kolumni: Han­ka­lat ajat vaa­ti­vat jät­ti­mäi­siä uh­rauk­sia, mutta ei koskaan kau­pun­geis­sa

Pian kylmenee: Lapissa voi olla pa­rin­kym­me­nen­kin asteen yö­pak­ka­sia

"Kyllä fi­naa­li­paik­ka yhden kel­tai­sen kortin ar­voi­nen on" - Lauri Vuo­ri­nen tais­te­li sprint­ti­fi­naa­lin vii­den­nek­si

Yöuni keskeytyi aamuviideltä päänsärkyyn ja niskajumiin. Suksi kulki iltapäivällä uran parhaaseen saavutukseen Lillehammerissa.

Helsinki/Lillehammer
Norjan Johannes Hösflot Kläbo juhli voittoa Lillehammerissa. Hän nousi samalla maailmancupin kärkipaikalle. Karsinnasta viimeisenä jatkoon päässyt Thomas Helland Larsen (vas.) varmisti Norjan kaksoisvoiton ennen Ranskan Richard Jouvea.
Norjan Johannes Hösflot Kläbo juhli voittoa Lillehammerissa. Hän nousi samalla maailmancupin kärkipaikalle. Karsinnasta viimeisenä jatkoon päässyt Thomas Helland Larsen (vas.) varmisti Norjan kaksoisvoiton ennen Ranskan Richard Jouvea.
Kuva: Fredrik Varfjell

Lauri Vuorisen kankeasti alkanut päivä päättyi Norjan Lillehammerissa uran parhaaseen sijoitukseen maastohiihdon maailmancupissa. Vuorinen heräsi viideltä aamulla päänsärkyyn ja niska jäykistyneenä, mutta iltapäivällä hän saattoi iloita uran ensimmäisestä sprintin finaalipaikasta ja viidennestä sijasta.

Vuorinen sijoittui Rukan sprintissä seitsemänneksi marraskuussa 2017 ja viime kaudella Trondheimissa yhdeksänneksi. Ne hän saavutti perinteisellä hiihtotavalla. Nyt finaalipaikka järjestyi vapaalla, joka on ollut hänelle aiemmin perinteistä vaikeampi.

– Tuli aika täydellinen päivä, vaikka se alkoi huonolla yleisfiiliksellä, Vuorinen naurahti STT:n haastattelussa.

– Aamulla oli tosi vastenmielinen olo, kun päätä särki ja niska oli jumissa. Ehkä se oli jännitystä tai muuta vastaavaa.

Vuorinen norjistui vähitellen yhä parempaan menoon, kunnes voimat ehtyivät sprinttifinaalin loppunousussa.

– Minulla oli jo lähdössä pahat hapot, Vuorinen tiivisti starttitunnelmat loppukilpailuun.

Finaalissa Vuorinen toteutti ennakkotaktiikkaansa hakeutumalla iskunpaikkaan 1,6 kilometrin mittaisen radan viimeisessä nousussa, mutta kiihdytys ei enää irronnut puolivälierän ja välierän malliin.

Lauri Vuorisella oli aihetta tyytyväisyyteen. Viitossija on hänen parhaansa maailmancupissa koskaan.
Lauri Vuorisella oli aihetta tyytyväisyyteen. Viitossija on hänen parhaansa maailmancupissa koskaan.
Kuva: Ruka Nordic

Finaali oli keltaisen arvoinen

Vuorinen ajeli karsinnassa 17:nneksi voimiaan säästellen. Puolivälierissä hän karkasi nousussa muilta ylivertaisella vauhdilla, joka oli kostautua. Välierissä hän taisteli samasta paikasta parempiin asemiin kakkospaikalle, jonka hän piti maaliin asti.

Vuorinen hiihti välierän aggressiivisesti ja otti paikkansa päättäväisesti Venäjän Aleksandr Bolshunovin edestä. Tuomaristo antoi siitä hänen taakakseen keltaisen varoituskortin.

– Näin, että rako oli aika pieni. Ajattelin, että siihen on silti mahduttava, jos aion finaaliin, Vuorinen selitti rajua ratkaisuaan.

– Ja finaalipaikka oli kyllä yhden keltaisen kortin arvoinen.

Venäjän leirissä lievää rangaistusta arvosteltiin, mutta pulina ei päätöstä muuttanut. Bolshunov jäi ulos finaalista.

Viesti ja Davos tähtäimissä

Lillehammerin kilpailu todisti Vuoriselle oman kehityksen. Vapaan hiihtotavan kehitysloikka johtuu ainakin osin viime keväänä tehdystä säärten leikkauksesta, jolla korjattiin vapaata hiihtotapaa rajoittanutta vaivaa.

– Sain leikkauksesta myös henkisen lisäbuustin vapaan harjoitteluun, Vuorinen vahvisti.

Vielä Rukalla Vuorinen jäi perinteisen hiihtotavan sprintissä 16:nneksi. Nyt hiihto oli terävämpää.

– Tämä kilpailu oli luonteeltaan erityyppinen kisa, ja Rukan kilpailu vei kuntoa eteenpäin, Vuorinen selvitti rytminmuutostaan.

– Peruskunto on ollut koko ajan hyvä, mutta sain sen nyt tulokseksi.

Vuorisen seuraavat tärkeät kilpailut ovat Lillehammerin viesti sunnuntaina ja Davosin sprintti vapaalla 11. joulukuuta. Hän tavoittelee viestipaikkaa Pekingin olympialaisissa, ja Davos on kuin olympialaisten esikisa.

– Davosissa hiihdetään korkealla kuten olympialaisissa, Vuorinen muistutti.

Rovaniemellä avopuolisonsa Johanna Matintalon kanssa asustava Vuorinen läheni jo siippansa parasta sprinttisaavutusta. Matintalo oli viikko sitten Rukalla finaalin neljäs.

Pekingin talviolympialaiset järjestetään helmikuussa.

Norjan Johannes Hösflot Kläbo voitti kilpailun ylivoimaisesti. Karsinnasta viimeisenä jatkoon päässyt Thomas Helland Larsen varmisti Norjan kaksoisvoiton ennen Ranskan Richard Jouvea.

Muista suomalaisista maailmancupin pistetiliään täydensivät Niilo Moilanen (20:s), Juuso Haarala (26:s) ja Joni Mäki (28:s).

Joensuu hiihti taas välieriin

Jasmi Joensuu ylsi naisten sprintissä välieriin ja sijoittui lopputuloksissa 12:nneksi.

– Pitää olla tyytyväinen, kun tuli top-12 (välieräpaikka) nyt neljättä kertaa peräkkäin maailmancupin sprintissä, Joensuu totesi Hiihtoliiton äänitiedotteessa.

– Olen näyttänyt itselleni, että välierä on minulle rutiinisuoritus. Finaalipaikka jäi vielä saavuttamatta, mutta oli hyvää hiihtoa viimeiseen puoleen minuuttiin asti. Ei se finaalipaikka ole isoista asioista kiinni.

Jasmin Kähärä karsiutui puolivälierissä, mutta hän sai uransa ensimmäisen maailmancupin pisteen.

Ruotsin Maja Dahlqvist saavutti kilpailussa kauden toisen voittonsa ja nousi cupin kärkeen. Kläbo johtaa miesten cupia.