Varussotilas kuoli ajoneuvoturmassa sotaharjoituksessa Rovajärvellä

Rovajärven harjoituksessa mukana niin suomalaisia kuin ruotsalaisia sotilaita.

Anssi Jokiranta
Rovajärven ampuma-alue yltää Rovaniemen ja Kemijärven välisen maantien molemmille puolille.

Rovajärven ampuma-alue yltää Rovaniemen ja Kemijärven välisen maantien molemmille puolille.

SANNA RAITA-AHO, PERTTI MATTILA, STT Helsinki

Kainuun prikaatin varussotilas on kuollut ajoneuvoturmassa Arctic Shield 18 -harjoituksessa. Maavoimat kertoi Twitterissä , että sotaharjoitus järjestetään Rovajärvellä Lapissa.

Tieto onnettomuudesta saatiin aamulla kello 6.44. Varussotilaan kuljettama maastomönkijä kaatui liukkaassa rinteessä ja kuljettaja jäi sen alle. Mönkijässä ei ollut muita kyydissä.

Puolustusvoimien pelastusyksikkö, ensihoitoyksiköitä ja lääkäri sekä siviiliambulanssi tulivat paikalle.

Kriisituki paikalla olleille on aloitettu, ilmoittaa Puolustusvoimat. Uhrin omaiset on tavoitettu.

Poliisi tutkii onnettomuutta.

Ministeriltä osanotto

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) on esittänyt Twitterissä osanottonsa varussotilaan omaisille ja läheisille.

Maavoimat kertoo nettisivuillaan , että Arctic Shield 18 -harjoitukseen osallistuu eri vaiheissa noin 4 800 henkeä pääasiassa Kainuun prikaatista, Jääkäriprikaatista ja Porin prikaatista. Lisäksi mukana on ollut noin 200 sotilaan joukko Ruotsin maavoimista Ruotsin ja Suomen puolustusyhteistyöhön liittyen.

Harjoituksen tavoitteena on kehittää Maavoimien suorituskykyä Pohjois-Suomen alueella.

Rovajärvellä vuonna 2005 paha kranaatinheitinturma

Suomessa on viime vuosina tapahtunut muitakin varussotilaiden kuolemiin johtaneita onnettomuuksia.

Kolme varussotilasta ja kiskobussin matkustaja kuolivat, kun kiskobussi ja armeijan maastokuorma-auto törmäsivät Skogbyn tasoristeyksessä Raaseporissa lokakuussa 2017.

Joulukuussa 2015 upseerioppilas kuoli Merivoimien reserviupseerikurssin pimeäammuntaharjoituksissa Hangon Syndalenissa. Upseerioppilas sai osuman rynnäkkökiväärin luodista ja kuoli tapahtumapaikalla.

Rovajärvellä pidetyssä sotaharjoituksessa tapahtui myös joulukuun alussa 2005 kuolemaan johtanut onnettomuus. Alueella järjestetyssä tykistön harjoituksessa sattui kranaatinheitinturma, jossa kuoli yksi varussotilas ja viisi loukkaantui vakavasti.

Hallitus esitti syyskuussa varussotilaiden ja siviilipalvelusta suorittavien tapaturma- ja kuolemantapauksissa maksettavien korvauksien nostamista. Kuolemantapauksissa suuruus olisi kuolleen puolisolle 200 000 euroa ja lapselle 40 000 euroa. Jos puolisoa tai lapsia ei ole, kuolleen vanhemmilla olisi oikeus 20 000 euron korvaukseen.


Kommentit (2)

  • Missä suojakaaret ?

    Syvä osanottoni. Ihmettelen miksei mönkijöitä ole varustettu suojakaarilla? Ne pitää olla vakiovarusteena jokaisessa mönkijässä.

  • Masa

    Ikävä tapaus josta olen murheellinen.
    Lehti voisi kuitenkin lopettaa typerän varussotilas nimityksen. Se ei ole tasa-arvokysymys.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös