Kolumni

Kunta voi kääntää surkeuden voitokseen

-
Kuva: Nina Susi

Helsingin Sanomien helmikuun Kuukausiliitteessä oli pitkä juttu Puolangan kunnan pessimismistä. Kainuulainen kunta on kääntänyt kaiken kunnassa vallitsevan surkeuden markkinointikeinokseen, jota eurooppalainen media on BBC:n perässä rynnännyt ihmettelemään. Kuukausiliitteessäkin Puolanka sai tilaa peräti yhdentoista sivun verran. Kunnan pessimistien tekemät videot ovat tosi suosittuja netissä. Mikä vastaava 2 500 asukkaan kunta pystyy saamaan vastaavan määrän mediahuomiota. Tuskin kovin moni.

Pessimismipäivät alkavat Puolangalla vuoden ensimmäinen päivä ja loppuvat vuoden viimeinen päivä. Surkutella voi siis ja hokea paikallista sanontaa ”mitä se hyvejää” vuoden jokaisena päivänä. Kun Helsingin Sanomien toimittaja ja kuvaaja saapuivat paikalle vuoden ensimmäisenä päivänä kello kahdeksan aikaan illalla, ainoat tarjolla olevat palvelut olivat kaksi automaattia, bensa-automaatti ja pankkiautomaatti.

Vaikka Rajala kylvää surkuttelua, hän ja muut paikkakunnan pessimistit osoittavat sen, että hyväksymällä tosiasiat voi huonotkin asiat huumorilla ja pöljäilyllä kääntää hyväksi.

Surkuttelua johtaa Puolangan pessimistien pomo Tommi Rajala. Hän on entisen kunnanjohtajan poika, joka muutti takaisin maailmalta paikkakunnalle viisi vuotta sitten. Paljon maailmaa nähneen miehen perheellä on tällä hetkellä kodit myös Helsingissä, Tampereella ja Budapestissä. Näkemystä asioihin nelikymppisellä miehellä on monelta suunnalta ja eri kantilta. Rajalan puolipäiväisen palkan maksaa nykyisin Puolangan pessimistit ry.

Vaikka Rajala kylvää surkuttelua, hän ja muut paikkakunnan pessimistit osoittavat sen, että hyväksymällä tosiasiat voi huonotkin asiat huumorilla ja pöljäilyllä kääntää hyväksi. Rajalan mielestä ei kannattaa taistella tuulimyllyjä vastaan ja estää Puolankaa kuolemasta, koska se on jo kuollut. Hän sanoo, että jos hyväksyy faktat eikä käytä aikaansa ja energiaansa vääjäämättömän kanssa painiskeluun, se voi avata uusia näkymiä. Minusta tämä on todella hyvin sanottu. Tästä voisivat ottaa onkeensa monet ihan samanlaisten ongelmien Puolangan kanssa painiskelevat Lapin kunnat. Hyviä uusia avauksia on jo niissä syntynytkin.

Yllättävistäkin asioista saattaa kehkeytyä hyvin mukavia juttuja. Tästä hyvä konkreettinen esimerkki on Puolangan kesäteatterin Pessimismimusikaali, jonka viisitoista esitystä keräsivät Askan kylään 4 200 katsojaa. Katsojista 3 700  tuli Puolangan ulkopuolelta laajalta alueelta. Tällaiset kulttuuritapahtumat elävöittävät varmasti hyvin paikkakuntaa monin tavoin.

Oikeasti pessimismin syvänteeseen ei ole syytä kuitenkaan uppoutua, vaan kannattaa aina yrittää ajatella positiivisesti. Niin tekemällä pääsee pitkälle.