siitepöly: Koivun sii­te­pö­ly vaivaa jo La­pis­sa­kin, mutta voi­mak­kain vaihe on vielä edessä

tulvat: Kaa­re­su­van­nos­sa tulviva Muo­nion­jo­ki saattaa kat­kais­ta Ruotsin ra­ja­tien maa­nan­tai­na tai tiis­tai­na

KuPS kohtaa Olym­pia­sta­dio­nil­la Ber­lii­nin kult­ti­seu­ran, joka vie­rai­li Suo­mes­sa 20 vuotta sitten

Myös HJK:n vastustaja kovenee tuntuvasti europelikarsintojen seuraavalla kierroksella.

KuPSin Lucas Rangelin hattutemppu nosti kuopiolaiset jatkokierrokselle. Arkistokuvassa Rangel tositoimissa Rovaniemellä 2018.
KuPSin Lucas Rangelin hattutemppu nosti kuopiolaiset jatkokierrokselle. Arkistokuvassa Rangel tositoimissa Rovaniemellä 2018.
Kuva: Jouni Porsanger

Helsingin Jalkapalloklubi ja Kuopion Palloseura venyttivät torstaina suomalaisen jalkapallon unelmien kesää, kun kumpikin saavutti jatkopaikat eurokentillä.

HJK kukisti vieraskentällä azerbaidzhanilaisen Neftci Bakun 3–0 ja otti jatkopaikan Eurooppa-liigan karsinnoissa yhteismaalein 5–2.

KuPS nujersi kazakstanilaisen Astanan 4–3 ja nappasi jatkopaikan Konferenssiliigan karsinnoissa yhteismaalein 5–4.

Seuraavalla kierroksella vastustajat kovenevat jälleen, kun HJK kohtaa turkkilaisen Fenerbahcen ja KuPS saksalaisen Union Berlinin, joka nauttii kulttiseuran maineesta. Union on kotoisin vanhasta Itä-Berliinistä ja nousi Saksan pääsarja Bundesliigaan vasta vuonna 2019.

– Nähdään pian, Union Berlin kirjoitti Twitterissä torstai-iltana ja linkkasi viestiinsä KuPSin tviitin jatkopaikasta.

Tervehdyksen jälkeen Union Berlin pureutui syvemmälle. Europelit ovat olleet sille harvinaista herkkua, mutta seuran mukaan kerta on jo toinen, kun eurokentillä vastaan tulee suomalainen joukkue.

– 2001 Haka, 2021 KuPS, berliiniläiset kirjoittivat.

Kaksi vuosikymmentä sitten Union Berlin ylsi toiseksi Saksan cupissa ja pääsi silloiseen Uefa-cupiin. Matka vei myös Valkeakoskelle, kun Suomen vuosituhannen taitteen suurseuroihin lukeutunut Haka kohtasi saksalaiset. Union Berlin jyräsi jatkoon yhteismaalein 4–1, mutta saksalaisten ilo loppui lyhyeen. Noutaja tuli jo seuraavalla kierroksella.

Jättiosumat otteluparin päässä

Union Berlinin verkkosivuillaan torstai-iltana julkaisemassa uutisessa seura kertasi tulevan vastustajan KuPSin europelitaivalta. Jutun mukaan ensimmäinen osaottelu pelataan ensi viikolla Helsingin Olympiastadionilla ja toinen osa Berliinissä sitä seuraavalla viikolla. Pelipäivät täsmentyvät. Voitto otteluparissa veisi Konferenssiliigan lohkovaiheeseen.

HJK on jo varmistanut lohkovaihepaikan vähintään Konferenssiliigaan, mutta otteluparivoitolla Fenerbahcesta se pääsisi Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen.

HJK pelasi Mestarien liigan lohkovaiheessa kaudella 1998–99 ja Eurooppa-liigan lohkovaiheessa kaudella 2014–15.