Luonnossa

Joutsen pelastettiin jäältä Muoniossa – Iso jääpala oli linnussa kiinni

Lapin pelastuslaitos: "Harvinainen tapaus." Pelastuslaitos kehottaa tarkkailemaan jäällä olevaa lintua vähintään tunteja, ennen kuin soitetaan hätäkeskukseen.

Lapin pelastuslaitos
Joutsen oli selvästi loukkaantunut tai sairas. Pintapelastajat toimittivat sen Muonioon eläinlääkäriin.

Joutsen oli selvästi loukkaantunut tai sairas. Pintapelastajat toimittivat sen Muonioon eläinlääkäriin.

Anne Torvinen

Joutsen pelastettiin tänään maanantaina Muoniossa rajaväylästä Pahtosenkosken kohdalla. Lintuun oli jäätynyt kiinni noin 20 cm x 30 cm -kokoinen jääpala.

Jäästä irti pyristelleestä joutsenesta tehtiin ilmoitus hätäkeskukseen.

Pintapelastajat irrottivat jääpalan linnusta, ja se toimitettiin eläinlääkäriin.

– Joutsenella oli vammoja. Terve lintu ei jää jäihin kiinni, Lapin pelastuslaitoksen Muonion yksikön päivystävä palomestari Jukka Paaso sanoo.

Paason mukaan joutsen siirretään eläinlääkäriltä Ranuan eläinpuistoon.

Lapin pelastuslaitos

Joutsen ei päässyt liikkeelle jäältä. Siihen oli jäätynyt kiinni iso jääpala, jonka pintapelastajat saivat irrotettua.

Jokavuotinen ilmiö

Hätäkeskukseen on tänään maanantaina tullut kaksi muutakin ilmoitusta joutsenista Lapin jäisissä vesissä.

Sodankylässä pelastuslaitos kävi toteamassa joutsenen pojan uivan sujuvasti vedessä ja myös tallustelevan jään pinnalla. Kemijärvellä joutsenet lähtivät lentoon pelastuslaitoksen saavuttua paikalle.

– Tämä on jokavuotinen ilmiö, että ihmiset ovat pakkaskelien tultua huolissaan vedessä olevista linnuista, päivystävä palomestari Niko Autti Kemijärven yksiköstä kertoo.

– En muista, että yhtään lintua olisi koskaan jäätynyt kiinni.

Auttin mukaan on ymmärrettävää ja ihan hyvä, että ihmiset ilmoittavat huolensa. Pelastuslaitoksen tehtävä on käydä tarkastamassa tilanne ja päättää ryhdytäänkö pelastustoimiin.

– Pelastustoimet tehdään niin, että lisävahinkoja ei tule. Ihmisiä ei saateta vaaraan näissä tilanteissa.

Lapin pelastuslaitos

Päästyään lämpimään joutsen selvästi virkosi. Se toimitetaan jatkohoitoon Ranuan eläinpuistoon, pelastuslaitokselta kerrotaan.

Tarkkaile lintua ennen kuin teet ilmoituksen

Lapin pelastuslaitoksen valmiuspäällikkö Ari Soppela kehottaa ihmisiä tarkkailemaan jäällä olevaa lintua useita tunteja tai jopa yön yli, ennen kuin tekee ilmoituksen hätäkeskukseen.

– Kehotan ihmisiä soittamaan epävarmoissa tilanteissa paikallisen lintuyhdistyksen tutulle ihmiselle. Heillä on hyvät kiikarit ja kaukoputket, joilla he voivat tehdä arvion linnun kunnosta ja avuntarpeesta, Soppela sanoo.

Yhteyttä voi ottaa luonnonvaraisten lintujen osalta Kemi-Tornio -seudulla Kemi-Tornion Lintuharrastajat Xenus ry:n jäseniin ja muualla Lapissa Lapin lintutieteelliseen yhdistykseen .

– Liki neljän vuosikymmenen mittaisella urallani tietooni tullut Muonion joutsenen tapaus oli ensimmäinen lajissaan. Epäilen, että lintu on sairas ja nopea pakastuminen yöllä on yllättänyt linnun.

Soppela muistuttaa, että kenenkään ei kannata lähteä itse heikoille jäille eläintä pelastamaan.

– Tarvittaessa asianmukaisesti varustautuneet palomiehet hoitavat homman. Luonnossa syntynyt joutsen on yleensä arka ja lähtee liikkeelle jo ihmisen lähestyessä rantaa tai muuten ääntä pitäessä. Pelastajien turvallisuuden lisäksi pelastuslaitoksen täytyy huolehtia myös muusta hälytysvalmiudestaan, joten ”pillit päällä” ei aina näihin tehtäviin rynnätä.

Porojenkin pelastamistehtäviä

Syksy on aikaa, jolloin pelastuslaitokselle tulee myös porojen pelastamistehtäviä jäistä.

Erityisesti näin on silloin, kun heikkojen jäiden päälle sataa lunta. Näissäkin tilanteissa pelastuslaitos toppuuttelee poromiehiä menemästä heikoille jäille, sillä esimerkiksi samaan avantoon pudonneelle pelastajalle poro voi olla vaarallinen "vastustaja".


Kommentit (1)

  • kylän miehet pelasti

    no muutamia vuosia sitten oli kylällä joutsen jääny kiinni jäihin ja tosi ohkaset jäät, ilmoitus palolaitokselle mutta eivät halunneet tulla sanovat vaan että ei se kiinni ole jäätyny, no miehet meni sitten vene turvana hakemaan joutsenen ja aika riskialtista tietysti kun vene väliin meni jäistä läpi ja sitten joutuvat rikkoon jäätä veneestä käsin välissä paksumpia jää kohtia joita ei rikki saanu ja niinpä piti heidän nostaa vene jäälle ja koittaa liuttaa silleen eteenpäin, pääsivät joutsenen luo ja se oli jäätyny jaloista kiinni, joutsen toimitettiin ranuan eläintarhaan mutta oli kerinny jalat paleltua pahoin ja joutuivat lopettaan, kyllä ne kaupungin palolaitoksen miehet näkyy välissä kissoja puista cityssä hakeen mutta ei apua maalle löydy eikä tahtoa

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös