Mainos

Lapin Yrit­tä­jien hal­li­tuk­ses­sa vai­kut­taa kah­dek­san hyvin eri­lais­ta yrit­tä­jää – Esit­te­lys­sä ympäri Lappia ja eri toi­mi­aloil­ta tulevat yrit­tä­jä­vai­kut­ta­jat

Lapin Yrittäjät ry toimii alueen yrittäjien edunvalvojana sekä yhteiskuntavaikuttajana yritystoiminnan ja yrittäjyyden edistämiseksi. Lapin Yrittäjien uusi hallitus aloitti toimintansa vuoden alussa, joten nyt on hyvä aika esitellä heidät.

Lapin elinkeinoelämän tukijalan muodostavat useilla eri aloilla toimivat mikro- sekä pienet ja keskisuuret yritykset. Menestyäkseen yhä laajenevilla markkinoilla nämä yritykset tarvitsevat toisiaan ja yhteistä ääntä etujensa ajamiseen. Lapin Yrittäjien hallituksessa istuu kahdeksan yrittäjävaikuttajaa ja kaksi varajäsentä.
Lapin elinkeinoelämän tukijalan muodostavat useilla eri aloilla toimivat mikro- sekä pienet ja keskisuuret yritykset. Menestyäkseen yhä laajenevilla markkinoilla nämä yritykset tarvitsevat toisiaan ja yhteistä ääntä etujensa ajamiseen. Lapin Yrittäjien hallituksessa istuu kahdeksan yrittäjävaikuttajaa ja kaksi varajäsentä.

– Aloitettuani puheenjohtajana kuulin ensimmäisten kuukausien aikana usein kommentteja, että Lapin Yrittäjissä käsitellään vain Rovaniemen ja Meri-Lapin asioita. Kun järjestöön kaivattiin uudistumista, tajusimme, että tähän meidän pitää saada muutos, kertoo Lapin Yrittäjien hallituksen puheenjohtaja Marko Vuorinen.

Lapin Yrittäjät ry uusi sääntönsä yksimielisesti syksyllä 2020, jonka seurauksena hallituksen kokoonpano pieneni kahdeksaan varsinaiseen jäseneen ja kahteen varajäseneen. Lapin Yrittäjien hallituksen pienentämisen taustalla oli halu tehostaa toimintaa.

Hallituksen varajäseninä toimivat ranualainen Heikki Kuusela ja torniolainen Jaana Saloniemi. Hallituksen varapuheenjohtajaksi valittiin rovaniemeläinen Johanna Niemelä.

– Emme ole Lapin Yrittäjien hallituksessa valvomassa oman paikallisyhdistyksemme asioita, vaan edistämässä yrittäjyyttä koko Lapissa. Paikallista edustamista varten meillä on edelleen paikallisyhdistykset, painottaa Vuorinen.

Näin kysyimme Lapin Yrittäjien hallituksen jäseniltä:

1. Kerro yrittäjätarinasi?

2. Minkälainen yritys sinulla on?

3. Mitä yrittäjyys sinulle merkitsee?

4. Mitä teet vapaa-ajallasi?

5. Terveiset lappilaisille yrittäjäkollegoille?

Marko Vuorinen, 48, Keminmaa

-

1. Yrittäjyys ei ollut valinta. Se oli itsestäänselvyys, jonka olen tiennyt pienestä lapsesta saakka. Vain ala oli epäselvä. Luulin alan selvinneen 16-vuotiaana, jolloin pääsin vakituiseen työsuhteeseen ruokakauppaan, eli musta tulee ruokakauppias! Siihen olen kouluttautunut. Vuonna 1994 innostuin tutkimaan numeroita vedonlyöntikertoimien taustalta ja tämä johti siihen, että vuonna 1999 jouduin positiiviseen ongelmaan alanko ruokakauppiaaksi vai jäänkö "tyhjän päälle" ja keskityn kertoimien ja todennäköisyyksien analysointiin ja laskentaan, koska kahteen työhön aikani ei riittänyt. Valitsin jälkimmäisen ja irtisanoin itseni luopuen ruokakauppiaan urasta.

2. Vuonna 2001 aloitin yrittäjänä ostamalla ensimmäisen oikean yritykseni, pienen elintarvikemyymälän. Tämän omistan yhä. Kun sain ensimmäisen yritykseni toimimaan ilman oman työaikani käyttöä, olen perustanut kaksi lisää. Viimeisin, liikkeen johdon ja talouden konsultointiyhtiö Ansionsa Mukaan Oy syntyi morsiameni ajatuksesta, jotta analyysini ja ongelmienratkaisuhaluni saataisiin toisten yrittäjien käyttöön.

