Mainos

Kym­men­viik­koi­nen mat­kai­lu­alan kou­lu­tus vastaa Lapin huip­pu­se­son­gin tar­pee­seen

Lapin huippusesonki häämöttää ja työt odottavat tekijöitään. Sitä silmällä pitäen Lapin Koulutuskeskus REDU, VMP, Eduro ja Enjoy Akatemia järjestävät kolme 10 viikkoa kestävää, Lapin matkailu- ja ravintola-alalle valmentavaa koulutusta. Konseptin lähtökohtana on tekemällä oppiminen ja nopea työllistyminen. Haku koulutuksiin on käynnissä ja hakuajat päättyvät 26.9. ja 10.10.

”Haluamme pitää koulutukseen hakeutumisen kynnyksen mahdollisimman matalana ja ovet avoinna kaikille, joita ravintola-alalla työskentely Lapissa kiinnostaa”, kiteyttää Enjoy Akatemian koulutuspäällikkö Hanna Rinne.
”Haluamme pitää koulutukseen hakeutumisen kynnyksen mahdollisimman matalana ja ovet avoinna kaikille, joita ravintola-alalla työskentely Lapissa kiinnostaa”, kiteyttää Enjoy Akatemian koulutuspäällikkö Hanna Rinne.
Kuva: VMP Ura Oy

Kolme viikkoa teoriaa, kolme viikkoa käytäntöä ja neljä viikkoa työssä oppimista. Eli yhteensä 10 viikkoa. Tämän aikaikkunan sisään mahtuu Lapin Koulutuskeskus REDUn, VMP:n, Eduron ja Enjoy Akatemian yhteistyössä järjestämä, ravintola-alaan keskittynyt matkailualan koulutus, joka antaa opiskelijoille rohkeutta ja perusosaamista Lapin alueen ravintoloissa työskentelyyn sekä vahvan pohjan mahdollisille alan ammattiopinnoille myöhemmin.

– Yritykset toivovat lyhytkoulutuksilla saavansa entistä valmiimpia työntekijöitä, koska osaavien työntekijöiden löytyminen ei aina ole itsestäänselvyys. Yritykselle räätälöity ammatillinen koulutus antaa osallistujalle realistiset lähtökohdat ja perustiedot sekä alasta että yrityksestä. Vastaavasti yritys voi arvioida osallistujia ja heidän soveltuvuutta työyhteisöön, sanoo Lapin koulutuskeskus REDUn koulutussuunnittelija Maria Kianen.

Syksyn ensimmäinen kurssi tuli nopeasti täyteen, mutta kahdelle seuraavalle on vielä tilaa. Hakuajat päättyvät 26.9 ja 10.10 – ja koulutukset alkavat otollisesti juuri ennen Lapin huippusesongin alkua!

Jani Särkiniva kuuli Lapin matkailu- ja ravintola-alalle valmentavasta koulutuksesta alun perin VMP:n toimiston kautta. ”Konsepti on todella toimiva. On ollut hienoa päästä tekemään niin paljon itse. Alalla on myös paljon muistettavaa, joten mielestäni on hyvä, että koulutuksessa kerrataan paljon”, toteaa Särkiniva.
Jani Särkiniva kuuli Lapin matkailu- ja ravintola-alalle valmentavasta koulutuksesta alun perin VMP:n toimiston kautta. ”Konsepti on todella toimiva. On ollut hienoa päästä tekemään niin paljon itse. Alalla on myös paljon muistettavaa, joten mielestäni on hyvä, että koulutuksessa kerrataan paljon”, toteaa Särkiniva.
Kuva: VMP Ura Oy

– Koulutus on räätälöity varta vasten tulevaa sesonkia ajatellen pyrkimyksenä vastata Lapin matkailualan tarpeeseen. Harjoittelujakson aikana opiskelijat pääsevät tekemään töitä paikallisissa ravintola-alan yrityksissä ja tutustumaan työnantajiin, mikä voi parhaimmillaan poikia työpaikan heti koulutuksen jälkeen, Enjoy Akatemian koulutuspäällikkö Hanna Rinne toteaa.

Ajatus ei ole hatusta heitetty. Esimerkiksi viime vuonna, jolloin VMP järjesti ravintola-alan rekrykoulutuksen, yli 80 % valmistuneista sai koulutusta vastaavan työn Lapin alueelta alta aikayksikön. Tänä vuonna opiskelijat suorittavat samalla ravintola- ja cateringalan perustutkinnonosia mikä antaa kaikille ravintola-alasta kiinnostuneille mahdollisuuden päästä alalle töihin.

– Jokaiselle opiskelijalle tehdään henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS) ja osaaminen osoitetaan näytöillä opettajalle. Osaamisen karttuessa voi saavuttaa osaamispisteitä. Mikäli intoa opiskeluihin löytyy myös jatkossa, henkilö voi jatkaa opintojaan esimerkiksi oppisopimuksella, Maria Kianen vinkkaa.

Huomioitavaa on kuitenkin se, että koko tutkintoa suorittaville tehdään kielitesti ja suomen kielen taito on silloin tärkeässä roolissa.

– Jos on tekevä ihminen ja asenne kohdillaan, niin tällä alalla pärjää varmasti ja töitä kyllä löytyy. Meidän verkostomme ulottuvat myös ihan pohjoiseen Lappiin asti, joten työllistyminen esimerkiksi pohjoisen hiihtokeskuksiin on monelle mahdollinen ja houkutteleva vaihtoehto, Rinne mainitsee.

10 viikkoa pähkinänkuoressa

Kymmenviikkoinen opintokokonaisuus on paloiteltu helposti purtaviksi lohkoiksi: teoriassa teoriaosuus tarkoittaa ravintola-alan perusteiden ja käytänteiden opettelemista aina oikeaoppisesta viininkaadosta veitsenkäsittelytaitoon, astiahuoltoon, keittiön esivalmistelutehtäviin, hygieniasäädöksiin sekä linjastojen kunnossapitoon ja keittiölaitteiden ja -koneiden käyttöön asti. Käytännössä teoria sisältää kuitenkin myös runsain mitoin käytännön tekemistä. Koulutus nojaa ajatukseen: tekemällä oppii!

– Olemme huomanneet, että oppiminen tapahtuu yleensä parhaiten tekemisen lomassa. Etenkin silloin, kun koulutuksissa on mukana ulkomaalaistaustaisia henkilöitä, joiden äidinkieli ei ole suomi, korostuu käytännön tekemisen merkitys entisestään, Rinne kiteyttää.

Lapin matkailu- ja ravintola-alalle valmentava koulutus on ollut Mushtaq Albojasimin mielestä erittäin mielenkiintoinen ja hyödyllinen. "Olen toiminut aikaisemmin kokkina Irakissa, joten ravintolatyöskentely kiinnostaa myös uudessa kotimaassa."
Lapin matkailu- ja ravintola-alalle valmentava koulutus on ollut Mushtaq Albojasimin mielestä erittäin mielenkiintoinen ja hyödyllinen. "Olen toiminut aikaisemmin kokkina Irakissa, joten ravintolatyöskentely kiinnostaa myös uudessa kotimaassa."
Kuva: VMP Ura Oy

Rovaniemen koulutuksessa Santa's Hotel Santa Claus -hotellin ja Rukan koulutuksessa Scandic Rukahovin tarjoamat, monipuoliset ja kaiken kattavat tilat mahdollistavat teoriatunneilta ammennettujen oppien siirtämisen suoraan hyötykäyttöön. Kolmiviikkoisen teoriajakson lopulla jokainen opiskelija saa hygieniapassin, mikä mahdollistaa opiskelufokuksen kallistumisen teoriasta käytännön puolelle:

– Hotellit tarjoavat mahtavat puitteet koulutukselle. Käytössämme on niin ravintolasali, keittiö kuin baarikin. Aamuisin saatamme mennä kahvilan puolelle opettelemaan erikoiskahvien valmistusta tai baaritiskin taakse harjoittelemaan baarityöskentelyä, Rinne valottaa.

– Olemme myös järjestäneet harjoitusravintolan, jossa osa opiskelijoista on asiakkaina ja osa tarjoilijoina. Suunnitelmat elävät aina kulloisenkin porukan mukaan, hän lisää.

Matalan kynnyksen koulutus

Millaisesta ”porukasta” siis oikein on kysymys? Kuka voi kuulua tähän porukkaan? Kaikessa yksiselitteisyydessään vastaus kiteytyy yhteen sanaan: kaikki alasta kiinnostuneet. Koulutus on kaikille avoin ammatillisesta taustasta, koulutuksesta, elämäntilanteesta, kansallisuudesta tai kielitaidosta riippumatta.

– Meillä on ollut opiskelijoita monilta eri aloilta. On ollut niin työttömiä, työssä käyviä kuin alanvaihtajiakin sekä heitä, jotka ovat työskennelleet alalla jo pidempään ilman varsinaista koulutusta. Tämä on hyvä tapa oppia alan perusteet ja toisaalta kasvattaa jo olemassa olevaa osaamista, Rinne tähdentää.

Somaliasta kotoisin oleva Faysal Kaamilomav on asunut Suomessa nyt neljän vuoden ajan. ”Viihdyn täällä todella hyvin. Olen työskennellyt kolme vuotta siivoojana ja toiveenani on päästä työskentelemään baarin puolelle. Koulutuksen avulla tämä on mahdollista”, iloitsee Faysal.
Somaliasta kotoisin oleva Faysal Kaamilomav on asunut Suomessa nyt neljän vuoden ajan. ”Viihdyn täällä todella hyvin. Olen työskennellyt kolme vuotta siivoojana ja toiveenani on päästä työskentelemään baarin puolelle. Koulutuksen avulla tämä on mahdollista”, iloitsee Faysal.
Kuva: VMP Ura Oy

Kiinnostava lisäelementti on myös se, että kenenkään ei ole tarvinnut jättäytyä pois koulutuksesta esimerkiksi siksi, että se vaikuttaisi yhteiskunnan tarjoamiin tukiin. Kouluttajat ovat ajatelleet kaiken valmiiksi: ratkaiseva tekijä on koulutuksen lyhytkestoisuus ja viikkotuntien pysyttely alle 25 tunnin. Se ei rajoita tukien saantia.

– Lähtökohtaisesti haluamme pitää koulutukseen hakeutumisen kynnyksen mahdollisimman matalana, jotta kaikki halukkaat pääsisivät mukaan. Koulutuksen aikana ja etenkin käytännön tekemisen kautta ihmisille yleensä sitten selviää, onko tämä lopulta oma juttu, Rinne sanoo.

– Käytännössä juuri kukaan halukas ei ole tähän mennessä jäänyt koulutuksen ulkopuolelle, Kianen ynnää.

Infoboksi:

Koulutusta Matkailualalle -hakuaika on auki avoinna vielä Rovaniemen toiseen ryhmään 26.9. saakka sekä Kuusamoon voit hakea 10.10. ja työllistyä Rukalle sesonkihommiin!

www.redu.fi/fi/Hakijalle/Koulutuskalenteri