Mainos

Lapin yrit­tä­jä­kent­tä on rehti ja uu­siu­tu­mis­ky­kyi­nen, mutta missä on mah­dol­li­suuk­sia ke­hit­tyä? Näin yrit­tä­jät vas­taa­vat

Kysyimme Lapin Yrittäjien hallituksen jäseniltä muutaman olennaisen kysymyksen heistä itsestään sekä siitä, minkälaisena he näkevät lappilaisen yrittäjäkentän.

Lapin Yrittäjien hallituksen jäsenet ylärivissä (vas.): puheenjohtaja Marko Vuorinen, varapuheenjohtaja Johanna Niemelä, Christian Gummerus ja Tommi Juntikka. Alarivissä ovat Suvi Pirkola, Timo Tapaninen, Jarkko Kuusisto ja Jouni Matilainen.
Lapin Yrittäjien hallituksen jäsenet ylärivissä (vas.): puheenjohtaja Marko Vuorinen, varapuheenjohtaja Johanna Niemelä, Christian Gummerus ja Tommi Juntikka. Alarivissä ovat Suvi Pirkola, Timo Tapaninen, Jarkko Kuusisto ja Jouni Matilainen.

Tuore Lapin Yrittäjien hallitus aloitti toimintansa tammikuussa. Hallitus koostuu monipuolisista osaajista, yrittäjistä eri puolilta Lappia. He korostavat yhdessä tekemisen merkitystä yrittäjille ja yrittäjyyden edistämiselle.

Varsinaisten jäsenten lisäksi hallituksessa on kaksi varajäsentä: Sara Virkkula ja Tuomo Poutiainen. Hallituksen toimikausi on kaksi vuotta.

Näitä kysyimme:

 1. Esittele yritystoimintasi ja taustasi.
 2. Mitä harrastat tai teet vapaa-ajallasi?
 3. Minkälaisena näet lappilaisen yrityskentän? Mikä siinä on hyvää, ja mikä kehitettävää?
 4. Mikä on vinkkisi toisille yrittäjille tai mottosi yrittäjänä?

Marko Vuorinen, 50, Keminmaa, puheenjohtaja

 1. Olen holdingyhtiötyyppinen omistaja ja uusien yritysten kehittäjä. "Teininä" tulin valituksi Keskon koulutusohjelmaan. Päivääkään en Keskon kauppiaana ole toiminut, vaan itsenäisellä jatkuvalla oppimisella saamaani koulutusta kehittänyt ja ideoitani jalostanut.
 2. Kuljen eri paikkoihin kävellen yhteensä n. 3000 km vuodessa. Siinä on vapaa-aikaa ajattelulle ja uusien ideoiden syntymiselle. Kaiken joutoajan kotitöiden, työn, kävelyn ja yöunien ympäriltä käytän itsenäiseen opiskeluun lukemalla kirjoja, joilla voin itseäni kehittää.
 3. Meillä on kaikkea mahdollista tarjolla. Vieressä on Ruotsi ja Norja, joiden tarpeisiin on valmiudet lähtökohtaisesti vastata. Lisäksi kivijalkana toipunut matkailubisnes.

  Voisimme rohkeammin pyrkiä kasvamaan. Annamme liikaa mahdollisuuksia muille tulla tänne tarjoamaan sitä, mihin voisimme itse bisnestä laajentaa, ja jolle kysyntä tulevaisuudessa kasvaa.
 4. Ongelmat ovat paras mahdollisuus oivaltaa uutta. Älä jää makuulle luovuttamaan. Yrittäjäjärjestön edustajat ovat tuen antamista varten. Tutustu kokeneempiin yrittäjiin – varsinkin vaikeuksista nousseisiin.

  Ole rohkea ja toimi heti idean saatuasi. Ei ole yhtään menestystarinaa olemassa, joka ei olisi koskaan vaikeuksia matkalla kohdannut.

Johanna Niemelä, 42, Rovaniemi, varapuheenjohtaja

 1. Olen yrittäjäperheen tyttö, joka on tiiviisti seurannut vanhempiensa yritystoimintaa koko ikänsä. Viimeiset 17 vuotta olen työskennellyt vanhempieni yrityksessä henkilöstöpäällikön toimenkuvassa sekä erilaisissa projekti- ja kehittämistehtävissä.

