Uusi Rovaniemi

Rovaniemellä vesi puolitoista metriä tavallista korkeammalla – kaupunki varautuu tulvauhkaan

Rovaniemen kaupunki varautuu tulvauhkaan. Pulkamontien terveysasema ja Näsmäntien kiinteistöt ovat tulvariskialueella. Uuden Rovaniemen lukijat kuvasivat tulvatilannetta.

Aino Piirainen
Rovaniemellä vesi puolitoista metriä tavallista korkeammalla – kaupunki varautuu tulvauhkaan

Ounaskosken uimarannalla vesi huuhtoo mäntyjen tyviä. Aino Piiraisen kuva on maanantaiaamulta.

Leena Talvensaari

Vedenkorkeus on jatkanut nousuaan Kemijoessa. Rovaniemen Lainaalla vesi oli maanantaiaamuna noin puolitoista metriä keskimääräistä korkeammalla.

Ounasjoella tilanne on nyt jonkin verran helpottunut, mikä pienentää tulvavahinkoriskiä Rovaniemellä. Vahinkoraja voi vedenkorkeudessa kuitenkin vielä ylittyä, jos loppuviikoksi Lappiin ennustetut sateet ovat runsaita.

Rovaniemen kohdalla Kemijoki nousee vahinkorajan tuntumaan arviolta keskiviikkona. Tilannetta voidaan kuitenkin hallita Kemijärven säännöstelyllä.

Sini-Sisko Kilpeläinen
Sini-Sisko Kilpeläisen kuva sunnuntailta kertoo, että vesi lähestyy jo Ounaspaviljongin terassia.

Sini-Sisko Kilpeläisen kuva sunnuntailta kertoo, että vesi lähestyy jo Ounaspaviljongin terassia.

Rovaniemen kaupunki on tarkastanut ja käynyt läpi tulvariskialueella sijaitsevia, omistamiaan kiinteistöjä. Tällaisia rakennuksia ovat muun muassa Saarenkylässä Pulkamontien terveysasema ja Näsmäntien kiinteistöt.

Tilaliikelaitos on jo tehnyt ensimmäiset toimenpiteet ja valmistelee toimenpiteitä, mikäli vedenkorkeus vielä nousee.

Rovaniemen katuverkolla vesi on noussut Vitikanpääntielle ja Suovakadun alikulkukäytävään. Vitikanpääntielle on viety varoitusmerkkejä ja Suovakadun alikulkukäytävä on toistaiseksi suljettu.

Sanna Muranen
Sanna Murasen laavureissu tyssäsi tulvaan Hirvaalla.

Sanna Murasen laavureissu tyssäsi tulvaan Hirvaalla.

Suurimmat haasteet tulva tuo tällä hetkellä jäteveden käsittelylle, kertoo kaupunki tiedotteessan. Alakorkalon jätevedenpuhdistamolle tulee nyt niin paljon vettä, että osa vesistä joudutaan ohittamaan esikäsittelyn jälkeen. Jätevesipumppaamoilla on suljettu ylivuotoventtiileitä, jotta jokivedet eivät pääse viemäriverkostoon.

Muutamia pumppaamoita on jouduttu sulkemaan muun muassa Tapionkylässä, Nivankylässä ja Vitikanpäässä. Lähipäivinä joudutaan myös sulkemaan useita pumppaamoita, joihin jokivesi pääsee. Hulevesiverkostossa vesi voi lähteä nousemaan joesta verkostoon päin. Pulkamontiellä onkin jouduttu sulkemaan hulevesipumppaamon jokiventtiili ja hulevedet pumpataan kyseisen venttiilin ylitse.

Marko Saarinen
Marko Saarisen kuva kertoo, että Arktikum ei ole ihan vielä vaarassa.

Marko Saarisen kuva kertoo, että Arktikum ei ole ihan vielä vaarassa.

Puhtaan käyttöveden verkostosta on suljettu ylivuotoventtiili Tapionkylän alavesisäiliöltä, jotta jokivesi ei noustessaan pääsisi vesisäiliöön. Muita riskikohteita juomaveden saastumisen kannalta Ounas- tai Kemijoen varrella ei ole. Keskustan alueen jokitörmillä sijaitsevien mittakaivojen tilannetta seurataan ja tarvittaessa näiden purkuputket jokeen suljetaan. Mittakaivojen jääminen tulvan alle voi aiheuttaa laiterikkoja, mutta nämä eivät kuitenkaan näy asiakkaille mitenkään.

Napapiirin Infra on sulkenut tulvaluukkuja ja tulpannut hulevesijärjestelmien purkuputkia Saarenkylän alueella. Yksi tulvapumppaamo on käynnistetty.

Tulvan vaikutus Rovaniemen Verkon toimintaan on vähäinen. Joitain jakokaappeja voi jäädä tulvaveden alle, mutta ne toimivat edelleen. Ne eivät myöskään aiheuta normaalia suurempaa sähköiskun vaaraa ihmisille, sillä makea vesi johtaa sähköä huonosti.

Aleksi Suomalainen
Aleksi Suomalaisen koira ihmetteli veden paljoutta sunnuntaina Mäkirannassa.

Aleksi Suomalaisen koira ihmetteli veden paljoutta sunnuntaina Mäkirannassa.


Kommentit (1)

  • Kalliolle, kukkulalle, rakennan minä majani.

    Siika ui verkkoihin todella hyvin, pakaste täytyy. Hieno kevät kerrassaan!

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös