Kolumnit

Kommentti: Puolustusvoimien äijäkulttuurille yksi niitti hovioikeudesta – Lemmenjoesta ei vielä päästä eroon

Joonas Kuikka

Känninen örvellys ja alatyyliset solvaukset eivät ole tätä päivää puolustusvoimissakaan, päätti Helsingin hovioikeus tiistaina ja antoi kolauksen puolustusvoimien perinteiselle äijäkulttuurille.

Hovioikeus tuomitsi Karjalan lennoston entisen komentajan, eversti Markus Päiviön sakkorangaistukseen ja korvauksiin esimiesaseman väärinkäyttämisestä, palvelusrikoksesta ja kunnianloukkauksesta syksyn 2017 Lemmenjoen ylimääräisen kertausharjoituksen kosteista käänteistä.

Tätä päivää ei myöskään ole armeijatoverien tekemisen peittely. Päiviön esimiehenä ollut ilmavoimien entinen komentaja, kenraalimajuri Sampo Eskelinen sai niin ikään sakkoja palvelusrikoksesta. Eskelinen oli viivyttänyt esitutkinnan aloittamista, vaikka tiesi tapahtumista.

Komentajavalinnasta ilmavoimat pelistä pois

Puolustusvoimat ehti jo puhdistaa pesäänsä ennen tuomiota. Molemmat komentajat siirtyivät syrjään, Päiviö erityistehtäviin ja Eskelinen reserviin.

Tapausta puitiin puolustusvoimien johdossa asti. Presidentti Sauli Niinistö ehti tuomita tapauksen, ja tiettävästi harjoituskäytäntöihin tulee muutoksia.

Tapaus näkyi jonkin verran komentajavalinnassa, jossa voiton vei maavoimataustainen kenraaliksi ylenevä Timo Kivinen, vaikka suurhankinta hävittäjistä on juuri meneillään vertailuvaiheessa ja tehdään Kivisen kaudella.

Entinen komentaja, ilmavoimataustainen kenraali Jarmo Lindberg veti Lemmenjoen tutkinnasta johtopäätökset ja siirtyy reserviin. Keskusrikospoliisi tutkii myös Lindbergin osuutta tapahtumiin, joten Lemmenjoesta ei vielä päästä eroon.

Peittely ei kannattanut

Kaiken kaikkiaan tapahtumasarja on ollut puolustusvoimille karu opetus nykypäivän kielteisestä julkisuudesta. Se, mitä joskus on katsottu sormien läpi, ei enää jää pimentoon.

Peittely ei myöskään toiminut. Tipoittain paljastuneet yksityiskohdat tekivät Lemmenjoen harjoituksen tapahtumista diskopallo-ostoksineen entistä surkuhupaisempia ja pitivät aiheen kuukausikaupalla esillä.

Puolustusvoimien tehtävää leimaa ristiriita, jota tuskin koskaan pääsee pakoon. Toisaalta asevoimien odotetaan puolustavan Suomea keinoilla millä hyvänsä. Tosipaikassa ei jaeta hymypoikapatsaita. Toisaalta pitäisi osata käyttäytyä ihmisiksi, ainakin rauhan aikana.

Lue lisää: Oikeus tuomitsi Lemmenjoki-harjoituksen johtajan ja Ilmavoimien entisen komentajan


Kommentit (6)

  • Itseään

    pitäisi osata myös analysoida, mutta ehkäpä kun omaa toimintaa ja sanomisia voi lukea papereista se on helpompaa ja vielä jos peilin edessä ääneen lukisi. Oikea luonne ja pään sisältö paljastunee kun estot poistuvat?

  • aarnep

    kyseinen paikka on ollut ennenkin tapahtumien ytimessä,eikä aina positiivisessa merkityksessä. Mihin diskopalloa tarvittiin ?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös