Lukemisto

Vuosisadan lappilainen on Läjä Äijälä – alakulttuurin pioneeri kuulee äänimaisemia kaikkialla ja haluaisi tehdä musiikkia kissojensa kanssa

Vuosisadan lappilainen Läjä Äijälä on torniolaissyntyinen punkin pioneeri ja alakulttuurin ikiliikkuja, jonka keikalle matkustetaan Amerikan puolelta toiselle. Seuraavaksi hän haluaisi tehdä musiikkia kissojensa kanssa.

Maiju Ylipiessa
Vuosisadan lappilainen on Läjä Äijälä – alakulttuurin pioneeri kuulee äänimaisemia kaikkialla ja haluaisi tehdä musiikkia kissojensa kanssa

Veli-Matti "Läjä" Äijälä vei Vuosisadan lappilainen -äänestyksen lopulta yli 40 prosentin äänisaaliilla. –Kun on pohjoisesta kotoisin, ei se ikinä lähde pois, vaikka missä päin asuisi, torniolaissyntyinen Äijälä toteaa.

Maiju Ylipiessa

Kuka olisi arvannut vielä pari viikkoa sitten, että täällä, rauhallisella oululaisella rivitaloalueella asuu vuosisadan lappilainen.

Eläinrakas perheenisä tekee kolmivuorotyötä, ulkoiluttaa kissojaan lähimetsässä ja kuluttaa vapaa-aikansa bänditreeneissä ja omien elektronisten projektiensa parissa.

Torniolaissyntyinen hardcore punkin uranuurtaja ja alakulttuurin ikiliikkuja Veli-Matti "Läjä" Äijälä vei äänestyksessä lopulta murskavoiton. Väliaikatietojen saamien kommenttien perusteella moni lienee voitosta hämmentynyt – eikä vähiten mies itse.

–Onhan tämä yllättävää. Eipä näistä näköjään koskaan tiedä, Äijälä naureskelee työhuoneessaan.

Ehdokkuudesta Äijälä kuuli sattumalta tuttavaltaan.

–Mietin, että mitäs minä tässä listassa teen. Ajattelin, että kyllä se Antti Tuisku kuitenkin voittaa, sillä on enemmän faneja.

"Ei teistä pojat koskaan tuu mittään"

Kun puhutaan Läjä Äijälästä ja Lapista, ei voi olla puhumatta Terveistä Käsistä.

Terveet Kädet eli TK sai alkunsa Torniossa 1970–1980-luvun vaihteessa, kun punk rockin rankemmat aallot alkoivat yltää Perämeren pohjukkaan asti. Samalla musiikin äänittäminen itse alkoi olla aiempaa helpompaa, joten kun ympärille vielä sattui hyviä soittokavereita, päätettiin perustaa bändi.

–Tietenkin siinä oli myös se, ettei pikkupaikalla silloin ollut oikein mitään tekemistä, Äijälä toteaa.

–Tehtiin levykin ajatuksella "äänitetään pois", että onko se näin helppoa.

Keskivertotorniolaiseen aggressiivinen paahtaminen ei ehkä iskenyt, mutta omat uskolliset faninsa yhtye löysi pian. Jo ensimmäistä levyä sai postittaa pinoittain.

–"Ei teistä pojat koskaan tuu mittään", sanoi joku kaupungin pikkuvirkamies kun kävin huvikseni kysymässä treenipaikkaa ekan levyn jälkeen. Minä olin että selvä, ei väkisin, ja vein sitten hirveän nipun levyjä postiin pitkin maailmaa, Äijälä nauraa.

Noin muuten Tornio oli Äijälän mielestä mukava paikka kasvaa.

–Onneksi sattui sen verran mukavat vanhemmat. Isä oli sotaveteraani, sanoi vaan että kun hän on käynyt sodat ja kaikki, että ei jaksa ottaa stressiä näistä musiikkihommistakaan. Soittakaa autotallissa, jos se ei häiritse ketään niin saa olla.

Tärkeä tekijä Äijälän musiikkiharrastuksessakin oli Ruotsin raja.

