Aluevaltuusto: Tässä on Lapin uusi alue­val­tuus­to – katso val­tuu­tet­tu­jen kuvat

Tulospalvelu: Katso tästä Lapin hy­vin­voin­ti­alueen ja koko Suomen vaa­li­tu­los

Aluevaalit: Uusi alue­val­tuus­to on valittu – Mitä ta­pah­tuu seu­raa­vak­si?

Lappiin on kal­lis­ta tulla hiih­to­lo­mal­le: Perheen lennot mak­sa­vat jopa 1 500 euroa, ju­nal­la­kin kö­röt­te­ly voi maksaa 500 euroa

Pohjoiseen matkustaminen junalla tai lentäen voi käydä kalliiksi, jos varaa matkat vasta nyt.

Talvilomareissua suunnittelevalla perheellä alkaa olla jo kiire, jos toiveissa on kohtuuhintainen matka. Selvitimme juna-, laiva- ja lentoyhtiöistä, miltä talviloma-ajan kysyntä ja varaustilanne näyttävät eteläisen Suomen talvilomien alla.

Poimimme myös hintoja nelihenkiselle esimerkkiperheelle, johon kuuluu kaksi aikuista sekä kaksi alakouluikäistä lasta (7 ja 10 vuotta). Hintaesimerkit on koottu sunnuntaina, joten viimeisin tilanne kannattaa tarkistaa yhtiöiden verkkosivuilta.

Hyttejä löytyy, jos ei ole ehdottomia toiveita

Laivamatkoja Tallinnaan ja Tukholmaan on tarjolla vielä kohtuuhinnoin talvilomaviikoille – ainakin jos perhe voi sijoittaa lähtöpäivänsä sunnuntain ja keskiviikon välille.

–  Yleensä lähdöt torstaista lauantaihin ovat täysimpiä. Voi olla, että hiihtolomallakin sunnuntailähdöllä ja alkuviikolla löytyy paremmin tilaa, arvioi Tallink Siljan viestintäjohtaja Marika Nöjd.

Viking Linen ja Tallink Siljan matkahauista selviää, että viikon 8 alkupuolella perushyttien hinnat ovat nelihenkiselle perheelle monilla Tukholman-risteilyillä 100 euron molemmin puolin. Tallinnaan voi saada edestakaisen päivämatkan muutamalla kympillä.

–  Suosituimmat laivavuorot ovat täynnä varmasti tässä kohtaa, mutta kyllä Tukholmaan ja Tallinnaan varmasti pääsee, jos vähän voi joustaa lähtöpäivässä ja hyttiluokassa, Nöjd sanoo.

Jos suosituimmat Tallinnan-vuorot ovat täynnä, kannattaa harkita päivän muita lähtöjä, Nöjd jatkaa.

Makuupaikka yöjunassa voi olla turha toive

Istumapaikoilla Helsingistä Rovaniemelle matkustava perhe voi joutua pulittamaan edestakaisesta junamatkasta 400–500 euroa, selviää VR:n matkahausta. Hintaesimerkissä menomatka on viikon 7 loppupuolella ja paluumatka viikon 8 loppupuolella.

Pohjoista kohti lähtevien yöjunien makuupaikkoja ei ole välttämättä edes saatavilla.

–  Sekä meno- että paluuliikenteessä autopaikat ja yöjunien hyttipaikat on käytännössä myyty ennakkoon täyteen. Yksittäisiä paikkoja ja peruutuksia voi olla, kertoo VR:n matkustajaliikenteen johtaja Maisa Romanainen.

Sesonkiliikenteen kapasiteettia on hänen mukaansa vaikea kasvattaa, koska kalustolle ei ole käyttöä sesongin ulkopuolella.

–  Se ei ole taloudellisesti kannattava yhtälö, Romanainen sanoo.

Lapin-lennot vaativat nyt paksun lompakon

Hiihtolomasesongin huomaa Lapin-lentojen suosiossa, vaikka moni suuntaa lomallaan myös ulkomaille.

–  Selkeästi näkyy, että paljon on myöskin kotimaan matkailijoita liikkeellä kohti pohjoista, kertoo Finnairin mediasuhteista vastaava johtaja Päivyt Tallqvist.

Lappiin lentävät Helsingistä ainakin Finnair ja Norwegian. Jos kukkaron nyörejä on varaa löysätä, pääsee perheen kanssa lentokoneella esimerkiksi Ivaloon, Kittilään tai Rovaniemelle,

Etelä-Suomen hiihtolomaviikolla nelihenkinen perhe voi saada edestakaiset lennot Lappiin noin 600 eurolla. Suosituista lähdöistä voi kuitenkin joutua pulittamaan jopa yli 1  500 euroa.

Monet edestakaiset lennot Ouluun maksavat 300–450 euroa eteläisen Suomen talvilomaviikon aikaan, selviää lentoyhtiöiden verkkosivujen tiedoista.