3. Yrittäjyys tarkoittaa minulle valinnan vapautta ajankäytössä ja elämässä yleensäkin. Oma valintani omassa yrittäjyydessäni on perustaa ja omistaa yrityksiä, ei niinkään luoda itselleni työpaikkoja. Ansionsa Mukaan Oy:ssä työskentelyä en edes näe työn tekemiseksi, koska saan tehdä mukavinta hommaa mitä tiedän, eli analysoida numeroita ja auttaa muita ratkaisemaan ongelmiaan. Päivittäin ulkoilen pari tuntia koirien kanssa, ja olenkin leikkisästi sanonut vieväni ongelmat lenkille, koska siellä niitä analysoidessa on syntynyt kaikki parhaat ratkaisut ja uudet ideat.

4. Rakennan itselleni mahdollisimman paljon joutoaikaa, jonka käytän lukemiseen, eli uusien asioiden opiskeluun. Kohdallani tämä turvaa sen, että en lukkiudu tiettyyn toiminta tapaan, vaan ajatus pysyy avoimena, vastaanottavana, mieli kirkkaana ja analyyttisena.

5. Haluan tsempata kaikkia muistuttamalla siitä, että vaikka tämä aika olisi kuinka kauhea, tässäkin ongelmassa piilee mahdollisuuksia. Yrittäjällä on älyä vaikka muille jakaa, ja älynsä sekaan on piilotettu aarrearkku. Sen avain löytyy vain avoimesti mahdollisuuksia ajatellen. Ajatuksista kaikki maailman nykyisetkin yritykset ovat syntyneet ja menneisiin ongelmiin ratkaisut löytyneet. Näin ollen mikään ei ole pohjimmiltaan maailmassa muuttunut.

Johanna Niemelä, 40, Rovaniemi

-

1. Olen yrittäjäperheen tyttö, joka on tiiviisti seurannut vanhempien yritystoimintaa koko ikänsä. Viimeiset 16 vuotta olen työskennellyt vanhempieni yrityksessä henkilöstöpäällikkönä. Toimenkuvaani kuuluvat myös projekti- ja palkkahallinnontehtävät. Tämän lisäksi olen toiminut hyvinvointialan yrittäjänä vuodesta 2014 lähtien, josta viimeiset vuodet olen keskittynyt työhyvinvointiin ja tapahtumatuotantoon.

2. PRO PoweriaPäivään Oy, joka järjestää vuosittain Adventure Race Rovaniemi -työhyvinvointiseikkailun. Tulevana keväänä Ounasvaaran maastossa seikkaillaan jo neljättä kertaa, jos korona vain sen sallii. Adventure Race -tapahtuma on toteutettavissa paikkakunnasta riippumatta, joten tulevaisuudessa tapahtuma tullaan näkemään eri puolilla Suomea.

Työhyvinvointitapahtuman lisäksi yritys tarjoaa coaching-palveluita tavoitteelliseen kehittämiseen niin yksilöille, tiimeille kuin organisaatioille. Palvelutarjontaan kuuluvat myös tapahtumien ja virkistäytymispäivien toteutukset sekä kokonaisvaltaiset hyvinvointipalvelut erilaisine kartoituksineen, luentoineen ja workshoppeineen.

3. Yleisesti ottaen yrittäjyys on tapa työllistää itsensä, mutta näin yrittäjäperheen tyttönä voi sanoa, että se on mielentila, johon on kasvettu! Se on vahvaa tahtoa, uuden luomista, riskinottokykyä, vastuunkantamista, asioiden eteenpäin viemistä ja tulosten aikaansaamista.

4. Vapaa-ajallani liikun, vietän aikaani perheen parissa ja pyrin siihen, että joskus on tylsää!

5. Huolehtikaa omasta hyvinvoinnista! Tässä voisi käyttää lentokoneesta tuttua ohjetta:

"Pue happinaamari ensimmäisenä itsellesi!", sillä yrittäjän on huolehdittava omasta jaksamisesta. Muista huolehtiminen ennen itseä on hyvin lyhytnäköinen ratkaisu.

Esko Määttä, 63, Rovaniemi

-

1. Olen taustaltani ammattijohtaja ja aloin täysipäiväiseksi yrittäjäksi viisi vuotta sitten. Työssäni kehityin erilaisiin liikkeenjohdon tehtäviin ja siitä oli luontevaa alkaa toimimaan liikkeenjohdon asiantuntijana. Olen kuvannut yritykseni tekemistä siten, että muutamme taloushallinnon informaatiota johtamisen informaatioksi. Teen yrittäjien ja johdon kanssa ennusteita yrityksen tulevaisuudesta. Nyt koronan aikaan näille on ollutkin kysyntää. Tämän vuoden alusta olen päässyt toimimaan myös ELY:n asiantuntijana, ja siten yrittäjä saa ELY:n tukea ammattitaitoni palkkaamiseen.

2.Yritykseni on GrowthFactor Oy. Toimimme yrityksessä tyttäreni kanssa kahdestaan. Nyt hän on vanhempainvapaalla, mutta on palaamassa tämän vuoden aikana takaisin töihin. Hän tulee myös osakkaaksi yritykseen ja jatkaa yhtiön toimintaa minun jäädessä vähitellen pienemmälle panokselle.

3.Yrittäminen on ollut minulla tavoite lähes koko ikäni. Mielenkiintoiset ja haasteelliset työtehtävät saivat minut pysymään pitkään ammattijohtajana. Yrittäjänä työmäärä ei ole vähentynyt, mutta vapaus on lisääntynyt huomattavasti. Tässä voin itse vaikuttaa merkittävästi työpäivän ja viikon rakenteeseen.

4.Harrastan liikuntaa, etenkin hiihtäminen eri muodoissa on minulle tärkeää. Olen myös tehnyt koko ikäni puutöitä. Viimeisenä työnä valmistui pinnasänky lapsenlapselleni. Kodin huonekaluista osa on myös tekemiäni.

5. Lapisa meillä yrittäjillä on mahdollisuudet parantuneet viime vuosien mittaan. Lapin elinkeinoelämä on vilkastunut merkittävästi viimeisen kymmenen vuoden aikana. Koronasta me selviämme. Tietenkin harmittaa miten lujille matkailu- ja ravintola-alan yrittäjät tässä joutuvat. Lapin kiinnostavuus kasvaa muutenkin kuin matkailun merkeissä. Pidetään toisia Lapin yrittäjiä mielessä, kun tehdään hankintoja. Siten turvaamme, että eurot pyörivät Lapissa jatkossakin.

Tauno Luukinen, 59, Salla

-

1. Olen monialayrittäjä. Ennen nykyisen yritykseni perustamista työskentelin Agrimarketin palveluksessa. Kun päätös Kemijärven ja Sallan toimipisteiden lopettamisesta tuli, päätimme yhdessä poikien kanssa, että perustetaan oma yritys. Pitäähän kylässä rautakauppa olla! Siitä se sitten lähti.

2. Nykyisin minulla on jo kolme yritystä: Sallan Rautatori Oy, Koillis-Karaoke Ky ja Koillis-Kiinteistö Oy.

3. Yrittäminen on minulle elämäntapa. Pitkään yrittäjänä toimiessani olen käytännössä nähnyt, että positiivinen ja toimeen tarttuva asenne luo hyvän pohjan monenlaiselle yrittämiselle. Luonnehtisin niin, että yrittäjyys on rohkeutta hypätä pää edellä uusiin haasteisiin ilman varmuutta onnistumisesta.

4. Musiikki on yrittämisen lisäksi intohimoni. Tykkään myös mökkeillä ja ulkoilla koirani kanssa – ja on siinä usein vaimokin mukana ulkoilemassa.

5. Pidetään toisistamme huolta ja ollaan avoimempia. Uskotaan siihen, että yrittäjyys kantaa. Yrittäjinä tiedämme, että rohkeus liittyy kaikkeen yrittämiseen, ja sitä tarvitaan tässä ajassa joka päivä.

Miia Kärnä, 41, Inari

-

1. Olen työllistänyt itseni yrittäjänä vuodesta 2009 lähtien. Alun perin ryhdyin yrittäjäksi Lappiin muuttamisen jälkeen, koska täällä ei ollut silloin avoinna omaa koulutustani ja osaamistani vastaavia työpaikkoja.

2. Yritykseni Viestintätoimisto Lapin Loitsu tarjoaa viestinnän asiantuntijapalveluita yrityksille ja julkisen sektorin toimijoille. Mitä siis ikinä tuleekaan viestinnän suunnitteluun ja käytännön toteutukseen, kehittämiseen, ohjeistamiseen tai sisällöntuotantoon, minulta löytyy kokemusta, näkemystä ja istumalihaksia. Olen parhaimmillani ratkaisukeskeisessä toimintatapojen ravistelussa sekä asiantuntijoiden ja johtajien sparraajana viestinnässä. Viestintä on minulle enemmän intohimo kuin työ.