–Haaparannalla oli hyvä musiikkikauppa, josta sai sellaisia levyjä joita ei Suomeen edes tullut. Ilman rajaa olisi voineet soittohommatkin jäädä aika äkkiä, ei sitä tiedä.

Kuuntele tästä Terveiden Käsien klassikkokappale Tornion Kevät:

Pohjoista mielenmaisemaa

Äänestysperusteissa moni kuvaa Läjä Äijälää jonkinlaiseksi pohjoisen mielenmaiseman ja lapinhulluuden ilmentymäksi. Jotain perää siinä taitaa olla, hän myöntää itsekin.

Pohjoiseen mielenlaatuun kuuluu Äijälän mielestä ainakin tietty hienostelemattomuus.

–Semmoinen yksinkertainen jääräpäisyys, joka varmaan TK:ssakin vaikutti. On semmoinen kuin on, ettei niin sanotusti feikkaa.

Olisiko TK syntynyt jossain muualla kuin Torniossa?

–Ehkä olisi, mutta se olisi ollut varmaan erilainen. Ei ehkä niin pitkäikäinen.

Äijälä muutti pois Torniosta jo 1980-luvun lopulla, mutta Tornio ei ole vielä lähtenyt miehestä.

–Kun on pohjoisesta kotoisin, ei se ikinä lähde pois, vaikka missä päin asuisi. Juuristaan pitää olla ylpeä, ettei mene semmoiseksi, että ei muista kotiseutuaan.

Yksi tärkeimpiä asioita Lapissa on Äijälälle luonto. Tornionjoki nousee keskustelussa monta kertaa esille – jotenkin sen kohina pitäisi saada vangittua levylle.

–Torniosta muistan aina sen, kun kesällä on se tietty mudan haju jokisuistossa. Aah, lapsuuden haju!

Lapissa Äijälään vetoavat äärimmäisyydet: pimeät talvet ja valoisat kesät, ääriuskonnollisuus ja Kalkkimaan papin kaltaiset kulttihahmot. Myös saamelaiskulttuuri kiehtoo, varsinkin saamelaisten mytologia ja shamaanit transsitiloineen.

Äijälä reissaa mielellään Ylä-Lapissa. Tunturin laella vallitsevaa hiljaisuutta ei löydä mistään muualta.

–Sielläkin on se tietty mielentila, joka voi jollekin olla tympeä ja ahdistava, jollekin taas hyvin miellyttävä.

Pohjoisen mielenmaiseman pohtiminen keskeytyy kun Lola, toinen perheen kissoista pujahtaa työhuoneeseen.

–Elukoista olen tykännyt aina ja tykkään edelleenkin. Tuotakin kun katsoo silmiin, paljon viisaampi se on kuin minä, Äijälä miettii.

Maiju Ylipiessa
Toinen puoli Läjä Äijälästä haluaisi olla koko ajan metsässä, toinen puoli taas vetää suurkaupunkiin. –Joku vanha maatila olisi hieno, jossa voisi värkätä eläinten kanssa ja harrastaa musiikkihommia, Äijälä suunnittelee. Perheen kissat Sisu (kuvassa) ja Lola ovat molemmat löytökissoja.

Toinen puoli Läjä Äijälästä haluaisi olla koko ajan metsässä, toinen puoli taas vetää suurkaupunkiin. –Joku vanha maatila olisi hieno, jossa voisi värkätä eläinten kanssa ja harrastaa musiikkihommia, Äijälä suunnittelee. Perheen kissat Sisu (kuvassa) ja Lola ovat molemmat löytökissoja.

Maiju Ylipiessa
WASP-syntetisaattori on 80-luvun klassikko. –Tätä vehjettä nykyään monet himoitsevat. Tämä on rakkaista soittimistani kaikista rakkain. Nämähän ovat minun vauvoja kaikki.

WASP-syntetisaattori on 80-luvun klassikko. –Tätä vehjettä nykyään monet himoitsevat. Tämä on rakkaista soittimistani kaikista rakkain. Nämähän ovat minun vauvoja kaikki.

