kolumni: Päät­tää­kö kau­pun­ki vai mat­kai­lu­bis­nes siitä, montako ho­tel­lia Ro­va­nie­men kes­kus­taan mahtuu?

Lapin Kansa Live: Vuoden suurin voi­mis­te­lu­ta­pah­tu­ma käyn­nis­tyy toden teolla per­jan­tai­aa­mu­na – seuraa Voi­mis­te­lu­päi­vien lä­he­tyk­siä suorana täältä

pääkirjoitus: Orpon hal­li­tuk­sen esteet ovat kaa­tu­neet yksi toi­sen­sa jälkeen ja ohjelma on viittä vaille valmis – var­si­nai­nen kes­tä­vyys­tes­ti on silti edessä päin

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Ku­va­tai­de­opis­ke­li­joi­den näyt­te­ly esit­te­lee Tor­nios­sa poh­jois­ta mie­len­mai­se­maa

Pohjoinen mielenmaisema näkyy niin luontoaiheina, Lapin mystiikkana kuin abstrakteina tulkintoina. Kuvataiteilijan työ vaatii monipuolisuutta, tietävät alan opiskelijat.

Miltä näyttää kuvataiteilijan pohjoinen mielenmaisema?

Rajalla-kauppakeskuksessa Torniossa voi joulukuun alkuun asti etsiä vastauksia Lapin ammattikorkeakoulun kolmannen vuoden kuvataideopiskelijoiden näyttelystä Kuvitettu mieli.

Suurin osa töistä on valmistunut jo viime keväänä Revontultentie-teeman alla, mutta opiskelijat ovat toteuttaneet pohjoisuutta myös itsenäisesti, vapaammin tulkiten. Näyttelyn pohjoiset mielenmaisemat ulottuvatkin luontoaiheista ja Lapin mystiikasta abstraktimpaan ilmaisuun. Perinteisten tekniikoiden lisäksi esillä on muun muassa animaatio.

–Jotkut ovat ottaneet aiheen kirjaimellisemmin, jotkut taas ovat lähteneet työstämään enemmän oman mielikuvituksen kautta. Persoonallisuus näkyy tekniikoissa ja tekemisen tavassa, kuvailee kurssin ohjaava opettaja, kuvataiteilija Sanna Haimila .

Näyttely on toteutettu taiteellisen produktion kurssin puitteissa, ja opiskelijat ovat itse hoitaneet järjestelyt tilan varaamisesta tiedotukseen.

Maria Karilan teos Northern Halos edustaa näyttelyn abstraktimpaa laitaa.
Maria Karilan teos Northern Halos edustaa näyttelyn abstraktimpaa laitaa.
Kuva: Maiju Ylipiessa

Vaalea naishahmo seisoo selin katsojaan, vihreä tukka hulmuten tummaa taustaa vasten.

–Selkäranka kuvastaa sitä, kuinka olen päätynyt etelästä pohjoiseen. Olen aina ihaillut Lappia, sen luontoa ja kauneutta, ja oli luontevaa tulla tänne opiskelemaan, kertoo Kuopiosta Tornioon muuttanut Riikka Turunen teoksestaan The Path.

Turusen leipälaji on piirtäminen, mutta maalaamisestakin hän nauttii, erityisesti värien käytöstä.

–Voisin työskennellä ehkä kuvittajana, kuvittaa esimerkiksi kirjoja tai sarjakuvia. Haluan kuitenkin olla mahdollisimman monipuolinen, sillä sitä kuvataiteilijalta nykyään vaaditaan, Turunen pohtii.

Veera Kähkönen on aina pitänyt koiraeläimistä. Kaksoset-teoksen ketut hän on maalannut lempiväreissään.
Veera Kähkönen on aina pitänyt koiraeläimistä. Kaksoset-teoksen ketut hän on maalannut lempiväreissään.
Kuva: Maiju Ylipiessa
Eläin- ja luontoaiheet ovat Mia Törmäselle läheisiä. Vapaus-teoksessa lohen kylkeen heijastuvat revontulten värit.
Eläin- ja luontoaiheet ovat Mia Törmäselle läheisiä. Vapaus-teoksessa lohen kylkeen heijastuvat revontulten värit.
Kuva: Maiju Ylipiessa

Samansuuntainen kuva muillakin nuorilla taiteilijoilla tuntuu olevan kuvataiteilijuudesta: se vaatii monipuolisuutta ja yritteliäisyyttä, mutta myös mahdollisuudet ovat laajat.

Veera Kähkönen kertoo olevansa ensi kädessä digitaalinen taiteilija, mutta perinteisetkin tekniikat taittuvat. Ainakin konseptitaiteilijan työ kiinnostaisi, eli erilaisten maailmojen, ympäristön ja hahmojen suunnittelu esimerkiksi peleihin tai animaatioihin.

Erilaisten olentojen suunnitteluun Kähkösellä on jo hyvä pohja, sillä hän on aina piirtänyt mielellään eläimiä. Myös Kaksoset-teos kuvaa kettuja.

Mia Törmäsen Vapaus-teoksen pääosassa on lohi. Eläimiä ja luontoa Törmänen maalaisi mielellään myös tulevaisuudessa.

Kuvataiteilijuus vaatii paljon itsenäistä työtä, eikä hommia aina löydy kovin helposti, Törmänen tietää. Hän on kuitenkin luottavainen, että töitä riittää tulevaisuudessa.

–Jonkunhan pitää suunnitella lamput, mukien kuvat ja verhojen kuviotkin.

Lapin AMK:n kuvataideopiskelijoiden näyttely Kuvitettu mieli 1.12. asti Torniossa kauppakeskus Rajalla (2. krs).
Johanna Ojalan teos Shamaani.
Johanna Ojalan teos Shamaani.
Kuva: Maiju Ylipiessa