Mainos

Lapin Kun­tou­tuk­ses­sa tulija otetaan ilolla ja ha­lauk­sin vastaan – ”Ruoka on her­kul­lis­ta ja hen­ki­lö­kun­ta mitä mah­ta­vin”

Rovaniemellä sijaitsevan Lapin Kuntoutuksen visiona on olla Pohjois-Suomen paras kuntoutuslaitos. Yritys tarjoaa vaativan kuntoutuksen ja työelämäkuntoutuksen lisäksi hoivapalveluja veteraaneille.

Veteraanikuntoutuja Oiva Honkanen, 97, on viihtynyt hyvin uudessa kodissaan Lapin Kuntoutuksella. "Parempaa paikkaa en voisi toivoa."
Veteraanikuntoutuja Oiva Honkanen, 97, on viihtynyt hyvin uudessa kodissaan Lapin Kuntoutuksella. "Parempaa paikkaa en voisi toivoa."

Liukuovet avautuvat Lapin Kuntoutuksen pääaulassa. Sisään astuu 97-vuotias Oiva, joka on juuri tullut takaisin päivittäiseltä kävelylenkiltään.

– Oikein kivan kirpeä ilma ulkona, toteaa mies hymyillen ja istahtaa aulan sohvalle.

Kittilässä syntynyt ja koko elämänsä siellä asunut veteraanikuntoutuja Oiva Honkanen on suhteellisen uusi asukas Lapin Kuntoutuksen Veljeskodilla. Mies on viihtynyt uudessa kodissaan toukokuusta lähtien.

– Vaimoni kuoli keväällä, joten päätin muuttaa Veljeskotiin. Minulla on todella turvallinen olo täällä. Hoitajat ovat jo tuttuja ja erittäin ystävällisiä. Ruoka on herkullista ja talosta löytyy hyvin ohjelmaa, kuten aamujumppaa, listaa Oiva hymyillen.

– Parempaa paikkaa en voisia toivoa.

Monipuolinen palveluiden kirjo

Lapin Keskussairaalan lähettyvillä sijaitseva Lapin Kuntoutus tarjoaa kuntoutuspalveluiden rinnalla hoiva- ja asumispalvelut sotainvalideille ja veteraaneille. Saman katon alla toimii fysioterapeutin, liikunnanohjaajan, perushoitajan ja sairaanhoitajan lisäksi neuropsykologi, puheterapeutti, ravitsemusterapeutti, neurologi ja useampi toimintaterapeutti.

– Rovaniemen Veljes-sairaskotisäätiön ja Invalidiliiton Lapin Kuntoutuskeskuksen tuottamat palvelut yhdistyivät vuonna 2012. Palvelut löytyvät nyt saman katon alta, eli entisen Veljeskodin rakennuksesta, esittelee Lapin Kuntoutuksen toimitusjohtaja Eija Räihä.

Lapin Kuntoutuksessa apu on aina lähellä. "Koko talo ja sen henkilökunta ansaitsevat kiitokset hienosta työstä", kommentoivat asiakkaat.
Lapin Kuntoutuksessa apu on aina lähellä. "Koko talo ja sen henkilökunta ansaitsevat kiitokset hienosta työstä", kommentoivat asiakkaat.

Yrityksen suurin asiakasryhmä on tällä hetkellä akuutit terveydenhuollon asiakkaat. Lapin Kuntoutus tarjoaa potilaalle vammautumisen jälkeen akuuttia aivo- ja selkäydinvammakuntoutusta, minkä jälkeen potilas siirtyy joko kunnan tai Kelan piiriin. Maksusitoumuksen saaneet henkilöt käyvät ylläpitävässä kuntoutuksessa kerran vuodessa.

– Vuodepaikkoja terveydenhuollon kuntoutujille on 12 paikkaa läpi vuoden ja nämä paikat eivät aina riitä kaikille kovan kysynnän vuoksi. Kelakympille on varattu 4 paikkaa ja tänä vuonna veteraanien kuntoutuspaikkoja on 8, ensi vuonna 7. Erityistilanteissa joudumme laittamaan osan potilaista muiden jonojen väliin, avaa Räihä tilannetta.

Lapin Kuntoutuksessa pyörii säännöllisesti suosittuja Kelakympin ryhmiä, josisa käy Kelan kuntoutustuen piiriin päässeet vammautuneet henkilöt. Lisäksi harkinnanvarainen ryhmä eli Kela-12 pyörii välillä sekä veteraanikuntoutus, jonka kävijämäärät ovat kuitenkin vähentyneet viime vuosina.

– Mutta ei samaan malliin kuin etelässä, huomauttaa Räihä.

– Lapissa veteraanitunnusten saaneiden keski-ikä on matalampi kuin muualla Suomessa, sillä tänne saapuu Lapin sodan aikaan taistelleet veteraanit sekä henkilöt, jotka osallistuivat evakuointiin. Erityisesti lottia ja pikkulottia näkyy yhä enemmän meidän veteraanikuntoutuksessa, kertoo Räihä.

Yksilöllistä palvelua

Naurun pyrähdykset kuuluvat seuraavan oven takaa. Kun tilavaan saliin astuu sisään, toivottaa kymmenhenkinen porukka tulijan tervetulleeksi hymyjen saattelemana. Tules eli tuki- ja liikuntaelinsairauksien kuntoutus on juuri alkamassa.

– Kuntoutus sisältää yhteensä kolme kuntoutusviikkoa vuodessa. Aloitimme elokuussa ensimmäisellä viiden päivän satsilla ja nyt on meneillään toinen kuntoutusviikko. Osa meistä ovat vanhoja tuttuja keskenään, osa taas eivät. Täällä kuitenkin tutustuu onneksi nopeasti, kertoo Pirjo Trapp, ryhmän yksi kuntoutujista.

Tules eli tuki- ja liikuntaelinsairauksien kuntoutukseen kuuluvaa tuntia ohjaa liikunnanohjaaja Heli Koivuranta.
Tules eli tuki- ja liikuntaelinsairauksien kuntoutukseen kuuluvaa tuntia ohjaa liikunnanohjaaja Heli Koivuranta.

Tules on Kelan kuntoutus, johon voivat osallistua niin työikäiset kuin työelämästä poissaolevat.

– Harjoitteista saa enemmän irti, kun ryhmä puhaltaa yhteen hiileen. Toinen antaa toiselle tukea ja kannustusta, toteaa Markku Paltto hymyillen.

Tällä kuntoutuskerralla ryhmä suorittaa liikunnanohjaaja Heli Koivurannan ohjauksella erilaisia harjoituksia kevyillä painoilla ja ilman. Muina päivinä ryhmällä saattaa olla luvassa allasjumppaa, kuivajumppaa, venytyksiä, rentoutusta tai luennoita esimerkiksi ravinnosta.

– Tämän ryhmän kuntoutujilla on eri asteinen selkävaiva. Jokaiselle on tehty yksilöllinen ohjelma ja käyty heti alussa läpi tavoitteet. Kannustamme toisiamme tunneilla, mutta myösWhatsApp-ryhmässämme, huikkaa Koivuranta.

Tulesin lisäksi Lapin Kuntoutus tarjoaa KIILA-kuntoutuksen eli ammatillista työkykyä tukevan kuntoutuksen työelämässä oleville sekä TEAK-kuntoutuksen eli työelämää edistävän ammatillisen kuntoutuksen.

Herkullinen ruoka ja ammattitaitoinen henkilökunta

Kun Lapin Kuntoutuksen kuntoutujia ja veteraaneja haastattelee, nousee keskusteluiden lomasta yksi asia yli muiden, nimittäin ruokailut.

– Täällä on todella herkullinen ja monipuolinen ruokatarjoilu. Monta erilaista sorttia löytyy ja huomaan syöväni täällä huomattavasti terveellisemmin, kuin kotona, kertoo Kelakympin kuntoutuja Mirva Leinonen.

Lapin Kuntoutus tuottaa kaiken itse, sillä saman katon alta löytyy yrityksen oma ravitsemuspalvelu sekä keittiö.

Lapin Kuntoutuksen omassa keittiössä valmistuu niin aamupala, lounas, päivällinen kuin iltapalakin talon asukkaille ja kuntoutujille.
Lapin Kuntoutuksen omassa keittiössä valmistuu niin aamupala, lounas, päivällinen kuin iltapalakin talon asukkaille ja kuntoutujille.

– Keittiötiimimme on pieni, mutta tehokas. Asukkaille tarjoillaan aamupala, lounas, päivällinen ja iltapala. Välissä päiväkahvitkin. Nälkä ei varmasti pääse yllättämään, huikkaa keittiön henkilökunta naurahtaen.

Lapin Kuntoutukselle on tärkeää tarjota herkullisen ruokailun lisäksi sujuva arki ammattitaitoisen henkilökunnan ohjauksella.

– Koko talo ja sen henkilökunta ansaitsevat kiitokset hienosta työstä. Tunnemme itsemme aina tervetulleeksi saapuessamme tänne, sillä meidät otetaan ilolla ja halauksin vastaan, summaavat Tules-kuntoutujat Sanna Karppinen ja Riitta Kallio hymyissä suin.

Lue lisää Lapin Kuntoutuksen palveluista yrityksen nettisivuilta.