Mainos

Lap­pi­lai­set maa- ja ka­la­ta­lous­yrit­tä­jät Pekka, Mikko ja Teemu toi­vo­vat pai­kal­lis­ten yrit­tä­jien tu­ke­mis­ta: ”Olisi tär­keää, että raha jäisi pai­kal­li­sil­le toi­mi­joil­le”

Lapin Yrittäjiin kuuluvien yritysten Lohiapajan sekä Keskitalon Ylämaankarjan toiminta on jatkunut koronasta huolimatta lähes entisellään. Molempien yritysten asiakaskunta koostuu lähialueella toimivista henkilöistä, ja paikallisten yritysten tukeminen on nyt tärkeää.

Lapin Yrittäjiin kuuluvan Lohiapajan Pekka ja Mikko Riskilä painottavat sitä, että nyt jos koskaan on ehdottoman tärkeää tukea paikallisia yrittäjiä.
Lapin Yrittäjiin kuuluvan Lohiapajan Pekka ja Mikko Riskilä painottavat sitä, että nyt jos koskaan on ehdottoman tärkeää tukea paikallisia yrittäjiä.

Pekka Riskilä alkoi yrittäjäksi vuonna 2003 ostamalla liha- ja kalajalostustuotteisiin erikoistuneen Lapin Yrittäjiin kuuluvan Lohiapajan. Pekka on toiminut liha- ja kala-alalla jo 36 vuotta, ja nyt hänen yhtiökumppaninaan toimii hänen poikansa Mikko Riskilä. Koronakriisi on hiljentänyt osittain Lohiapajan myyntiä, mutta pääosin toiminta jatkuu normaalisti.

– Teemme lihan ja kalan jatkojalostusta sekä pidämme pienimuotoista jälleenmyymälää. Suurin osa asiakkaistamme on metsästäjiä ja porotilallisia, jotka ovat toimittaneet tuotteensa meille savustukseen jo aiemmin, eli meidän toimintamme on jatkunut aika lailla normaalina. Jälleenmyyntikauppa on tosin hiljentynyt turistien loppumisen vuoksi, Pekka kertoo.

Samoin kuin Riskilät, myös Eija ja Teemu Nurmela pyörittävät Ranualla perheyritystä, Lapin Yrittäjiin kuuluvaa Teemun kotitila Keskitaloa, jossa on kasvatettu ylämaankarjaa jo kahdeksan vuoden ajan. Teemu on iloinen siitä, että poikkeuksellisista olosuhteista huolimatta paikalliset ostajat ovat jatkaneet Keskitalon Ylämaankarjan tuotteiden ostamista entiseen tapaansa.

– Olemme monipuolinen maaseutuyritys; toimimme maa- ja metsätilana, jossa teemme perinteisen karjankasvatuksen ja metsätalouden lisäksi esimerkiksi polttopuukauppaa, lihan suoramyyntiä sekä konetöitä. Toimintamme on jatkunut koronasta huolimatta jokseenkin normaalina, ja tästä kiitos kuuluu paikallisille asiakkaillemme. Meidän asiakaskuntamme koostuu lähes kokonaan lähialueilla asuvia henkilöistä, Teemu sanoo.

”Toimintamme on jatkunut koronasta huolimatta jokseenkin normaalina, ja tästä kiitos kuuluu paikallisille asiakkaillemme. Meidän asiakaskuntamme koostuu lähes kokonaan lähialueilla asuvia henkilöistä”, sanoo Lapin Yrittäjiin kuuluvaa kotitila Keskitaloa pyörittävä Teemu Nurmela. Kuvassa tilan karjaa.
”Toimintamme on jatkunut koronasta huolimatta jokseenkin normaalina, ja tästä kiitos kuuluu paikallisille asiakkaillemme. Meidän asiakaskuntamme koostuu lähes kokonaan lähialueilla asuvia henkilöistä”, sanoo Lapin Yrittäjiin kuuluvaa kotitila Keskitaloa pyörittävä Teemu Nurmela. Kuvassa tilan karjaa.

Poikkeuksellisista oloista uusia käytäntöjä

Maa-, metsä-, ja kalatalousyrittäjien tuet tulivat haettavaksi muutama viikko sitten. Lisäksi valmistelussa on myös yleinen kustannustuki. Suomen suurin elinkeinoelämän järjestö Yrittäjät toimii yrittäjien edunvalvojana, tukena ja verkostona. Järjestön mukaan on tärkeää varmistaa, että yleisen kustannustuen voimaantullessa kaikkia yrittäjiä kohdellaan tasavertaisesti. Yrittäjäjärjestön alueellinen toimija, Lapin Yrittäjät, keskittyy lappilaisten yrittäjien edunvalvontaan ja siihen, että mahdollisimman moni lappilainen yrittäjä selviäisi koronakriisistä mahdollisimman hyvin. Lapin Yrittäjiin kuuluvat Riskilät ja Nurmela eivät ole hakeneet yritystukia, vaikka tuleva mietityttää molempia. 

– Vaikka me olemme pystyneet jatkamaan toimintaamme, monilla yrittäjillä on kuitenkin täysin erilainen tilanne meneillään ja siksi on tärkeää, että he pystyvät hakemaan tukia. Mekään emme voi tietysti tietää, millainen tilanne on vaikkapa syksyllä, Mikko sanoo.

– Olemme tutustuneet tukimuotoihin, mutta meillä tilanne ei ole niin paha, että niitä tarvitsisi ainakaan vielä hakea. Meidän pääasiakaskuntamme koostuu yksityisistä kuluttajista, jotka ovat yhä tulleet ostamaan meiltä. Jos myisimme tuotteita enemmän esimerkiksi ravintoloille, voisi tilanne olla toinen, Teemu pohtii.

Poikkeukselliset olot voivat antaa mahdollisuuden oman liiketoiminnan kehittämiseen tai uudelleen jäsentämiseen – näin ainakin Riskilöiden ja Teemun kohdalla. Riskilät kertovat panostaneensa rahtityöhön ja Teemu maksutapoihin.

– Olemme alkaneet tehostamaan rahtipuolta, eli sitä, kun asiakas tuo meille omia raaka-aineita. Pyrimme saamaan tämän prosessin mahdollisimman asiakaslähtöiseksi. Tämä auttaa myös siinä, mikäli myymäläpuoli pysyy vielä pitkään hiljaisena, Pekka kertoo.

– Koronasta aiheutuneiden turvallisuusohjeiden myötä olemme panostaneet sähköisiin maksutapoihin, kuten mobiilimaksuvaihtoehtoon. Lisäksi olemme keskittyneet asiakaskohtaamisiin, kuten tilauksien yhteydessä tapahtuviin kohtaamisiin sisätilojen sijaan ulkona, Teemu kertoo.

Paikallisten pienyrittäjien puolesta

Riskilät ja Nurmela painottavat sitä, että nyt jos koskaan on ehdottoman tärkeää tukea paikallisia yrittäjiä. Ostopäätöksiin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota, pienilläkin teoilla voi olla suuri merkitys.

– Olisi tärkeää, että raha jäisi paikallisille toimijoille. Lisäksi toivomme, että kesällä kotimaan matkailu jatkuisi taas ja turistit käyttäisivät rahaa alueen yrityksiin. Tämä tietysti virustilanteen sallimissa rajoissa, Mikko toteaa.

Yrittäjäjärjestö on lanseerannut heti kriisin alkuvaiheessa #autapientä-kampanjan, jolla kuluttajia kannustetaan ostamaan paikallisilta pienyrittäjiltä. Lisäksi yrittäjäjärjestö auttaa yrittäjiä kriisin aikana ja ilman sitä sekä on yhteydessä päättäjiin yrittäjyyden olosuhteiden parantamisen vuoksi. 

Lue täältä, miten Lapin Yrittäjät vaikuttaa alueen yrittäjien puolesta. 


Tule mukaan Yrittäjiin >> 

-