Yli 30 samaa sukupuolta olevaa paria on vihitty kirkon menoin – Oulussa tutkitaan yhtä vihkimistä

Arvio: Vihkimään valmiita pappeja on noin sata, kaikille ei ole osunut kohdalle

Joel Maisalmi
Yli 30 samaa sukupuolta olevaa paria on vihitty kirkon menoin – Oulussa tutkitaan yhtä vihkimistä

Pastori Kai Sadinmaa istui jalkapuussa Bulevardilla samaan aikaan kun Helsingin hiippakunnan tuomiokapituli käsitteli hänestä tehtyä kantelua viime viikolla. Sadinmaa vihki homopareja avioon tasa-arvoisen avioliittolain tultua voimaan.

Sari Pelttari-Heikka, STT

Kirkoissa on vihitty avioliittoon tähän mennessä 32 samaa sukupuolta olevaa paria, kertoo espoolaisen Leppävaaran seurakunnan pastori Aija Pöyri. Lisäksi sateenkaariparien avioliittoja on hänen mukaansa siunattu 22. Määrä saattaa kuitenkin olla tätäkin suurempi.

–  Veikkaukseni on, että kokonaislukuun voi laittaa maksimissaan kymmenen lisää. Arvioin, että tällä hetkellä vihkimisiä ja siunaamisia on yhteensä kuutisenkymmentä, Pöyri sanoo.

Hänen mukaansa vihkimisten määrä saattaa nousta 50–100:aan vuodessa.

–  Arviointi on kuitenkin ollut hakusessa, Pöyri myöntää.

Lukuja kerää ryhmä pappeja, jotka kannattavat samaa sukupuolta olevien kirkollista vihkimistä.

Professori emerita Eila Helander on Pöyriä varovaisempi. Hän arvioi, että samaa sukupuolta olevien parien vihkimisten määrä asettunee runsaaseen 40:een vuodessa. Arvio perustuu Ruotsin tilanteeseen.

–  Ruotsissa samaa sukupuolta olevien avioliitoista noin 20 prosenttia on solmittu kirkollisella vihkimisellä, Helander sanoo.

Suomessa parisuhteita on rekisteröity noin 300 vuodessa. Maaliskuun alussa voimaan astunut sukupuolineutraali avioliittolaki sallii samaa sukupuolta olevien avioliitot. Evankelisluterilainen kirkko ei kuitenkaan salli näiden parien vihkimistä kirkollisin menoin.

Suomessa solmittiin viime vuonna evankelisluterilaisen kirkon piirissä reilut 11  100 avioliittoa.

Tiedossa 34 sateenkaaripareja vihkinyttä pappia

Pöyri kertoo, että hänen tiedossaan on 34 pappia, jotka ovat vihkineet samaa sukupuolta olevia pariskuntia. Hän ounastelee kuitenkin, että todellisuudessa heitä on enemmän, 40–50.

Jotkut papit ovat voineet vihkiä useampia pareja. Toisaalta on pappeja, jotka ovat valmiita vihkimään sateenkaaripareja, mutta joiden kohdalle sellaisia ei vielä ole osunut.

–  Vihkimään valmiita pappeja tiedän olevan suunnilleen sata, Pöyri kertoo.

Hänen mukaansa lisäksi on suuri määrä pappeja, jotka ovat valmiita vihkimään avioliittoon samaa sukupuolta olevia pappeja, jos kirkko hyväksyy asian virallisesti.

Tuomiokapituleissa vain harvoja tapauksia

Sateenkaariparien vihkiminen nousi esiin viime viikolla, kun Helsingin tuomiokapituli antoi vakavan moitteen asiasta pastori Kai Sadinmaalle. Eri hiippakunnissa on tulossa käsittelyyn yhteensä viisi muuta tapausta.

–  Helsingin hiippakunnan tuomiokapitulin tiedossa on Sadinmaan lisäksi kaksi samaa sukupuolta olevan parin avioliittoon vihkimistä, kertoo Helsingin hiippakunnan tuomiokapitulin vt. notaari Anniina Himberg.

Lapuan hiippakunnassa tapauksia on kaksi ja Oulun hiippakunnassa yksi.

Oulun hiippakunnan tuomiokapitulissa on käsittelyssä yksi papin samaa sukupuolta olevan pariskunnan vihkiminen, joka on tapahtunut Oulussa. Tuomiokapitulin lakiasiainasessori lakimiesasessori Mari Aalto sanoo asian olevan valmistelussa. Käsittelyyn asia etenee lokakuun alussa.

–Etukäteen ei voi arvioida päätöstä . Jokainen tuomiokapituli on itsenäinen, joten ja tämä on ensimmäinen Oulun tuomiokapitulissa, Aalto sanoo.

Muutkin tuomiokapitulit käsittelevät asiat näillä näkymin lokakuussa. Espoon hiippakunnassa yksi pappi on ilmoittanut siunanneensa  –  mutta ei vihkineensä  –  yhden naisparin avioliiton.

Kuopion, Mikkelin, Porvoon, Tampereen ja Turun hiippakuntien tuomiokapituleista kerrottiin STT:lle, ettei niissä ole vireillä yhtään tapausta.

Vihkimisiä ympäri Suomen

Pappien epävirallista kirjanpitoa sateenkaarivihkimisistä pitävä Aija Pöyri muotoilee vihkimisiä tapahtuneen ympäri Suomea.

–Meidän tiedon mukaan kahdeksan tuomiokapitulin alueella on papit suorittaneet vihkimisiä. Olemme luvanneet pitää yksityiskohdat salaisina, joten en voi vahvistaa onko Oulu pohjoisin paikka vai ei. Oulun tuomiokapitulin alueella on meidän tilaston mukaan vihitty sateenkaaripareja, Pöyri sanoo.

Pöyrin mukaan tapausten vähäinen määrä tuomiokapituleissa johtuu siitä, ettei samaa sukupuolta olevien vihkimisistä ole tehty niihin enempää kanteluita.

–  Kapituli käsittelee aina asiaa, jos siitä on tehty virallinen kantelu, oli asia mikä tahansa, Pöyri sanoo.

Hänen mukaansa joku voi myös kertoa tuomiokapitulille vihkimisistä tekemättä kantelua. Papitkin voivat itsekin ilmoittaa kapitulille vihkineensä samaa sukupuolta olevan parin.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös