Kolumni: Kie­li­muu­ri ui­ma­hal­lis­sa ja muita arkisia koh­taa­mi­sia tu­ris­ti­kau­pun­gis­sa

Vastaa kyselyyn: Miten vie­tät­te tal­vi­lo­maa, vai­kut­taa­ko ra­ha­ti­lan­ne suun­ni­tel­miin?

Lapin Lukon Aaro Da­vi­di­la kat­kai­si Simo Lip­sa­sen voit­to­sar­jan kol­mi­loi­kas­sa – "On tämä ihan eri juttu, kun ky­sees­sä on Kalevan kisojen kulta"

Aaro Davidila tuuletti uran ensimmäistä Kalevan kisojen mitalia, joka oli heti kultainen.
Aaro Davidila tuuletti uran ensimmäistä Kalevan kisojen mitalia, joka oli heti kultainen.
Kuva: Sakari Kekki

Lapin Lukon Aaro Davidila katkaisi Lahdessa Simo Lipsasen voittosarjan Kalevan kisoissa kuuteen. Davidila ohitti viimeisen kierroksen 16,36 metrin hypyllään Lipsasen kuudella sentillä.

Davidila voitti Lipsasen ensi kertaa urallaan 19. heinäkuuta Lappeenrannassa, kun hän loikki ennätyksensä 16,83. Toinen voitto tuntui vielä hienommalta kuin ensimmäinen.

– On tämä ihan eri juttu, kun kyseessä on Kalevan kisojen kulta, Davidila hymyili.

Lappeenrannan Urheilu-Miehiä edustavan Lipsasen asema yhteensä seitsenkertaisena Kalevan kisojen loikkamestarina on ollut niin vahva, että Davidila rohkeni ajatella Suomen mestaruutta vasta kauden kynnyksellä.

– Ajattelin, että minulla on mahdollisuudet mestaruuteen, kun alkukauden ensimmäiset kilpailut alkoivat napsua hyvin kohdilleen. Ennen kautta Suomen mestaruus oli mielessä vain sellaisena kaikki nappiin -tavoitteena, Davidila jatkoi.

Davidila nautti mestaruuskamppailusta, mutta tuuli kääntyi hänen harmikseen vastaiseksi ensimmäisen kierroksen jälkeen. Se sammutti haaveet 17 metristä.

Lipsasen takareisi oikutteli

Lipsanen poistui loikkapaikalta vakavana. Hänen mieltään ei painanut tappio eikä lopputulos 16,30. Häntä huoletti tuntemukset takareidessä.

Lipsanen aloitti kauden Lappeenrannan kilpailussa reilu viikko ennen Kalevan kisoja, eikä hän ennättänyt palautua siitä.

– Takareidessä on ollut tuntemuksia ensimmäisen kilpailun jälkeen. Treenit on pitänyt soveltaa siitä saakka, Lipsanen paljasti.

Samalla Lipsanen joutui luopumaan suunnitelmasta siirtyä 16 askeleen vauhdista täyteen 18 askeleen vauhtiin.

– Kroppa ei nyt ollut siinä mallissa kuin Lappeenrannassa. Kehossa oli kiristyksiä, mikä sekoitti loikat, Lipsanen harmitteli.

Kiristys ja takareiden tuntemukset olivat ilmeisen vakavat, sillä Lipsanen joutuu harkitsemaan kauden jatkoa.

– Pitää katsoa huomisen päivän tuntemukset ja päättää sen jälkeen, Lipsanen sanoi.

Lohtua Lipsanen voi hakea Lappeenrannan lupaavasta tuloksesta 16,68, sen kilpailun teknisesti hyvistä suorituksista ja varsinkin kilpailun pitkästä yliastutusta.

– Kyllä siitäkin saa jotain positiivista. Se osoitti, että pystyy hyvään tulokseen. Lappeenrannassa hyppy oli yllättävän valmis harjoitustaustaan verrattuna, Lipsanen sanoi.

Lipsanen ura jatkuu joka tapauksessa kohti Pariisin 2024 olympialaisia, ja kauden jatkosta hän päättää sen perusteella.

– Ensi kaudelle on isot tavoitteet, Lipsanen vahvisti.