Lukemisto

Läjä Äijälä on aivan ylivoimainen Vuosisadan lappilainen, mutta parasta koko äänestyksessä ovat eri ehdokkaille annetut hienot perustelut -lue niitä tästä

Punkin pioneeria äänestettiin etenkin muualta Suomesta. Läjä vei 40 prosenttia kaikista äänistä.Jos vain lappilaisten äänet laskettaisiin, voittaja olisi ollut Antti Tuisku

Läjä Äijälä on aivan ylivoimainen Vuosisadan lappilainen, mutta parasta koko äänestyksessä ovat eri ehdokkaille annetut hienot perustelut -lue niitä tästä
Taru Salo

Torniosta kotoisin oleva punkin pioneeri Veli-Matti Läjä Äijälä on Lapin Kansan lukijoiden valinta Vuosisadan lappilaiseksi. Hän keräsi äänistä yli 40 prosenttia. Toiseksi tuli myös muusikko, popin kuningas Antti Tuisku, joka sai liki 18 prosenttia äänistä. Kärkikaksikon jälkeen äänet hajaantuivat melko tasaisesti kymmenille ansioituneille lappilaisille vaikuttajille

Vuosisadan lappilainen -äänestys oli hyvin suosittu, ääniä kertyi kaiken kaikkiaan 4720. Läjä Äijälä keräsi niistä peräti 1880 ja Tuisku 824. Kolmas oli vaihtoehto "joku muu" 186 äänellä.

Suurin osa lukijoista äänesti verkossa, mutta toimitukseen tuli myös 44 postikorttia. Kortilla äänestäneiden ylivoimainen suosikki oli Tarja Ylitalo, joka sai postin kautta 13 ääntä, mutta verkossa vain kolme ääntä.

Äänestys oli avoin kaikille lukijoille, joten ääniä tulikin runsaasti Lapin ulkopuolelta. Etenkin punk-piireissä sana Läjän ehdokkuudesta levisi ja väki innostui äänestämään. Myös moni Antti Tuiskun äänestäjä tuntui asuvan Lapin rajojen ulkopuolella. Monilla muualla Suomessa asuvilla äänestäjillä taitaa olla silti erityinen suhde Lappiin. Näin ainakin voi päätellä lappilaistaustaisista sukunimistä ja perusteluista.

Jos vain Lapissa asuvien äänet laskettaisiin, tulos ei olisi kovin erilainen. Voittaja olisi Antti Tuisku ja Läjä olisi kakkonen. Molemmilla listoilla ovat lisäksi Reidar Särestöniemi, Nils-Aslak Valkeapää, Anu Pentik, Esko Valtaoja, Timo K. Mukka ja Eero Mäntyranta.

Kymmenen eniten ääniä saaneiden joukossa oli vain kaksi eri nimeä: Lapissa asuvat nostavat listalle Paavo Väyrysen ja Juho Nätin, vaihtoehto Joku muu sekä Paavo Kallio putoavat puolestaan pois kärkikymmeniköstä.

Kevon tutkimusaseman johtajan Paavo Kallion äänistä huomattavan moni tuli Turun seudulta, olihan Kallio Turun yliopiston professori.

"Brasilian slummeissa kukaan ei ole kuullutkaan Kalle Palanderista tai Reidar Särestöniemestä, mutta Terveet Kädet tunnetaan."

Näin valintoja perusteltiin

Arkisto
Veli-Matti "Läjä" Äijälä, Antti Tuisku ja Nils Aslak Valkeapää.

Veli-Matti "Läjä" Äijälä, Antti Tuisku ja Nils Aslak Valkeapää.

Läjä Äijälä, 1880 ääntä

"Brasilian slummeissa kukaan ei ole kuullutkaan Kalle Palanderista tai Reidar Särestöniemestä, mutta Terveet Kädet tunnetaan."

"Tärkeä vaikuttaja luotaessa Lapista kv. kiinnostavaa rock-aluetta. Kulkenut omaa polkuaan trendeistä piittaamatta, kuten rehti Lapin rokkari tekeekin. Lapioinut polkua Euroviisuihin ja Idolseihin, etelän klubeille ja suur-areenoille!"

"Erilainen, raikas, pimeä, outo. Introvertti, vapaamielinen, hullu, innostava."

"Enemmän lappilainen kuin joulupukki, hiukan outo, sydämellinen, tinkimätön."

"Tehnyt Lapin varjoissa meille hyypiöille elämän helpommaksi."

"Alakulttuurin messias. Inspiroinut kymmeniä ellei satoja bändejä ympäri maailman."

"Rehellinen tee-se-itse -mies, jolla on elämän arvot kohdallaan. Vaikuttanut niin vanhempaan väkeen kuin nuorisoonkin!

"Ei ole jäänyt tämän kaverin kotiseutu mysteeriksi. Ylpeydellä muistaa aina kertoa, missä se koti on."

Antti Tuisku, 824 ääntä

"Luonut uuden suunnan suomalaiselle pop-musiikille. Hänen persoonansa tuo esiin sekä Lapin ja sen luonnon kauneuden sekä musiikin lahjan."

"On ollut elämässäni ihminen joka on auttanut musiikillansa jaksamaan eteenpäin. Hän on positiivinen ja itsevarma mikä tuo valoa pimeämmänkin päivän keskelle!"

"Maailman sympaattisin, seksikkäin, ihanin ja hauskin mies! Tuo lappilaisuutta julki ympäri Suomen maan."

"Iloinen, positiivinen, kerrassaan upea ihminen! Hän antaa Lapista ja sen ihmisistä kauniin ja lempeän kuvan. :)"

"Aidosti positiivinen ja hyvä ihmisenä. Kaamoskaan ei himmennä Antin valoa vaan päinvastoin, hän saa valaisee koko maata lappilaisella hehkullaan..""

"Omalaatuinen artisti ja ihana, räiskyvä persoona. Erottuu edukseen muusikkona ja luo uudenlaista, modernia kuvaa lappilaisista."

"Ei ole jäänyt tämän kaverin kotiseutu mysteeriksi. Ylpeydellä muistaa aina kertoa, missä se koti on."

Nils-Aslak Valkeapää, 105 ääntä

"Antanut modernille saamelaisuudelle kasvot ja toi alkuperäiskulttuurin sekä siihen liittyvä ongelmat sekä muiden lappilaisten että muun Suomen tietoisuuteen. Rakentava voima enemmistö- ja vähemmistökulttuurin välillä ja ollut edistämässä ajatusta, että Lappiin mahdumme me kaikki, alkuperäisväestö ja uudisasukkaiden jälkeläiset, postiauton tuomat ja vielä turistitkin. Merkittävä hahmo modernin ja yhtenäisen Lapinmaan kasvutarinassa, joka on enemmän kuin vain taloudellinen tai matkailun tuoma hyvinvointi ja maine."

Arkisto
Paavo Kallio, Anu Pentik ja Reidar Särestöniemi.

Paavo Kallio, Anu Pentik ja Reidar Särestöniemi.

Anu Pentik, 98 ääntä

"Mieletön nainen, joka on käsityötaidolla luonut oman keramiikkaimperiumin. Myös Pentikin brändäys on onnistunut upeasti."

Paavo Kallio, 97 ääntä

"Perusti käsitteen Utsjoki Kevo ja vei sen maailmankartalle. Myös Siidan perustamisen taustahahmo. Moni puolinen sodankäynyt suurmies."

Reidar Särestöniemi, 94 ääntä

"Taitheessa ja luontheessa näkkyy Lappi."

Arkisto
Esko Valtaoja, Timo K. Mukka ja Eero Mäntyranta.

Esko Valtaoja, Timo K. Mukka ja Eero Mäntyranta.

Esko Valtaoja, 74 ääntä

"Ossaa kertoa mahottoman epäseleviä asioita (kuten esimerkiksi avaruuden mittasuhteet) tavalla, että jopa meikäläisen kaltanen toope ymmärtää."

Timo K. Mukka, 71 ääntä

"Hänen kirjoissaan Lappi ja lappilaisuus punoutuu kaunistelemattomalla tavalla kertomuksiksi, jotka veivät teini-ikäisen pojan maailmaan, joka oli samalla tuttu, kiehtova ja vieras. Lähellä oleva maailma avartui kirjan kansien välissä."

"Mukka teki uskaliaalla tavalla näkyväksi lappilaista todellisuutta ja lopulta uupui tärkeilijöiden asettaman paineen alle. Hieno mies ja uskomattoman varhaiskypsä kirjailija."

"Vaatimaton, sitkeä ja ystävällinen kansanmies joka nousi rutiköyhästä kodista ja pöllintekijästä maailman hiihtokuninkaaksi."

Eero Mäntyranta, 71 ääntä

"Vaatimaton, sitkeä ja ystävällinen kansanmies joka nousi rutiköyhästä kodista ja pöllintekijästä maailman hiihtokuninkaaksi."

Muita hienoja perusteluita

Rosa Liksom

"Jatkaa parhaita pohjoisen kertomaperinteitä. Juurevan taiteensa hän edelleen ammentaa Lapin ihmisten ja luonnon loppumattomasta aarreaitasta. Meänkieli kumpuaa siitä mielenmaisemasta mikä meillä on. Rosan ihmiset ovat jäljittelemättömiä mutta universaaleja. Rosa on polttanut suomalaiseen kirjallisuuteen lähtemättömän merkkinsä, josta voidaan kaivaa lappilainen mentaliteetti vielä 100 vuoden päästä!"

Yrjö Kokko

"Suomen kansallislinnun pelastaja, luonnonkauneuden kuvaaja, joka herätti tietoisuuden pohjolan luonnon ainutlaatisuudesta ja kauneudesta, Loistava kirjailija, joka loi lukihan sielua syvältä koskettavat kirjansa."

Samuli Paulaharju

"Tuli Oulusta, säilöi Lapin, ei tehnyt siitä numeroa. Hiihdon ystävä."

Kalervo Palsa

"Kalervo Palsa on rohkeasti purkanut suomalaisten tunnelukkoja ja itseään säästelemättä valaissut pimeimpiä nurkkiamme. Palsa tarvitsee kansakunnan sielua puhdistavaa Tom of Finland -mainetta. Ainutlaatuinen lappilainen näkemys on olennainen osa Palsan ilmaisua."

Katja Gauriloff

"Elokuva ''Kuun metsän Kaisa'' muutti elämääni sen nähtyäni. Se muutti käsityksiäni ihmisten välisestä kohtaamisesta, alkuperäiskansoista ja vieraista, ystävyydestä ja hiljaisuudesta. Se sai minut ymmärtämään yhä syvemmin, miten suuri voimavara vanhuudessa ja tarinoissa on. Tässä elokuvassa kiteytyy mielestäni kaikki se, mikä on ihmisyyttä ja joka tulisi pitää mielessä tämän päivän tohinoissa, jossa tunnumme samaan aikaan vieraantuvamme toisistamme ja itsestämme. Katja Gauriloff sukeltaa niin syviin ihmisyyden vesiin, että se voi jopa muuttaa elämänkatsomusta - jos annamme sille mahdollisuuden. Kiitos!"

A.W. Yrjänä

"Pitkän linjan puurtaja, työn sankari. A.W.:ltä syntyvät sävelet, sanat, runot, kolumnit, ruokalajit. mielipiteet. Rauhaa rakastava ja sitä toivova viisas mies, jonka huumorintaju on juuri sopivan kieroa."

"Moniko lappilainen on voittanut euroviisut?"

Tomi Putaansuu

"Moniko lappilainen on voittanut euroviisut? Yksi ainoa, koko Suomen mittakaavassakin. Lordi tuo esiintyessään Lappia ja Suomea hienosti esiin eikä ole muuttanut mie ja sie murrettaan. Lisäksi Lordi ja hänen tuottama musiikki tunnetaan maailmalla. Valitettavasti kukaan ei ole profeetta omalla maallaan."

Jope Ruonansuu

"Tehnyt monen vuosikymmen mittaisen uran Suomen viihteen huipulla ja samalla tuonut lappilaista elämänmenoa ja asennetta peittelemättä esiin - omaa persoonaansa ja herkkyyttään peittelemättä. Suosio ja tunnettuus on hämmästyttävän suurta. Jope on samassa sarjassa kulttuurihenkilönä kuin Spede, joka oli vuoden 2004 Suurin suomalainen -äänestyksessä sijalla 17."

Urho Kekkonen

"Ratkaisi Kemijoen valjastamisen ja yliopiston perustamisen. Vahvan aluepolitiikan luoja. Piti yhteyksiä Lappiin. Golf virtaa ei voi tässä palkita joten on tyydyttävä Kekkoseen."

Tulokset

1. Läjä Äijälä 1880

2. Antti Tuisku 824

3. Joku muu, kuka? 186

4. Nils-Aslak Valkeapää 105

6. Anu Pentik 98

6. Paavo Kallio 97

7. Reidar Särestöniemi 94

8. Esko Valtaoja 75

9. Eero Mäntyranta 72

10. Timo K. Mukka 71

11. Paavo Väyrynen 71

12. Lasse Hoikka 69

13. Päivikki Palosaari 48

14. Juho Nätti 51

15. Samuli Paulaharju 44

16. Kalervo Palsa 42

17. Jari Tervo 41

18. Tomi Putaansuu 40

19. Rosa Liksom 35

20. Kari Väänänen 35

21. Arto Paasilinna 32

22. Jope Ruonansuu 30

23. Yrjö Kokko 29

24. Olavi Alakulppi 28

25. A.W. Yrjänä 27

26. Andy McCoy 25

27. Pertti Yliniemi 25

28. Sami Jauhojärvi 23

29. Kalle Palander 22

30. Tanja Poutiainen 20

31. Esko Riepula 18

32. Kerttu Vuolab 17

33. A.E. Järvinen 16'

34. Katja Gauriloff 16

35. Tarja Ylitalo 16

36. Peter Franzen 14

37. Pirjo Leppänen 14

38. Kaarlo Maaninka 14

39. Erno Paasilinna 13

40. Esko-Juhani Tennilä 13

41. Laura Lehtola 13

42. Aleksi Hihnavaara 13

43. Terttu Utriainen 12

44. Pauliina Feodoroff 12

45. Hannu Manninen 12

46. Sanna Kärkkäinen 12

47. Aslak Juuso 12

48. Aarne Nikka 11

49. Uuno Hannula 13

50.. Arvo Ruonaniemi 11

51. Merja-Aletta Ranttila 9

52. Kurt Martti Wallenius 9

53. Janne Lahtela 9

54. Hugo Richard Sandberg 9

55. Anni-Kristiina Juuso 8

56. Hannele Pokka 8

57. Pertti Ukkola 8

58. Veli Aine 8

59. Seppo Kukkola 8

60. Alma Pokka 8

61. John Storgårds 7

62. Hannes Gebhard 7

63. Annikki Kariniemi 7

64. Ahti Kuoppala 6

65. Päivi Alafrantti 6

66. Gunnar Haase 7

67. Irma Stormbom 6

68. Kirsti Paltto 5

69. Elsa Montell-Saanio 5

70. Eini Pajumäki 5

71. Martti Miettunen 6

72. Yrjö Korhonen 5

73. Anna-Liisa Tiekso 4

74. Oiva Willamo 4

75. Armas Kristo 4

76. Maria Peura 3

77. Pekka Jaatinen 3

78. Maija Kellokumpu 3

79. Rauni Mollberg 3

80. Asko Oinas 5

81. Tauno Luiro 3

82. Eila Aine 3

83. Mirjam Kälkäjä 2

84. Liisa Rautiainen 2

85. Mirjam Kuosmanen 2

86. Kaarlo Hillilä 2

87. Reino Paasilinna 2

88. Antti Hyvärinen 2

89. Ville Pörhölä 2

90. Wolter Stenbäck 2

91. Jouko Törmänen 1

92. Jahvetti Moilanen 1

93. Yrjö Metsälä 1

94. Marina Takalo 1

95 Ensio Seppänen 1

96. Einari Junttila 0

97. Lauri Kaijalainen 0

98. Lasse Näsi 0

99. Pirjo Manninen 0

100. Jouni Aikio 0

Joku Muu¬-vaihtoehdon valitsi 186 vastaajaa, mutta ehdokkaita jätettiin kuitenkin vain 99 kappaletta, eli puolet äänestäjistä halusi kai ilmaista vain mielipiteensä siitä, että listalla ei ollut oikeaa henkilöä.

Ehdotetuista henkilöistä ylivoimaisesti suosituin oli valtiopäivämieheksi kohonnut kansanedustaja, ministeri ja maanviljelijä Kalle Aukusti Lohi joka sai 21 ääntä. Toisena Joulupukki, jota äänesti kuitenkin 9 vastaajaa. Kolmanneksi eniten ääniä eli kahdeksan sai taiteilija Andreas Alariesto. Saman äänimäärän keräsi myös laulaja Kauko Simonen.

Ragnar Lassinantin olisi nostanut vuoden lappilaiseksi neljä äänestäjää ja kolmen äänestäjän mielestä geologi Ilkka Härkönen olisi ansainnut tuon kunnian. Kaksi ääntä keräsivät Matti Hyvönen, Jarmo Juntunen, Sampo Kaulanen ja Suvi Teräsniska.

Yhden äänen saivat lisäksi: Juha Berg, Jorma Etto, Harald Helander. Matti Henttunen, Paavo Holopainen, Outi Huttunen, Eero Häkli, Matti Jaukkuri, Aleksandr Kokko, Antti Kokkonen, Kullervo Kemppinen, Hilkka Laronia, Pekka Lintula, Martti Matilainen, Aki Oinas, Matti Pajunen, Jouni Palosaari, Paavo von Pandy, Laura Peippo, Heikki Peura, Pullo-Eki, Tuomo Aslak Puranen, Olli "Opama" Raudaskoski, Pekka Raudaskoski, Tapio Sointu, Pekka Tervaniemi eli Surnu-Pekka, Helena Tiihonen, Esa Tikkala, Jussi Toljamo,

Jos vain Lapissa asuvien äänet olisi laskettu, tämä olisi ollut top 10

1. Antti Tuisku 221

2. Läjä Äijälä 181

3. Anu Pentik 54

4. Reidar Särestöniemi 48

5. Eero Mäntyranta 48

6.. Esko Valtaoja 44

7. Juho Nätti 40

8. Paavo Väyrynen 35

9. Nils-Aslak Valkeapää 35

10. Timo K. Mukka 32


Lue myös nämä


Kommentit (1)

 • Pahastunut

  Tämäkin äänestys kuuluu niihin turhuuden turhuuksien joukkoon.
  Jos aidosti haetaan vuosisadan Lappilaista, ei se ole punkkari eikä
  mikään lavoilla pomppiva tyyppi .
  Vitsinäkin tuo on huono.
  Vuosisadan lappilaisen kuuluisi olla henkilö joka on tehnyt työtä Lapin
  hyväksi niin, että siitä on oikeasti hyötynyt koko maakunta tai tuonut
  Lappia tunnetuksi kautta maailman.
  Sellaisiakin täältä löytyy.
  Mm. Esko Valtaoja on sellainen henkilö.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös