkupeitosta, jossa oli Lappi-aiheisia kuvioita. Itse kun olen Rovaniemeltä kotoisin niin tatuointi kuvaa myös sellaista ”voit viedä tytön Lapista, mutta et Lappia tytöstä” -meininkiä.

3. Kotia! Voiko siihen edes muuta sanoa.

4. Tuo kunnioitusta luontoa ja eläimiä kohtaan. Merkitsee myös tietynlaista lappilaista asennetta, jota ei voi selittää.

5. Luonto on minulle tärkeä asia ja eläimet myöskin. Selässäni olevalla naisella valuu pari kyyneltä. Se kuvaa ikuista koti-ikävää.

Poiminta

Haastateltavien Lapin TOP 3

Essi Selkälä

1. Luonnon läheisyys.

2. Napapiirin Joulupukin pajakylä.

3. Talviharrastukset, kuten laskettelu ja kelkkailu.

Ida Korpi

1. Monipuoliset ulkoilumahdollisuudet.

2. Porot ja muut Lapille ominaiset eläinlajit.

3. Erityinen Lapin ihmemaa -tunnelma, jonka turistit tuovat tullessaan joulun aikaan.

Eveliina Marttinen

1. Perhe, joka on Lapissa.

2. Se tietynlainen lappilainen meininki.

3. Luonto.

Tatuointi on päätös, jota ei helposti peitetä
Nuoret ovat yhä innokkaampia ottamaan tatuointeja, ja se näkyy tatuointiliikkeiden asiakaskunnassa. Yhä enemmän vasta 18 vuotta täyttäneitä tulee ottamaan ensimmäistä tatuointiaan.
Janina Toljamo

Ironbeard Tattoon ja Halla Tattoon käytännöt ovat samanlaiset. Ironbeardin Jari Partasen ja Hallan Erika Suihkosen mukaan, liikkeissä ei tehdä tatuointeja alle 18-vuotiaille. Silti he suosittelevat, etteivät nuoret ottaisi tatuointeja heti täytettyään 18 vuotta.

Tatuoinnit pysyvät iholla pitkään ja mieli voi muuttua ajan kuluessa. Nuorena paperilla hyvältä näyttänyt idea voi tulevaisuudessa hävettää.

Ironbeardilla hinnat nousevat ajan mukaan, mutta Hallalla hinnat vaihtelevat koon mukaan. Suihkonen muistuttaa, että asiakas maksaa tatuoinnista, ei tatuointiin käytetystä ajasta.

Ei ole kuitenkaan olemassa taulukkoa, jonka mukaan tatuointi hinnoitellaan, sillä tietyn kokoisen tatuoinnin tekemiseen voi mennä puolesta tunnista kahteen tuntia.

Tatuoijien mukaan suurin osa lappiteemaisista tatuoinneista käsittelee sitä, mitä Lapissa on eniten eli luontoa. Erityisesti porot ja kasvit kiinnostavat tatuointeina. Varsinkin hillankukkaa otetaan paljon. Myös saamelaisaiheiset tatuoinnit, kuten noitarummut, ovat suosittuja.

Partanen ja Suihkonen neuvovat nuoria miettimään, minkä tatuoinnin he haluavat ottaa. Tatuointi on päätös, jota ei välttämättä peitetä helposti. He kehottavat miettimään itse aiheita, ja tutkimaan eri tatuoijien portfolioita sosiaalisesta mediasta. Se juuri oikean tyylilajin tatuoijan etsimisessä. Jos idea on valmis, mutta vaatii vielä hiomista, kehottavat Partanen ja Suihkonen soittamaan ja varaamaan suunnitteluajan.