Kyösti Yli­nen­pää on hiih­tä­nyt tänä talvena miltei joka päivä – nyt hän haastaa kau­pun­ki­lai­set mukaan

Viime syksynä Kyösti Ylinenpää sai idean. Nyt hän kutsuu kaupunkilaiset hiihtämään yhdessä sata kilometriä.

Kyösti itse.

Niin lukee kortissa, jonka vaimo Leena Ylinenpää askarteli miehelleen Kyösti Ylinenpäälle tämän 70-vuotisjuhliin. Ihan itse Kyösti Ylinenpää on suunnitellut myös huomenna sunnuntaina järjestettävän hiihtotapahtuman, jossa tavoitteena on hiihtää sata kilometriä sadan hiihtäjän voimin.

Idea syntyi, kun Ylinenpää kierteli alkutalvesta Kirkkolammen latua ja pohti, kuinka mukavaa olisi järjestää joku kiva, mielekäs tapahtuma.

”Mietin, että Kirkkolammen kierros on juuri sopivasti kilometrin pituinen, että kun saisi sata ihmistä hiihtämään 100-vuotiaan Suomen kunniaksi.”

Ylinenpää jututti muita Kirkkolammen kiertäjiä ajatuksesta, ja kun innostuneita löytyi, alkoi hän viedä ideaa eteenpäin. Nyt ajatuksesta on tulossa totta.

Ylinenpää on ollut innokas hiihtäjä jo lapsesta lähtien. Kun koululaisena olisi aamulla vielä pitänyt lukea läksyjä, hyppäsi Ylinenpää mieluummin suksille ja kävi hiihtämässä lenkin ennen koulun alkua.

Edelleen Ylinenpää viihtyy laduilla sivakoimassa. Hiihtokausi alkaa yleensä ensilumenladulta Ounasvaaran hiihtostadionilta ja jatkuu säiden salliessa Kirkkolammella ja joen jäällä. Mies kertoo käyneensä ladulla tänä talvena jo satakunta kertaa. Melkein joka päivä siis.

”Kaupungille kiitos, että pitävät ladut kunnossa. Hiihto on sopiva liikuntamuoto ikäiselleni, joten on mukava kun laduille ei tarvitse ajaa niin pitkää matkaa.”

Hiihdon lisäksi Ylinenpää on innokas pallopelien harrastaja. Nuorena pesäpallo vei miehen mukanaan, mutta paljon muutakin on tullut harrastettua.

”Kokeilematta on oikeastaan enää bridge ja biljardi. Olen vitsaillut, että sitten kun kädet eivät enää muuhun taivu, kokeilen niitäkin.”

Ylinenpää on paitsi harrastanut useaa eri lajia, toiminut myös valmentajana ja muutenkin mukana seuratoiminnassa.

Arpelan kylästä Tornion seudulta kotoisin oleva Kyösti Ylinenpää pitää itseään enemmän rovaniemeläisenä, eikä ihme – muuttihan hän Rovaniemelle noin neljän vanhana.

Rovaniemen lapsuudenkotinsa ympäristöä mies muistelee edelleen lämmöllä. Lapsia oli pihapiirissä paljon, eikä teknologia vielä ollut kovin kehittynyt, joten tekeminen piti keksiä itse. Lapset urheilivat paljon ja rakensivat välineensä usein omin kätösin.

”Olen paljosta kiitollinen sille yhteisölle, jossa olen saanut kasvaa.”

Vaimo Leena Ylinenpää on haastattelun aikana istunut tarkkaavaisena pöydän ääressä. Kysytäänpä häneltäkin, millainen mies tuo Kyösti oikein on.

”Mahtava aviomies, huomioonottava”, Leena kertoo ja jatkaa pienen pohdinnan jälkeen:

”Joo, tuon pitäisi kattaa kaikki.”

Koko kansan hiihtotapahtuma su 12.3. Kirkkolammen ladulla. Oman kilometrin lenkkinsä voi käydä hiihtämässä klo 10-16 välisenä aikana, jolloin suoritukset kirjataan ylös.
Kuka?

Kyösti Ylinenpää

79-vuotias

Kotoisin Arpelan kylästä Torniosta

Asunut miltei koko ikänsä Rovaniemellä

Perheeseen kuuluu vaimo, kaksi lasta ja kolme lastenlasta

Ammatiltaan opettaja: toiminut muun muassa Katajarannan koulun rehtorina vuosina 1983–98