  Tämän lisäksi olen toiminut osa-aikaisena yrittäjänä vuodesta 2014 lähtien. Tarjoan yrityksille ja yksilöille kokonaisvaltaisia liikunta-, hyvinvointi- ja ravintopalveluita. Järjestän erilaisia tapahtumia, kuten esimerkiksi Adventure Race -hyvinvointiseikkailua, jota on järjestetty vuodesta 2017 lähtien.
 2. Arki on sen verran aktiivista, että vapaa-ajalla pyrin ottamaan rennosti ja panostamaan perhe-elämään. Liikunta kuuluu työarkeeni, mutta voi minut vapaa-ajallakin nähdä kuntosalilla tai ulkoilemassa koirien kanssa.
 3. Vuosi vuodelta pohjoisen merkitys on kasvanut ja näin koronan jälkeen Lapin elinkeinoelämä on osittain hyvinkin vilkasta. Meiltä löytyy huippuluokan osaamista, tuotteita ja palveluita, mutta aitoa, oikeaa ja avointa yhdessä tekemistä peräänkuulutan. Se on se yhdessä tekemisen meininki, mitä Lappi tarvitsee.
 4. Tehdään rohkeasti töitä yhdessä!

Christian Gummerus, 43, Salla

 1. 1. Olen mukana erilaisissa yrityksissä. Pääpaino on tällä hetkellä aluekehityksessä ja arktisen ilmailun kehittämisessä, miehitetyn ja miehittämättömän ilmailun osalta. Olen ollut mukana perustamassa ensimmäistä Arktisen Ilmailun Klusteria.
 2. Kalastus, vaellus ja käsitöiden tekeminen.
 3. Lapin yrityskenttä käy läpi haasteita siinä missä muukin Suomi. Suomen rakenteelliset ongelmat näkyvät pohjoisessakin, mutta niitä kaikkia ei voida ratkaista vain alueellisesti. Kehitettävää olisi toimialojen ylittävästä yhteistyöstä koko Lapin alueella.

  Positiivisina puolina näen Lapin todella suuren potentiaalin monien alojen kehittämisen osalta sekä maantieteellisen sijainnin tuomat mahdollisuudet. Yrityskentän osalta positiivista on korkea osaaminen, laaja toimialakenttä, yrittäjien asenne sekä niin sanottu ”tekemisen meininki”.
 4. Verkostoidu mahdollisimman laajasti, omankin alueen ja toimialan ulkopuolelle. Eri sidosryhmien rajapinnoista nousee mahdollisuuksia ja innovaatioita, joita ei voi etukäteen ennustaa.

Tommi Juntikka, 48, Tervola

 1. Olen NewPaakkola Oy -konepajateollisuuden moniosaaja, jonka tuotteet ja palvelut ovat rakentuneet raskaan teollisuuden materiaalinkäsittelylaitteiden ympärille. Toiminta jakautuu kolmeen osa-alueeseen: projektitoimintaan, ennakoivaan kuljetinhuoltoon sekä varaosahuoltoon.
 2. Vapaa-ajan täyttää erilaiset moottoreilla toimivat laitteet, reissaaminen ja vapaaehtoinen maanpuolustus sekä erilaiset luottamustehtävät.
 3. Lappilainen yrityskenttä on innovatiivinen ja uusiutumiskykyinen. Yrittäjät ja yritysten henkilökunta ovat tottuneet selvittämään haasteet ja luomaan niistä mahdollisuuksia.

  Niin Lappilasten kun koko maan yrittäjät ovat hyvä omassa tekemisessään, asiaosaamisessa. Haluisin nähdä tulevaisuudessa yhä useamman yrittäjän kasvavan omistajaksi, eli yritysten kasvun moottoreiksi.
 4. Usko siihen, mitä teet äläkä anna periksi vaikeuksien edessä.

Suvi Pirkola, 38, Inari

 1. Olen toiminut aiemmin yhdeksän vuotta K-kauppiaana Etelä-Suomessa, ja nyt olemme mieheni kanssa vuoden pyörittäneet Juutuantörmä Oy:ta jonka toimipaikkana toimii Inarin Neste.
 2. Parhaiten rentoudun, kun kalastan, metsästän, eräilen tai marjastan.
 3. Näin eteläsuomalaisen silmin näen, että Lapissa on tilaa ja mahdollisuuksia yrittämiselle huikea määrä. Kuntien ja yrittäjien vuoropuhelua olisi syytä kehittää ja yhdessä pitäisi miettiä, miten yrittämisen toimintaympäristöä kehitettäisiin palvelemaan kaikkia paremmin.

  Yrittäjyyskasvatuksesta pitäisi tehdä Lapissa vaikuttavampaa, jotta mahdollisimman moni pohjoissuomalainen nuori saataisiin jäämään yrittäjäksi omalle paikkakunnalle ja yrittämisen mahdollisuuksia herättäisiin pohtimaan jo ala- ja yläkouluiässä.
 4. Mottoni yrittäjänä on: kohti unelmia, matkasta oppien ja nauttien.