3. Hyvä kysymys, koska yrittäjyyttä on niin monenlaista. Minulle yrittäjyys on asenne ja elämäntapa. Se mahdollistaa elinkeinon, perhe-elämän ja omien vapaa-ajan menojeni yhteensovittamisen joustavasti. Minulla ei ole yrittäjänä ollut suuria kasvutavoitteita, vaan olen tehnyt sen verran töitä kuin on ollut sisällöllisesti innostavaa, taloudellisesti kannattavaa ja aikataulujen puitteissa mahdollista tehdä. Tämä elämäntapa on ollut minulle kaikkein sopivin lasten ollessa pieniä, ja juuri yrittäjyys on sen mahdollistanut. Koen kuitenkin olevani matkalla viestinnän asiantuntijasta kohti vaativampien viestintähankkeiden johtamista. Aika näyttää, tapahtuuko se yrittäjänä vai kenties jonkun toisen yrityksen palveluksessa.

4. Olen aktiivisesti mukana yrittäjäyhdistystoiminnassa myös paikallisesti sekä Suomen Yrittäjien kansainvälisyysvaliokunnassa. Yrittäjäyhteisö on minulle tärkeä. Se tarjoaa tällaiselle inarilaiselle yksinyrittäjällekin aivan uskomattoman laajan verkoston. Toimin lisäksi useissa kunnallisissa luottamustehtävissä. Iltaisin kuskaan lapsia harrastuksiinsa ja hyödynnän usein odotteluajan käymällä lenkillä tai kirjastossa. Tykkään kulkea luonnonantimien perässä vuodenkierron mukaan.

5. Olkaa yrittäjien edunvalvonta-asioissa rohkeasti yhteydessä yrittäjäyhdistyksen luottamushenkilöihin, me olemme teitä varten! Kertokaa, mitä asioita voimme yrittäjien aseman ja yrittämisen olosuhteiden puolesta viedä eteenpäin. Hyödyntäkää rahanarvoisia jäsenyrittäjien valtakunnallisia ja alueellisia etuja sekä maksuttomia palveluita, kuten oikeudellista neuvontaa, koulutuksia ja omistajanvaihdospalvelua. Ja muistakaa tietysti kevään kuntavaaleissa, että "Ei kuntaa ilman yrityksiä". Antakaa äänenne ehdokkaalle, jolla on näkemyksiä siitä, miten kuntaan saadaan verotuloja, työpaikkoja ja monipuolisia palveluita.

Tommi Juntikka, 46, Tervola

-

1. Tervolalainen Ämpäripää. Yrittäjäuran olen aloittanut isän jäljillä isän perustamassa yrityksessä vuonna 2000 ja siirtynyt yrittäjäksi vuonna 2003.

2. Yritykseni on NewPaakkola Oy, joka toimii pohjoismaissa ja Venäjällä, jossa meillä on tytäryhtiö. Yhtiön toimiala on materiaalikäsittelylaitteiden koko ekosysteemin laitteiden huolto, kunnostus ja varaosapalvelut, sekä kuljetinlaitteiden valmistus, huolto, kunnossapito ja varaosapalvelut.

3. Yrittäjyys on minulle elämäntapa, jossa pääsen loistavien ihmisten kanssa ratkaisemaan asiakkaiden ongelmia ja kehittämään uusia ratkaisuja ja innovaatiota.

4. Vapaa-aikaan kuuluu moottorilla päriseviä laitteita moottoripyörästä kelkkoihin. Yksi tehokkain mielen tyhjennystapa on laittaa kypärä päähän ja antaa mennä. Viime vuonna aloitimme tulevan vaimoni, Emilian, kanssa yhteisen pienhotelliprojektin Keminmaalla, Juopperin Kartano Oy:n, joka osaltaan on ollut täyttämässä vapaa-aikaa varsinaisesta päätyöstä.

5.Terveisinä yrittäjäkollegoille haluaisin ilmaista ihailuni lappilaisia yrittäjiä kohtaan, sillä meillä täällä Lapissa on monilla aloilla maailmanluokan osaamista, tuotteita, tekniikoita ja palveluita. On mahtava olla osa tällaista osaamisen joukkoa, ja on kunnia saada edustaa sitä Lapin Yrittäjien hallituksen jäsenenä. Tavatessa saa pysäyttää ja porisuttaa!

Vuokko Mikkola, "aikuinen nainen", Utsjoki

-

1. Minun elämäni yrittäjänä – olen ollut onneni ja kurjuuteni kukkuloilla, tuntenut huumaavaa iloa, olen ollut täysin toivoton ja kuumeisen toiveikas. Yrittäjyys on minun voimani.

2. Yritykseni on JPF Palvelut Oy, tuttavallisemmin Pub restaurant Rastigaisa. Olen pyörittänyt Utsjoella Ylä-Lapissa lähellä Norjan rajaa sijaitsevaa pubia 13 vuotta.

3. Yrittäjyys on minun elämääni. Teen yritystoimintaani suurella sydämellä ja tunteella.

4. Olen lähes aina töissä, mutta intohimoisena harrastuksena on aktiivinen toimiminen yrittäjäjärjestössä. Haluan viedä yrittäjien viestiä päätöksentekijöille ja olla vaikuttamassa yrittämisen mahdollisuuksin Lapissa. Periaatteenani on, että kun on kerran valittu johonkin luottamustehtävään, niin silloin siinä pitää olla täysillä mukana.

5. Koronasta viemme voiton, taistelemme kukin omalla sarallaan toisiamme tukien. Yrittäjien edunvalvonta-asioissa voit rohkeasti ottaa minuun yhteyttä tai poiketa porisemaan kanssani Pub Rastigaisaan!

Minna Back-Tolonen, 37, Muonio

-

1. Diplomikauppias Muoniosta. Olen toiminut ruokakauppiaana mieheni kanssa pian 15 vuoden ajan. Kaupan alalle päädyin hyvin tavanomaiseen tapaan opiskelujen ohessa työskenneltyäni Rovaniemellä lähikaupassa. Lapsen syntymän ja opintojen päättymisen jälkeen jäin työskentelemään kauppaan ja lopulta ammattikorkeakouluopinnot vaihtuivat kauppiasvalmennukseen Rinteen Reinon opastuksessa, josta sitten päädyimme aika nopeasti omaan kauppaan Muonioon. Omaa ammattitaitoa olen pyrkinyt kehittämään työn ohessa mm. Yritysjohtamisen erikoisammattitutkinnolla sekä muilla lyhyemmillä koulutuksilla, ja kaikenlainen kehittäminen ja uuden oppiminen onkin minulle ollut aina tärkeää. Kaupanpitoa tuli harjoitettua myös Levillä kolmen vuoden ajan, joka opetti paljon myös oman jaksamisen rajallisuudesta. Yrittäjätaipaleeni on edelleen kesken, ja uusia suunnitelmia tietty on vireillä…

2. Yritykseni on päivittäistavarakauppa Muoniossa. Kauppa toimii niin paikallisten kuin matkailijoiden ja ohikulkijoiden ostospaikkana, ja meiltä löytyykin ruuan lisäksi tavanomaista laajempi valikoima myös erilaisia kodin käyttötavaroita. Ruuan verkkokaupan aloitimme muutama vuosi sitten, ja tarvittaessa kuljetamme ostokset myös kotiin tai mökille. Palveluihimme kuuluu myös mm. Posti ja Veikkaus. Yrityksessämme työskentelee ympärivuotisesti kaksitoista työntekijää.

3. Yrittäjyys on minulle monitahoinen, erittäin tärkeä asia. Lyhyesti voi todeta: Yrittäminen on minulle mahdollisuus tehdä parhaalla mahdollisella tavalla näköistäni työtä. Yhteiskunnallisesti on ollut ilo seurata, kuinka paljon nykyään puhutaan positiivisemmassa hengessä yrittämisestä ja yrittäjistä. Puheet eivät toki riitä, ja siksi on tärkeää, että on olemassa yrittäjäjärjestö ajamassa yhteistä etua. Yrittäjäjärjestöön päädyin mukaan juuri siitä syystä, että oli hienoa kuulla erilaisia yrittäjätarinoita ja kuulua tähän hienoon joukkoon.

4. Olen mukana monessa, ja varsinainen vapaa-aika kuluu mökkeillessä, kutoessa tai vaikkapa kelkkaillessa. Aktiivinen koira kotona pitää myös jonkinlaisessa liikkeessä, eli tekemistä riittää myös vapaalla!

5. Koronapandemia on palauttanut meidät perusasioiden äärelle. Käytetään siis tämä hetki parhaalla mahdollisella tavalla, jotta ollaan iskussa ja valmiina, kun tilanne sen sallii. Pidä siis huoli itsestäsi ja läheisistäsi, se on parasta mitä voit tehdä. Ollaan kuulolla!


-
www.yrittajat.fi/liity