Kommentti: Mies määrää ja nainen tottelee – Vanhojen tanssit ruokkivat kalkkiutuneita sukupuolinormeja

Kommentti: Mies määrää ja nainen tottelee – Vanhojen tanssit ruokkivat kalkkiutuneita sukupuolinormeja
Greta Virranniemi

Pukuloistoa, tyylikkäitä kampauksia, huoliteltuja meikkejä... Vanhojen tanssit olivat minulle juhlapäivä vailla vertaa. Päivä oli ainutkertainen mahdollisuus tälläytyä tamineisiin, jollaisia tuskin kovin montaa kertaa elämässäni kiskon ylleni.

Siitä huolimatta tanssit eivät aluksi innostaneet.

Minua raivostutti ajatus, että pitäisi tanssia vietävänä. Ongelma ei ollut niinkään siinä, etten olisi voinut seurata toisen ihmisen askeleita. Lähinnä minua ottivat päästä vanhojen päivän kalkkiutuneet sukupuoliroolit: Mies vie, nainen seuraa.

Sellainen ei sopinut ollenkaan ajatusmaailmaani. Ei sovi vieläkään.

Tanssien sukupuolinormit ovat toki perinne, mutta samalla ne ruokkivat alitajuisia miehen ja naisen rooleja yhteiskunnassamme: Mies määrää, nainen tottelee.

Vanhojen tanssien olisi aika uudistua yhteiskunnan mukana. Sukupuolten välinen tasa-arvo toteutuu vain, jos alitajuisesti vanhoja normeja ruokkivat rakenteet tiedostetaan ja niitä muutetaan.

Onko miehen pakko aina olla se, joka määrää tanssin tahdin? Jo kysymyksen lausuminen ääneen ja ajatuksen kyseenalaistaminen kertoisi lukiolaisille, että niin ei ole pakko olla.

Minun ongelmaani löytyi onneksi aikoinaan helppo ratkaisu. Tanssin viejänä, perinteisessä miehen roolissa. Eikä se estänyt minua tälläytymästä nättiin mekkoon, kampaukseen ja meikkiin.


Lue myös nämä


Kommentit (26)

  • Veijo Kare

    Onneksi näissä kommenteissa oli järjellistä sanomaa.

  • Harrastaja

    Komppailen lavatanssin harrastajan kommenttia, pitkään itse tanssineena ja myös argentiinalaista tangoa harrastaneena en ole koskaan kokenut tanssia epätasa-arvoisena toimintana. Viejän ja seuraajan roolit eivät ole niin yksiselitteisiä, kysymys on paljon enemmän YHTEISTYÖSTÄ kuin määräämisestä ja tottelemisesta. Taitava seuraaja osaa ottaa tilaa omalle tulkinnalleen ja taitava viejä jättää sen tilan seuraajalle toteuttaa itseään. Tosiasia kuitenkin on, että koska tanssi yleensä tapahtuu ruuhkaisessa tilassa, jossa on paljon muitakin tanssipareja, jonkun on otettava päävastuu siitä miten tilassa navigoidaan. Jos kumpikin yrittää yhtäaikaisesti navigoida, seurauksena on katastrofi.. ei autossakaan voi olla kahta kuljettajaa yhtä aikaa rattia vääntämässä. Viejä huolehtii turvallisuudesta ja tietää missä sitä tilaa on ja hän myös pääasiassa päättää minkälaisia kuvioita tehdään, koska kuviot on sovitettava käytettävissä olevaan tilaan. Usein viejä on mies ja seuraajaansa pidempi, jolloin hänellä myös on parempi näkyvyys ympärilleen, kuin lyhyemmällä seuraajalla. Seuraajalla on navigaatiossa oma vastuunsa, jos seuraaja näkee uhkaavan törmäyksen, hän viestii siitä viejälleen ja pysäyttää liikkeen. Tanssi ei onnistu, eikä ole nautinnollista, ellei kumpikin tanssin osapuoli toimi aktiivisena osana tanssia. Lavoilla ja argentiinalaisen tangon piirissä on paljon myös naispuolisia, erittäin taitavia viejiä. Jokainen tanssihaluinen voi halutessaan opetella kumman roolin hyvänsä, tai molemmat ja tanssia oman halunsa mukaan kummassakin roolissa.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös