Kym­me­nen vuotta ko­ne­pel­ti yl­hääl­lä – Au­to­Ko­pan toi­min­ta on muut­tu­nut mel­koi­ses­ti vuo­si­kym­me­nen aikana

Camilla ja Janne Valkama perustama AutoKopa täyttää kymmenen vuotta. Valkamien lisäksi yritys työllistää viisi työntekijää.
Camilla ja Janne Valkama perustama AutoKopa täyttää kymmenen vuotta. Valkamien lisäksi yritys työllistää viisi työntekijää.
Kuva: Jouni Valikainen

Autojen huolto- ja korjaustöihin erikoistunut AutoKoPa täyttää kesäkuussa tasan kymmenen vuotta. AutoKoPa-nimen syntyperä jää varmaan monelle arvoitukseksi. Sille on kuitenkin looginen selitys.

– Se on lyhenne AutoKorjaamoPalvelut Ky:stä. Tosin nykyisin toimintamme on laajentunut muullekin kuin pelkästään autokorjaamopalveluiden alalle, yrityksen yhdessä puolisonsa Camilla Valkaman kanssa omistama Janne Valkama kertoo.

Ja laajenee edelleen. AutoKoPa on hankkinut nykyisen toimitilan läheisyydessä sijaitsevasta Asentajakadulta Gitanon hallista autojen pesu- ja fiksauspaikan. Omassa viiden autonosturin hallissa ei yksinkertaisesti tila enää riittänyt pesupaikalle.

– Pesun, vahauksen ja sisäpuhdistusten lisäksi asiakkaat saavat halutessaan autoihin keraamisen pinnoitteen. Se helpottaa huomattavasti auton maalipinnan puhtaana pitämistä. Lika irtoaa hyvin helposti kun auton pinta käsitellään keraamisella pinnoitteella ja pinnoite antaa hyvän suojan maalipinnalle, Camilla Valkama kertoo.

Outsidertaiteilijana toimiva ja Kemiä vapaa-aikanaan Instagramiin (@kemikuvina) valokuvaava Camilla Valkama on yrityksessä monessa mukana. Kaiken lisäksi hänellä on oma Lifestyle-myymälä AutoKoPan yhteydessä. Liikkeen tuotteet löytyvät iloa ja Yllätyksiä-verkkokaupasta.

– Harkitsin jo asennushommienkin opiskelua ja se olisi järjestynyt, mutta sitten meidän olisi pitänyt palkata henkilö asiakaspalveluun, kirjanpitoon ja osatilauksien tekoon. Yrityksen pyörittämiseen liittyy paljon muutakin tehtävää kuin asennus- ja huoltotöitä, Camilla kertoo.

Kun pariskunta suunnitteli AutoKoPan perustamista, niin Camillalla oli vahva luottamus siihen, että yritys on pystyssä vielä kymmenen vuoden kuluttua.

– Mikä oli uskoessa, kun on tuollainen taitava kaveri vieressä, Camilla sanoo.

Janne kävi oman yrittäjäkoulun CityMotorin korjaamon yrittäjänä. Silloin nuoren yrittäjän suurena apuna oli CityMotorin väki. Oulussa meni aikaa viisi vuotta asennushommissa toisen yrittäjän leivissä merkkiliikkeessä ja samalla kypsyi ajatus uuden oman yrityksen perustamisesta.

– Kymmenen vuotta sitten olin yksin hallissa asentajana ja ajatuksena oli palkata ehkä kaksi itseni lisäksi. Mutta nyt meillä on töissä viisi palkollista ja tarvittaessa teen itsekin huoltotöitä. Pesu ja Fixaus puoli työllistää ainakin yhden uuden työntekijän.

Myös työnkuva on muuttunut melkoisesti vuosikymmenessä.

– Alkuaikoina pärjäsimme yhdellä perustesterillä. Uudehko autokanta vaatii useampia testereitä  ja jo pelkästään autojen sähköistyminen esim. huoltokirjojen osalta, vaatii korjaamoilta investointeja, Janne Valkama sanoo.

AutoKoPa huoltaa ja korjaa niin uudemmat takuunalaiset autot kuin vanhemmatkin autot.

– Mieleen tulee yksi kerta kun huoltoon tuli 2000 vuoden Corolla jossa sisäpuhallin ei puhaltanut kunnolla, todettiin että autoon ei ollut koskaan vaihdettu raitisilmasuodatinta, joten se oli aika tukossa. Mikäli  huolloissa tulee vastaan yllätyksiä, niin mahdolliset lisätyöt hyväksytetään asiakkaalla ennen niiden tekemistä. Suosittelemme asiakkaalle aina huoltoja tarpeen mukaisesti, kun on sen aika. Asiakas ei välttämättä itse tiedä, että esimerkiksi jakohihnan kilometrimäärä/vuodet on tullut täyteen, Janne Valkama kertoo.

Korjaamopuolelle on haastavaa saada osaavaa työvoimaa. Janne Valkama kävi itsekin ammattikoulun autopuolen, mutta hänen vuosikurssiltaan kukaan muu ei hänen lisäkseen ole tiettävästi tälle alalle päätynyt.

– Nykyisin autoalan opiskelijat käyvät teoriapuolen hyvin nopeasti läpi ja käytännön oppiminen tapahtuu lähinnä harjoittelupaikoilla. Harjoittelupaikkoja on monenlaisia. Olisi tietenkin hienoa tarjota nuorille pysyvä työpaikka, mutta näin pienellä yrityksellä ei ole mahdollista kouluttaa työntekijää alusta asti, siihen ei ole yksinkertaisesti resursseja. Ammattiopistoon pitäisi mielestäni palkata lisää opettajia, jotta oppilaitoksesta valmistuisi valmiimpia autoalan asiantuntijoita, Janne Valkama sanoo.

AutoKoPa juhlistaa kymmenvuotista toimintaansa kahvittelemalla ja tarjoamalla asiakkaille pientä purtavaa,  kunhan uusi pesu- ja fiksauspaikka on valmiina käyttöön.