Kuu­sa­mon rau­ta­kar­hu jou­dut­tiin lo­pet­ta­maan – etu­tas­sus­sa vakavia vammoja

Nuori karhu ehti kulkea näätärauta jalassaan jo yli vuoden. Karhu lopetettiin torstaina 4. heinäkuuta eläinlääkärien päätöksellä.
Nuori karhu ehti kulkea näätärauta jalassaan jo yli vuoden. Karhu lopetettiin torstaina 4. heinäkuuta eläinlääkärien päätöksellä.
Kuva: Satu Markkanen

Kuusamon Rautakarhuksi nimetty nuori karhu on jouduttu lopettamaan, Oulun poliisi tiedottaa.

Luonnonvarakeskuksen asiantuntijat onnistuivat torstai-iltana 4. heinäkuuta pyydystämään Kuusamossa karhun, jonka oikeassa etutassussa oli näädänraudat. Poliisi oli pyytänyt Luonnonvarakeskukselta virka-apua karhun nukuttamiseksi ja sen kunnon tutkimiseksi.

Karhu tuli käymään kuvaushaaskalla, jossa siihen ammuttiin nukutusnuoli. Kaksi virkaeläinlääkäriä tutki karhun ja totesi näädänrautojen aiheuttaneen karhulle vakavia vammoja. Tassussa oli kasvanut kämmenpuolella iho rautojen päälle ja kämmenselän puolelle kämmenluut olivat näkyvillä. Tassussa oli lisäksi avomurtuma ja etujalan lihakset olivat kauttaaltaan surkastuneet.

Eläinlääkärien päätöksellä karhu lopetettiin paikan päällä suurempien kärsimysten välttämiseksi. Eläimen henkiin jättäminen ja vapauttaminen olisi ollut julmuutta sitä kohtaan, koska pahoin loukkaantuneena sillä ei olisi ollut luonnossa selviämisen edellytyksiä, poliisin tiedotteessa todetaan.

Lue aiheesta lisää:

Näätärauta tassussaan kulkeva karhu edelleen vapaalla jalalla – "Karhun kohtalo on hyvissä käsissä"

Poliisi teki virka-apupyynnön Lukelle Kuusamon rautakarhusta: "Ensin selvitetään, onko karhun auttaminen mahdollista"

Suurin osa lukijoista ei lopettaisi Kuusamon rautakarhua – näin Lapin Kansan kyselyyn vastattiin

Nuori karhu on kulkenut näätärauta jalassaan jo yli vuoden – nyt viranomaiset pohtivat, mitä sinnikolle pitäisi tehdä