Mainos

Lapin Pa­ni­mol­la kaksi pa­ni­mo­mes­ta­ria panevat pa­ras­taan

Latvialainen panimomestarimme Arturs Durka sai mieluisan sparraajaan. Panimomestari Christian Wendeler liittyi Lapin Panimon joukkoon vuoden alusta. Saksasta Rovaniemelle muuttanut Christian on ollut kotimaassaan panimoalalla 17 vuotta.

Christian Wendelerin ja Arturs Dutka työn touhussa. Christianin mukaan suurin ero saksalaisessa ja rovaniemeläisessä oluen valmistuksessa on Lapin huippulaatuinen vesi.
Christian Wendelerin ja Arturs Dutka työn touhussa. Christianin mukaan suurin ero saksalaisessa ja rovaniemeläisessä oluen valmistuksessa on Lapin huippulaatuinen vesi.

Christian Wendelerin työskenteli aikaisemmin Dortmunder Actien Brauerei -panimossa, joka on osa Dr. Oetkerin omistamaa Radebergergruppe-ryhmää. Hän on ollut valmistamassa muun muassa DAB, DUB, Brinkhoffs, Kronen Pils Schöfferhofer Graip ja Vita Malz -tuotteita.

Oma ura alkoi isän jalanjäljissä panimon kesätöissä. Vuonna 1996 hän aloitti panimoalan opiskelun ja työskentelyn Erzquell Breweryssä Saksan Bielsteinissa. Christianin mielestä suurin ero saksalaisessa ja rovaniemeläisessä oluen valmistuksessa on Lapin huippulaatuinen vesi.

Panimomestareiden olutvinkki talven tuiskuihin

– Suomen vaihtuvat vuodenajat avaavat eri oluttyypeille oman aikansa. Talvi-iltoihin tumma lager istuu oivallisesti.  Se on perinteinen mannereurooppalainen oluttyyppi, jonka synnyinseutuja ovat Saksa ja Tšekki. Monien olutta panevien saksalaissluostareiden keittokirjat paljastavat, että tummaa lageria on käytetty mausteena keitoissa ja raaka-aineena kastikkeissa, Christian kertoo.

Häntä täydentää Arturs Dutka, joka sanoo usein pilke silmäkulmassa, että ei tarvitse syödä, kun juo yhden meidän jokapäiväisen oluemme.

– Tumman lagerin makua ja tuoksua kuvaa osuvasti termi nestemäinen leipä. Löytöretki oluiden tuoksuihin onkin hyvä aloittaa juuri tummista lagereista, sillä niistä on helppo löytää karamellimaisia, siirappimaisia, paahtuneita ja ruisleipämäisiä aromeja, Arturs kuvailee.

– Kun arvioidaan tumman lagerin makua, maltaan lempeä makeus saa vastapainoa hienovaraisesta humaloinnista. Se antaa oluelle ryhtiä muttei liikaa katkeruutta. Tummat lagerit ovatkin tyylikkään tasapainoisia, toteavat panimomestarit yksimielisinä.

TUISKU Dark Winter Beer 5,3 % on uutuus juuri tähän hetkeen ja hyvin saatavilla Lapissa. Makea maltaisuus ja tyylikkään tasapainoinen humalointi takaavat upean olutnautinnon.
TUISKU Dark Winter Beer 5,3 % on uutuus juuri tähän hetkeen ja hyvin saatavilla Lapissa. Makea maltaisuus ja tyylikkään tasapainoinen humalointi takaavat upean olutnautinnon.
Kuva: Heta Keskipoikela

Maltaat paahdetaan tummiksi

Tummiin oluihin tarvitaan tummia maltaita. Maltaan värin puolestaan määrää paahtoaste. Mitä kuumempi paahto mallastamolla, sitä tummempaa olutta. Münchener-maltaan nimi kertoo sen olevan kotoisin Saksasta ja yksi hyvän tumman oluen perusmaltaista.

Liha- ja sieniruoat tykkäävät tummasta partnerista

Riistaruokien kumppanina tummat lagerit loistavat. Esimerkiksi poronkäristys, hirvipaisti, peuramakkarat kaipaavat seurakseen runsaan maltaisia oluita. Tummat lagerit ovat sienten kanssa hyvää pataa. Yhteensopivuus johtuu oluen pienestä makeudesta ja täyteläisyydestä.

Samat ominaisuudet takaavat sen, että tumma lager soveltuu hyvin kiinalaisen ruoan kanssa nautittavaksi. Olipa kyseessä sitten hapanimelä- tai mustapapukastike tai kiinalainen ankka.

Kaikenlaiset makkarat, liharuoat, maksaruoat, pastaruoat sekä makeat kastikkeet ovat tumman lagerin ystäviä. Vaikka tässä lihasta puhutaan, on Tuisku vegaaninen, kuten muutkin Lapin Panimon oluet.

INFOBOKSI

Poikkea panimopuotiin ostoksille Teollisuus tie 14 B.

Auki arkisin klo 9-15:30 ja perjantaisin myös klo 18-20.

www.lapinpanimo.fi

Panimopuodista kätevästi oluet ja olutlasit.
Panimopuodista kätevästi oluet ja olutlasit.
Kuva: Heta Keskipoikela