Kurs­seis­ta tai tal­koi­lus­ta te­ke­mis­tä kesään

Kesätyöhaku käy kiivaana jo heti vuodenvaihteen jälkeen. Kaikkia kesätyöonni ei suosi. Mieluisaa tekemistä voi silti löytää loman ajaksi.

-
Kuva: Väinö Sirén

Nuoren kesätyöhakurumba alkaa usein heti vuodenvaihteen jälkeen. Kuntien ja kaupunkien kesätyösetelit tarjoavat 16–17-vuotiaalle nuorelle tekemistä kuukauden ajaksi.

Vaikka moni saa töitä ilman seteliä, ei kaikkia nuoria kesätyöonni suosi. Täysin toimettomaksi ei tarvitse jäädä, sillä toimintaa riittää myös kesän ajaksi.

Jos töitä ei saa yrityksestä, sellaisen voi perustaa itse. Esimerkiksi 4H-yhdistys tarjoaa 13–28-vuotiaille nuorille yrityskursseja ja tukea oman yrityksen perustamiseen. Omaa yritysideaa voi hioa 4H-yrityskurssilla, mutta yrityksen perustamiseen kurssin käyminen ei ole välttämätöntä.

Rovaniemellä asuva Karoliina Keskikallio ryhtyi 4H -yrittäjäksi ollessaan 13-vuotias. Hän leipoi ja myi kakkuja Tervolassa.

Kun Keskikallio ei Rovaniemelle muutettuaan saanut kesätöitä, työllisti hän itse itsensä kesäkahvilalla, jonka pitämistä oli ehtinyt kokeilla jo Tervolassa yhden kesän ajan.

Myös kaupungin nuorisopalvelut järjestävät toimintaa kesän ajaksi.

– Rovaniemellä nuorille suunnattuja loma-ajan aktiviteetteja on huomattavasti enemmän kuin viime vuonna, kertoo kaupungin nuorisotoiminnan koordinaattori Rauno Savela.

Yhtenä kesän toimintana on Savelan mukaan toivottu moottoripaja, joka aloitti toimintansa 7. toukokuuta pidettyjen avajaisten jälkeen.

Pajan ideana on tarjota hyvin varusteltu ja valvottu paikka huoltaa mopoja, skoottereita, moottoripyöriä tai vaikka polkupyörää. Kesän mittaan pajalla käy myös vierailijoita erilaisten teemojen puitteissa.

Rovaniemen nuorisokeskus Mondella järjestetään kesällä paljon toimintaa. Luvassa on Tuunaamon kesäkursseja, joissa valmistetaan muun muassa itsetehtyä saippuaa, tehdään koruja puusta ja nahasta, tutustutaan DIY-sisustukseen ja opetellaan hitiksikin noussutta makrame-solmutekniikkaa.

Muita Mondella tapahtuvia kursseja ovat viime kesänä paljon osallistujia kerännyt perhonsidontakurssi ja uutena tulokkaana koiraleiri. Pelaamista harrastaville järjestetään kesäkuussa pelileiri ja heinäkuussa lanit.

Elokuvan tekemiseen voi tutustua heinäkuussa pidettävällä elokuvaleirillä. Tanssista kiinnostuneet nuoret voivat ilmoittautua Katukulttuuriyhdistys Transcendent ry:n ohjaamalle puistobreaking-kurssille, jossa harjoitellaan breakdancen tekniikoita.

Festareille haetaan usein talkoolaisia. Yksi tunnetuimmista festareista Lapissa on Sodankylän elokuvajuhlat, jossa myös talkoolaisia tarvitaan paljon. Työrupeama kestää noin viikon ja talkoolaiselle tarjotaan majoitus, ruokailu, sekä pääsy lähes kaikkiin festivaalilla oleviin esityksiin.

Toukokuussa ehtii vielä laittaa hakemuksen odottamaan peruutuspaikkaa. Elokuvajuhlia vietetään 12.–16. kesäkuuta.

Kaukosen kylässä Kittilässä järjestettävä monitaiteinen Hiljaisuus -festivaali hakee myös talkoolaisia. Festivaali järjestetään kesäkuun alussa 5.–8.6. ja talkoolaisia tarvitaan viikoksi 1.–10. kesäkuuta väliselle ajalle.

Kommentti: Kuin etsisi neulaa heinäsuovasta

Aloitin oman kesätyörupeamani varmaankin 13-vuotiaana poimimalla marjoja myyntiin. Seurasin lehdestä silmä tarkkana mustikan kilohinnan vaihtelua ja painelin useana aamuna poimurin kanssa metsään. Illalla silmät kiinni laittaessa mustikan oksat vilisivät silmissä.

Seuraavina vuosina olin oikeutettu kunnan kesätyöseteleihin ja pääsin työskentelemään kylän betonitehtaalle, jossa tehtävänäni oli lähinnä siivota ja järjestellä paikkoja. Unelmaduunia se ei ollut, mutta kahden viikon rupeama palkittiin mukavasti.

Mittavaa stressiä en alaikäisenä potenut kesätöiden saamisesta, asuinhan vielä kotona. Kesätyöpaniikki alkoi hiipiä kotoa muuton ja korkeakouluopintojen myötä. Kokemusta ei ollut vielä oman alan töihin.

Sain osa-aika töitä, jossa palkka riitti jotakuinkin vuokran maksamiseen. Opiskelijan toimeentulotuen hakeminen nolotti.

Sen kesän klaarasin kuitenkin hyvin. Seuraava paniikki iski taas tammikuussa. Olin tuolloin vaihtanut opiskelukaupunkiakin. Hain töitä järjestelmällisesti.

Vaikka usko alkoi hiipua, aloitin aamuni aina selailemalla vapaita työpaikkoja. Lähetin varmasti kymmeniä hakemuksia, räätälöin CV:tä ja soitin perään.

Naureskelin, että töiden saaminen vielä vieraasta kaupungista on hankalampaa kuin opiskelupaikan saaminen.

Turhautuneena aloin suunnitella opiskelukesää. Loppukeväästä kesken luennon puhelin kuitenkin soi ja minut pyydettiin haastatteluun. Sain kesätyöpaikan, joka muuttui puolentoista vuoden mittaiseksi työsuhteeksi.

Vaikka työ oli mukavaa, ei sekään loistanut mielessäni unelmaduunina.

Työnhaun mittaamattomat vedet kuitenkin selkenivät ja tajusin, että mitä enemmän maaliin potkii, sitä todennäköisemmin maali tulee.

Kaisa-Reetta Seppänen

Fakta

Tekemistä eri ikäisille

Moottoripaja 13–29-vuotiaat.

Tuunaamo 16–29-vuotiaat.

Perhonsidontakurssi 13–17-vuotiaat.

Pelileiri yli 13-vuotiaat.

Summer is over -lanit yli 13-vuotiaat.

Elokuvaleiri 16–29-vuotiaat.

Puistobreaking yli 15-vuotiaat.

Talkoolaiseksi festareille yli 18-vuotiaat.

4H-yritys 13–28-vuotiaat.

Lisätietoa: rovaniemi.fi/palvelut/nuti tai Instagram: nutirovaniemi sekä rovaniemi.4h.fi.