Timo Tapaninen, 42, Rovaniemi

 1. Yritykseni on Evigo Oy, joka on videotuotantoihin keskittynyt tuotantoyhtiö. Autamme yrityksiä myös digimarkkinoinnissa. Lisäksi pyöritän Rovaniemi Online ja Finland Online -nimisiä digimedioita. Taustaltani olen media-alan moniosaaja sekä monille tuttu esiintyjä.
 2. Laulaminen, musiikki ja joukkuepelit ovat tärkeitä minulle.
 3. Olemme hyvin kansainvälinen ja monipuolinen porukka. Näkisin yhteistyössä kehittämisen varaa. Toimimme liikaa omissa pienissä ympyröissämme, emmekä osaa ajatella suuresti.
 4. Opi ajattelemaan, että yritys on yritys ja sinä olet sinä. Älä anna yrityksesi menestymisen määritellä itseäsi. Säästyt silloin paljolta stressiltä. Yrittäminenkin on kuitenkin vain työtä.

Jarkko Kuusisto, 49, Kittilä

 1. Olen Peak Laplandin omistaja. Yrityksellä on toimintaa Levin alueella useassa toimipisteessä. Majoituspalvelujen lisäksi tuotamme erilaisia ohjelmapalveluita. Yrityksellä on Ekokompassi 2022 sekä Sustainable Travel Finland 2023 -sertifikaatit, ja olemme sitoutuneet toimimaan kestävän matkailun periaatteiden mukaan. Puhdas tunturi on aito tunturi.
 2. Harrastan talviurheilua, kuten telemark, kelkkailu sekä kesäisin ja syksyisin metsästystä ja kalastusta. Lisäksi toimin useissa yhdistyksissä luottamustoimissa.
 3. Tarvitaan vahvoja toimijoita ja yhteistä päämäärää luoda yrittämiselle turvallinen pohja investoida tulevaisuuteen. Lappi on hyvä paikka yrittää ja matkailu on yksi tärkeä ala yhdessä muiden kanssa.

  Monipuolinen yrityskenttä ja yhteistyö luovat vahvoja kilpailuetuja yrityksille. Kehitettävää on yhteistyön parantamisessa eri toimijoiden kesken sekä henkilöstön sitouttamisessa kestävän matkailun periaatteisiin.
 4. Liity yrittäjiin ja verkostoidu. Pidä huoli itsestäsi yrittäjänä. Kun tämän muistaa, jaksaa kantaa vastuuta.

Jouni Matilainen, 47, Tornio

 1. Olen toisen polven yrittäjä vuodesta 2004 yrityksessä Tornion Akut Ky. Yritys on akkuerikoisliike, joka rönsyillyt mm. konepalveluun, ajoneuvojen ilmastointihuoltoihin ja vuokraustoimintaan. Lisäksi olen toimitusjohtajana ja omistajana ruotsalaisessa yhtiössä Blixport Ab, joka vuokraa ajoneuvoja teollisuuden ja kaivostoiminnan alihankkijoille Pohjois-Ruotsissa ja koko Suomen alueella.
 2. Yllästä, mökkeilyä Tervolassa, hirvenpyyntiä, matkailua, kiinteistöhommia ja järjestötoimintaa.
 3. Lappilainen yrityskenttä on toimiva, rehti ja monipuolinen. Täältä löytyy moninaista yritystoimintaa yksinyrittäjyydestä raskaaseen kansainväliseen vientiteollisuuteen saakka, matkailua unohtamatta tärkeänä vientituotteena. Hyvää on suoraselkäisyys: mitä luvataan, se tehdään.

  Kehitettävää on yhteen hiileen puhaltamisessa, ja siinä että toisistaan kaukana olevat yritystoiminnat osaisivat ymmärtää toisiaan. Myös nurkkakuntaisuuden kitkemisessä on paljon kehittämistä sekä kuntapäättäjien ymmärryksen lisäämisessä yrittäjiä ja yrittäjien tarpeita kohtaan.
 4. Yrittäminen on enemmän ja vähemmän taapertamista katastrofista toiseen ja tulipalon alkujen sammuttamista sieltä täältä. Ainakin jossain kohtaa yrittäjän taivalta se sitä on, jos joku jotain muuta väittää, luultavasti valehtelee.

  Se mikä yrittäjästä tekee vahvan, on virheistä oppiminen. Vastoinkäyminen pitää tässä hommassa ottaa haasteena ja haasteen selätettyä ollaan taas menestymisen polulla.

Oletko jo Yrittäjien jäsen? Tutustu etuihin ja palveluihin! >>

Lapin Yrittäjät - Natiivi banneri