Mainos

Lapin mat­kai­lu­yrit­tä­jät Hil­la-Ri­na ja Esa ha­lua­vat uskoa syksy- ja tal­vi­kau­teen: ”Toi­von, että suo­ma­lai­set pys­ty­vät ja heillä riittää intoa mat­kus­taa myös tal­vel­la, ul­ko­mais­ten tu­ris­tien kohtalo selviää al­ku­syk­syl­lä”

Hotelli- ja ravintola-alan yrittäjä Hilla-Rina sekä urheiluliikkeen omistaja Esa selvisivät rankasta keväästä, tekivät parhaita myyntikuukausia koko yrityksen historiassa kesäaikaan ja toivovat, ettei liikevaihto pysähdy syksyllä.

”Kokonaisuudessaan suhtaudumme siis toiveikkaasti tulevaan, vaikka se ei olisikaan vielä tänä talvena. Realismia pitää olla, mutta positiivinen ajattelu kantaa yleensä pidemmälle kuin negatiivinen”, kertoo Lapin Yrittäjiin kuuluvan Hotelli Sodankylän yrittäjä Hilla-Rina Palokari.
”Kokonaisuudessaan suhtaudumme siis toiveikkaasti tulevaan, vaikka se ei olisikaan vielä tänä talvena. Realismia pitää olla, mutta positiivinen ajattelu kantaa yleensä pidemmälle kuin negatiivinen”, kertoo Lapin Yrittäjiin kuuluvan Hotelli Sodankylän yrittäjä Hilla-Rina Palokari.

Hilla-Rina Palokari on monessa liemessä keitetty inarinsaamelainen hotelli- ja ravintola-alan nuori toimitusjohtaja ja perheyrityksen osakas. Hilla-Rinalla on kädet täynnä työtä, sillä hän toteuttaa majoitusta ravintola- ja kokouspalveluineen Hotelli Sodankylässä, Peurasuvannon Lomakylässä, Kartanohotelli Karolineburgissa sekä Budget Hotel Raahessa, minkä lisäksi hänen toimintaansa kuuluu mökkimajoituksen tarjoaminen Pyhätunturilla ja Sallassa.

– Olen kylpenyt yrittäjyyden parissa vaahtosammuttimen kokoisesta alkaen. Suoritin vuonna 2016 ranskankielisessä yliopistossa Lyonissa venäjän ja kiinan kielien sekä kaupan kandini, minkä jälkeen muutin Rovaniemelle tarkoituksenani jatkaa sekä kehittää vanhempieni perheyritystä. Tällä hetkellä tarjoamme ympärivuotisesti mutkatonta majoitusta ravintola- ja kokouspalveluineen edellä luetelluissa toimipaikoissa, Hilla-Rina kiteyttää taustaansa.

Hilla-Rina muistaa yhä sen maaliskuun mustan perjantain, josta eteenpäin suurin osa kaikista varauksista peruuntui, lomautukset alkoivat ja asiakasmäärät laskivat hotellipuolella noin 80 prosenttia sekä ravintoloissa 100 prosenttia. Kaikki tämä tapahtui alkaneen koronapandemian seurauksena. Koronan lisäksi Hotelli Sodankylän juuri remontoidussa uudessa auditoriotilassa tapahtui vesivahinko, jota kuivatetaan yhä.

– Kokonaisuudessaan koronakevät näkyy meillä, kiinteistöt omistavalla yhtiöllä, suurista kiinteistä kuluista johtuen tappiollisena, mutta ei auta jäädä voivottelemaan, vaan katsoa tulevaan ja pohtia, mitä siellä on tehtävissä. Toivoa luo kuitenkin se, että asiakasvirrat ovat alkaneet selkeästi lisääntyä kesäkuusta alkaen, ja heinäkuu oli yhdessä toimipaikassamme tähän astisista heinäkuista paras, Hilla-Rina kertoo toiveikkaana.

Kehitystä ja verkostoja

Hilla-Rina nimeää vuoden 2020 tämän astisen perusteella kokonaiskehityksen vuodeksi; hiljaiset hetket on käytetty Oy Rova-Rest Ab -yrityksen strategian kehittämiseen. Kehitystyö jatkuu myös syksyllä.

– Vaikka korona sai ja saa vielä aikaan paljon vahinkoa, niin meillä siitä on tullut myös hyvää - keväällä meillä oli aivan eri tavalla aikaa pysähtyä ja miettiä pitkäjänteistä strategiaa, kehitysideoita ja suunnitella toimintaamme ja sen rakennetta tuleville vuosille. Kehitystyötä jatkamme edelleen syksyllä, Hilla-Rina pohtii.

