Vastaa kyselyyn: Miten vie­tät­te tal­vi­lo­maa, vai­kut­taa­ko ra­ha­ti­lan­ne suun­ni­tel­miin?

Kolumni: Totuus odottaa yhä ker­to­jaan­sa

Lahti näytti jälleen parhaat puo­len­sa – "Ur­hei­lu­hul­lun kau­pun­gin pitkät pe­rin­teet kan­ta­vat"

Jaana Leminen-Lahdenperä otti MM-pronssia N60–64-sarjassa.

Lahti
Naisten pääsarjassa mitaleille ylsivät Ison-Britannian Kat Matthews, Yhdysvaltain Taylor Knibb ja Sveitsin Imogen Simmonds.
Naisten pääsarjassa mitaleille ylsivät Ison-Britannian Kat Matthews, Yhdysvaltain Taylor Knibb ja Sveitsin Imogen Simmonds.
Kuva: IRONMAN WORLD CHAMPIONSHIPS

Kulunut viikko Lahdessa on ollut niin kansainvälinen, että harvoin näillä leveyspiireillä näkee ja kokee vastaavaa.

Triathlonin puolimatkan MM-kisat ovat täyttäneet koko kaupungin. Toki Lahti on tullut tunnetuksi isojen kansainvälisten urheilutapahtumien järjestäjänä ennenkin, mutta silloin kyse on ollut lähinnä talviurheilusta.

Miten on ylipäätään edes mahdollista, että Lahteen on saatu triathlonin MM-kisat?

– Ensinnäkin Lahti on urheiluhullu kaupunki. Lahdessa on pitkät perinteet ja tänne halutaan isoja tapahtumia. Nyt meillä on ollut jo viisi vuotta putkeen puolimatkan osakilpailu. Nälkä kasvaa syödessä, kilpailunjohtaja Tiina Boman sanoi.

Boman lisää heti perään, että MM-kisojen haku kuulosti alussa "ihan hullulta idealta".

– Meillä on ollut alusta lähtien saumaton yhteistyö kansainvälisen Ironmanin organisaation, kaupungin sekä virkamiesten kanssa. Sitä se myös vaatii, jos tällaisen suurtapahtuman tänne haluaa, Boman korosti.

Lahden valttikortteja ovat muun muassa ideaalit olosuhteet, pitkä kokemus kisojen järjestämisestä, vapaaehtoisten luja ammattitaito sekä vankka yhteistyö Ironmanin organisaation kanssa.

Pohjalaisella unohtumaton kokemus

Naisten pro-sarjan ainoa suomalainen oli Tiina Pohjalainen, joka oli lopputuloksissa komeasti 17:s. Pohjalainen oli todella tyytyväinen suoritukseensa.

– Sija on varsin hyvä, kun ottaa huomioon, kuinka hirvittävän kova taso täällä on. Pyöräily sujui lajeista parhaiten. Pientä huolta aiheutti se, että vasen pohkeeni kramppaili pahasti, mutta onneksi se ei vaivannut juostessa lainkaan.

Kotikisan tunnelma veti Pohjalaisenkin lähes sanattomaksi.

– Tämä oli ainutlaatuinen kokemus. En tule vastaavaa kokemaan enää toiste. Onnistunut kisasuoritus kruunasi mahtavan päivän.

Naisten pro-sarjan voitti yhdysvaltalainen Taylor Knibb, jonka voittoaika 3.53.02 on historian nopein MM-kisoissa. Hän otti toisen maailmanmestaruuden putkeen.

N60-64-sarjassa kolmoisvoitto jäi Suomeen. Arctic Triathlonin rovaniemeläinen Jaana Leminen-Lahdenperä sai pronssi ajalla 5.55.43. Tuula Perkiö (5.27.01) voitti maailmanmestaruuden ja Marika Rantanen (5.52.04) sijoittui toiseksi.

Yksi osallistuja menehtyi

Kisaorganisaatio tiedotti lauantai-iltana yhden kilpailijan kuolemasta. Tiedotteen mukaan urheilija nostettiin vedestä uintiosuuden puolivälissä ja hän sai heti ensiapua sekä rannalla lääkärien antamaa apua. Elvytyksestä huolimatta urheilija kuoli.

Ironman-kisan organisaatio esitti surunvalittelut läheisille ja kertoi tiedotteessaan, että urheilijan perheen yksityisyyden kunnioittamiseksi se ei kommentoi tapausta enempää.