Lahden 1958 MM-yl­lä­tys­mi­ta­lis­ti Ensio Hyytiä kuoli

Mäkihypyn MM-hopeamitalisti Ensio Hyytiä on kuollut. Ounasvaaran Hiihtoseuraa edustanut rovaniemeläinen mäkikotka menehtyi vaikeaan sairauteen 81-vuotissyntymäpäivänään 24. maaliskuuta.

Suuri yleisö muistaa Hyytiän nimenomaan Lahden 1958 maailmanmestaruuskilpailuista, joissa hän teki toisella kierroksella todellisen jytkyn nousemalla kaikkien yllätykseksi hopealle. Suomi sai kotikisoissa kaksoisvoiton, kun kultaan liiteli lahtelainen Juhani Kärkinen.

Hyytiä oli ensimmäisen kierroksen jälkeen 14:ntenä, mutta venytti toisen kierroksen ylivoimaisesti pisimmän hypyn 72,5 metriä. Siihen aikaan mäkihypyssä oli vain yksi henkilökohtainen kilpailu, jossa pronssia sai Itä-Saksan Helmut Recknagel.

Hyytiä oli Lahden MM-kisojen aikaan 19-vuotias varusmies, joten huippu-urheilijan ura huipentui tavallaan ennen kuin ehti kunnolla alkaakaan. Itse asiassa hän tavoitteli MM-kisapaikkaa yhdistettyyn hiihtoon. Hyytiä voitti yhdet katsastuskilpailutkin Ounasvaaralla, mutta Hiihtoliiton päävalmentaja Veli Saarinen ilmoitti, että yhdistettyyn voivat osallistua ainoastaan 20 vuotta täyttäneet urheilijat.

Hyytiä osallistui talviolympialaisiin kahdesti, 1960 Squaw Valleyssa yhdistetyn edustajana ja 1964 Innsbruckissa mäkihyppääjänä. Ensimmäisissä olympialaisissaan hän sijoittui 22:nneksi. Innsbruckissa kilpailtiin jo kahdessa mäessä, ja Hyytiä sijoittui pienessä mäessä 20:nneksi ja isossa mäessä 23:nneksi.

Keski-Euroopan mäkiviikolla paras sijoitus oli yhdeksäs olympiavuonna 1964. Ranskan mäkiviikolla Hyytiä sijoittui toiseksi vuonna 1958.

Hyytiä kilpaili paljon ulkomailla, vaikka siihen aikaan ei vielä hypätty maailmancupia. Hän voitti kansainväliset kilpailut muun muassa Kiirunassa 1958, Malmivaarassa 1959 ja Altassa 1963. Muita hyviä saavutuksia olivat neljäs sija Vancouverissa 1958 ja toinen sija Le Brassus’ssa 1959.

Hyytiä voitti mäkihypyn Suomen mestaruuden 1963, yhdistetyn SM-hopeaa 1960 ja yhdistetyn SM-pronssia 1958. Nuorten SM-kisoissa hän sai kaksi kultaa ja yhden hopean.

Kotimäessään hän voitti Ounasvaaran talvikisojen mäkihypyn vuosina 1958 ja 1963.