Suomen suurin elinkeinoelämän järjestö Yrittäjät toimii yrittäjien edunvalvojana, tukena ja verkostona. Yrittäjäjärjestön alueellinen toimija, Lapin Yrittäjät, keskittyy lappilaisten yrittäjien edunvalvontaan ja siihen, että mahdollisimman moni lappilainen yrittäjä selviäisi koronakriisistä mahdollisimman hyvin. Hilla-Rina on yksi Lapin Yrittäjien jäsenistä sekä kuuluu oman paikallisen toimijansa, Sodankylän Yrittäjien hallitukseen. Hänen mukaansa yrittäjäjärjestön merkitys koronakriisissä on ollut suuri.

– Koen yrittäjäjärjestöön kuulumisen mahdollisuutena verkostoitua, vaikuttaa ja saada tärkeää apua jäsenetujen muodossa, kuten lakineuvonnassa ja asiakirjapankista. Yrittäjien jäsenille on myös tarjolla erilaisia etuja tiettyjen yhteistyökumppanien kanssa asioidessa, sekä ilmaisia koulutuksia ja webinaareja Yrittäjien sivuilla, Hilla-Rina tiivistää.

Virtaa kotimaan matkailijoista

Myöskin Lapin Yrittäjiin kuuluvaa Jemessport Oy:tä Ylläksellä pyörittävä Esa Lompolojärvi on saanut koronan aikana uutta intoa pohtia omaa yritystoimintaansa. Esa on yksi yrityksen viidestä osakkaasta ja työskentelee liikkeessä. Urheiluvaatteita sekä -välineitä myyvä ja laskettelu-, murtomaahiihto- sekä pyörätarvikkeita vuokraava Jemessport on kevään totaalihiljentymisen jälkeen saanut toimintansa rullaamaan normaalisti.

– Heti kesäkuun alusta toimintamme alkoi pyöriä todella hyvin. Nykyään take away -malli on yleistynyt monella alalla, ja jalkautimme sen myös meidän toimintaamme. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että asiakas pystyy tilaamaan kauttamme vuokrattavan kaluston suoraan majoituksensa ovelle ilman ihmiskontaktia. Tämän vastapainona myös pyöräretket tunturiin ovat lähes triplaantuneet kesän aikana, Esa kertoo.

Jemessportin asiakaskunnassa kotimaan matkailijat ovat jo pitkään olleet suuressa roolissa, mutta tänä kesänä suomalaisten turistien määrä on hiponut ennätyslukemia. Tällä hetkellä valtaosa yrityksen asiakkaista on suomalaisia, ja tämä on pitänyt yrityksen liikevaihdon kasassa.

– Olen erittäin iloinen, että suomalaiset matkaajat ovat löytäneet meidät ja tukevat meitä. Tällä hetkellä fokuksemme onkin juuri kotimaassa, ja toivon, että suomalaisten into matkustaa Ylläkselle jatkuu myös talvella. Nyt alkusyksystä käy ilmi, onko ulkomaisten turistien mahdollista saapua Suomeen, Esa sanoo.

– Ylläs on huippu paikka pyöräilylle, laskettelulle sekä murtomaahiihdolle. Toivon, että ne suomalaiset laskijat, jotka ennen ovat suunnanneet Keski-Euroopan tai Ruotsin rinteisiin, suuntaisivat nyt tänne, Esa jatkaa toiveikkaana.

Hilla-Rina Palokari on vaikeuksista huolimatta ollut tyytyväinen yrityksensä kesäajan tuloksiin. Hän toivoo, ettei liikevaihto pysähtyisi syksy- ja talvikaudella samoin, miten maaliskuussa.
Hilla-Rina Palokari on vaikeuksista huolimatta ollut tyytyväinen yrityksensä kesäajan tuloksiin. Hän toivoo, ettei liikevaihto pysähtyisi syksy- ja talvikaudella samoin, miten maaliskuussa.

Tulevaan luottavaisin mielin, mutta musta kevät yhä muistissa

Esa ja Hilla-Rina kertovat, että tulevaisuus koronaviruksen kannalta ei jännitä, mutta se pistää pohtimaan. Vaikka uskoa tulevaan on ja kesän ajan liiketoiminta on pyörinyt mallikkaasti, toivovat molemmat, että maaliskuun kaltaista mustaa aikakautta ei enää tulisi.

– Korona on kyllä avannut silmät uudella tavalla. Lapissa matkailu on keskittynyt ulkomaisten turistien ympärille, mutta viimeistään nyt on aika alkaa panostaa yhä enemmän myös kotimaan matkailijoihin. Toivon todella, että syksyllä toiminta ei pysähdy samoin kuin keväällä, Esa toteaa.

– Kyllähän tämä koko tilanne kirpaisee syvältä, mutta selviämme tästä yhdessä henkilökuntamme kanssa. Kokonaisuudessaan suhtaudumme siis toiveikkaasti tulevaan, vaikka se ei olisikaan vielä tänä talvena. Realismia pitää olla, mutta positiivinen ajattelu kantaa yleensä pidemmälle kuin negatiivinen, Hilla-Rina jatkaa.


-

Kaikille Lapin Yrittäjiin liittyville uusille jäsenille 35€ Elisan lahjakortti, tule mukaan nyt >>