Elävä legenda?

Voi olla, että Äijälä tunnetaan paremmin Lapin ulkopuolella kuin sen sisällä. Äänestäjät kertovat kuinka milloin Nepalissa, milloin Espanjassa paikallinen on Suomen tullessa puheeksi hihkaissut: "Terveet Kädet!"

Muutama vuosi sitten yhtye sai viimein toteutettua kiertueet muun muassa USA:han, Japaniin ja Brasiliaan, joita osa faneista oli odottanut jopa 30 vuotta. Amerikassa keikoille tuli porukkaa varta vasten toiselta puolelta maata.

–Vanhoilla äijillä oli iso nippu levyjä, että pane noihin kaikkiin nimmarit. Niillä melkein kyyneleet valui, ja minä mietin että voi herranjumala, onko se ollut näin tärkeää.

Äänestysperusteissa Äijälää tituleerataan punkin pioneeriksi ja eläväksi legendaksi. Hänestä itsestään tuntuu edelleen "ihan pöljältä", että jotkut palvovat häntä samaan tapaan kuin hän omia idoleitaan.

Kenet hän itse sitten olisi valinnut vuosisadan lappilaiseksi?

–En ainakaan itseäni, Äijälä puuskahtaa nauraen.

Ennemmin Äijälä olisi antanut kunnian vaikka jollekin pohjoisen kuvataiteilijalle, Kalervo Palsalle tai Reidar Särestöniemelle. Musiikkipuolelta vaikka Lordille, tai miksei toiseksi jääneelle Antti Tuiskulle – hän on ainakin juuri semmoinen kuin on.

–Tietenkin on paljon niitä, jotka oikeasti ajavat pohjoisen asioita, muita kuin jonninjoutavia laulajatyyppejä. Joku semmoinen jämäkkä tyyppi, joka tietää mitä haluaa.

Jyrkkä ei junnaamiselle

Äijälä korostaa monta kertaa, kuinka ei siedä ajatusta jumiutumisesta.

–Kun on itse semmoinen, että kiinnostuu kaikesta, niin ei jaksaisi sitä yhtä ja samaa.

Siksi Terveet Kädetkin lopetti vajaat kaksi vuotta sitten, ulkopuolisen näkökulmasta lähes seinään. Äijälä oli jo vuosia ollut kokoonpanon ainoa perustajajäsen.

–Mietin vain, että kun jossain vaiheessa sen on kuitenkin loputtava, niin jos lopettaisi tyylikkäästi. Jää hyvä maine ennen kuin vesittyy liikaa. Ettei mene semmoiseksi, että ikäloput ukot vaan junnaavat ja junnaavat.

Terveiden Käsien jalanjäljissä jatkaa Lapin Helvetti, jonka ensimmäinen albumi ilmestyy ensi viikolla. Bändin jäsenistä kolme neljästä on entisiä TK:n miehiä. Nimensä se on saanut Muonion Pakasaivo-järvestä, joka on vanhoja saamelaisten palvontapaikkoja ja toiselta nimeltään Lapin Helvetti.

Välillä Äijälä on harkinnut musiikkihommien jättämistä kokonaan ainakin vähäksi aikaa, mutta ei sitten kuitenkaan ole malttanut. Kun on se musiikin himo, sisäinen pakko.

–Joskus vain tulee niin hyvä keikka että järki lähtee päästä, hyvällä tavalla siis. Se on ihan käsittämätön olotila, tulee semmoista ylienergiaa. Tai sitten on niin huono keikka, että en puhu kenellekään mitään. Sehän siinä onkin hauskaa.

Kuuntele The Kolmas-yhtyeen musiikkia tästä:

Maailma täynnä äänimaisemia

Äijälän maailma tuntuu olevan täynnä äänimaisemia. Haastattelun aikana hän ehtii imitoida ainakin Tornionjoen virtausta, erämaan huminaa, musiikkiharrastuksen aiheuttamaa tinnitusta ja lapsuuden Torniosta tuttua junaradan kilkatusta.

