Lappian val­mis­ta­ma CLT-me­lun­tor­jun­ta­sei­nä Tornion si­sään­tu­lo­väy­läl­le

Tornion kaupungin sisääntuloväylälle Torpinmäen kupeeseen on tekeillä ammattiopisto Lappian teollisessa CLT-oppimisympäristössä valmistettu meluntorjuntaseinä. Tornion tekniset palvelut vastasi CLT-seinän perustusten valmistamisesta sekä raivaus-, maanrakennus- ja perustöistä suunnitelmineen. Perustukset ja maatyöt urakoi HV-Maanrakennus Oy. CLT on ristiinliimattua massiivipuuta.

– Kaupungille on tärkeää hankkeen visuaalisesti ja toiminnallisesti korkeatasoisen lopputuloksen lisäksi paikallisuus, puun käyttö materiaalina, CLT:n hyödyntämisestä saatavat käyttökokemukset sekä yhteistyö Lappian kanssa, Tornion kaupungin tekninen johtaja Markus Kannala kertoo Lappian tiedotteessa.

Kaupunginarkkitehti Jarmo Lokio osallistui suunnittelutyöhön Lappian asiantuntijoiden Martti Myllyn ja Matti Yliniemen kanssa.

Meluntorjuntaseinä on lähes 230 metriä pitkä ja 2,5 metriä korkea. Sen mallinsivat Lappian Tornion teknisen suunnittelun opiskelijat kouluttaja Martti Myllyn opastuksella.

Pintakäsittelyalan opiskelijat tekivät seinän pohjamaalaukset kouluttaja Henry Enqvistin ohjauksessa, ja puualan ja rakennusalan opiskelijat rakensivat elementit opiskelijatyönä CLT-valmistuslinjalla opettaja Ilpo Laakson, kouluttaja Juha Kinnusen ja kouluttaja Matti Yliniemien opastuksella.

Lappian logistiikan opiskelijat kuljettivat elementit Tornioon kouluttaja Sampo Häkkisen ohjauksessa, ja pilarit ja elementit asentavat rakennusalan opiskelijat opettaja Kari Höynälän johdolla.

Meluntorjuntaseinän CLT-elementtien asennukset käynnistyivät touko–kesäkuun vaihteessa. Valmiin seinän viimeinen pintakäsittely tehdään elo–syyskuussa.

Ammattiopisto Lappia on aiemmin toteuttanut meluntorjuntaseinän Stora Enson Veitsiluodon tehdasalueelle.