Eniten häntä kiinnostaa tällä hetkellä konemusiikki.

–Inspiraatio on oikeastaan kääntynyt näihin pimputuksiin, mutta onhan noita rokkibändejäkin.

Niin, onhan niitä, tällä hetkellä ainakin viisi aktiivista.

–Sitten haluaisin noiden kissojen kanssa tehdä jotain, vaikka kosketusnäytön avulla, mutta kun ne eivät ala. Makaavat musiikkivehkeiden päällä, mutta kun äänittämään alkaisi niin kiertävät kaukaa.

Musiikin lisäksi Äijälä on toki myös kuvataiteilija ja piirtää muun muassa levynkansia ja sarjakuvia. Kirjojakin on ollut tarkoitus kirjoittaa ja elokuvia tehdä, mutta tähän asti projektit ovat aina jääneet puolitiehen.

–Kaikki kiinnostaa, mutta kun aika loppuu kesken, Äijälä harmittelee.

–Ai niin, minustahan pitäisi tulla kirjakin ensi vuonna. Like kustantaa, näistä musiikkiharrastuksista, hän muistaa yhtäkkiä.

Ensi vuonna Äijälä täyttää kuusikymmentä. Puheista päätellen seesteinen eläkeläiselämä ei kuitenkaan kuulosta olevan vielä kovin lähellä.

60-vuotiskeikkakin on ensi syksylle jo sovittu.

–Sinne tulee 4–5 bändiä. Ukot vaihtuu ympärillä, mutta minä pysyn lavalla, Äijälä nauraa.

Maiju Ylipiessa
–Vaikka on soittanut iät ja ajat, vielä vain kiinnostaa kaikki. Lainaan aina kirjastosta hirveän nipun levyjä, Äijälä sanoo. Washburn-kitaran hän on ostanut itselleen vuosia sitten syntymäpäivälahjaksi.

–Vaikka on soittanut iät ja ajat, vielä vain kiinnostaa kaikki. Lainaan aina kirjastosta hirveän nipun levyjä, Äijälä sanoo. Washburn-kitaran hän on ostanut itselleen vuosia sitten syntymäpäivälahjaksi.

Maiju Ylipiessa
Veli-Matti "Läjä" Äijälän taidetta. Vasemmalla Terveet kädet -yhtyeen viimeiseksi jääneen levyn kansitaidetta, keskellä alhaalla CMX:n ensimmäisen EP:n kansi.

Veli-Matti "Läjä" Äijälän taidetta. Vasemmalla Terveet kädet -yhtyeen viimeiseksi jääneen levyn kansitaidetta, keskellä alhaalla CMX:n ensimmäisen EP:n kansi.

Veli-Matti "Läjä" Äijälä

Syntynyt Torniossa 29.9.1958. Asuu Oulussa.

Naimisissa, kaksi aikuista lasta ja kaksi kissaa.

Tunnetaan parhaiten hardcore punk -yhtyeestä Terveet Kädet, joka perustettiin vuonna 1980. Yhtye lopetti toimintansa vuonna 2016.

Äijälän tällä hetkellä aktiivisia yhtyeitä ovat Lapin Helvetti, Death Trip, The Leo Bugariloves, The Sultans, Sakset!, The Kolmas ja Billy Boys.

Koulutukseltaan graafinen suunnittelija. Piirtänyt muun muassa sarjakuvia ja levynkansia.


Lue myös nämä


Kommentit (16)

  • Juke

    Taisin olla n.15v. kun TK:n musaan törmäsin ja edelleenkin näyttää siltä, ettei kukaan ole profeetta omalla maallaan. Metallimuusikot ympäri maailmaa kertovat bändin esikuvakseen. Hienoo Läjä et vielä vaan porskutat, oisko taas aika käydä täällä stadis jonkun kokoonpanon kanssa? Onnea lämpimästi!

  • Nimetön

    ”Läjä Äijälä”. Olen asunnut yli 70 vuotta Lapissa, eka kerran kuulen nimen. Heh heh!
    Varmaan joku some-porukka on päättänyt tempaista!

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös