Matkailu: Vaa­ral­li­siin paik­koi­hin py­sä­köi­dyt tu­ris­ti­bus­sit ja vuok­ra-au­tot kuu­men­ta­vat tun­tei­ta Ro­va­nie­mel­lä, poliisi vetoaa kul­jet­ta­jien vas­tuu­seen

Onnettomuudet: SVT: Kii­ru­nas­sa et­si­tään ka­don­nut­ta kelk­kai­li­jaa

lumivyöry: NRK: Nuori nor­ja­lais­mies kuoli lu­mi­vyö­rys­sä Nor­jas­sa

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Ku­nin­ga­tar Eli­sa­be­tin terveys horjuu – lapset ja lap­sen­lap­set mat­ka­si­vat Bal­mo­ra­lin linnaan Skot­lan­nis­sa

Lääkäreiden mukaan 96-vuotiaan monarkin on syytä pysyä lääkärin valvonnassa. Tuore pääministeri Liz Truss viestitti koko kansakunnan olevan huolissaan kuningattarestaan.

Lontoo
Britanniassa ollaan huolissaan kuningatar Elisabethin terveydestä.
Britanniassa ollaan huolissaan kuningatar Elisabethin terveydestä.
Kuva: EPA/ANDY RAIN

Kuningatar Elisabetin terveys horjuu. Kuningattaren henkilääkärit ovat huolissaan 96-vuotiaan monarkin terveydestä ja suosittelevat, että hän pysyy lääkärien tarkkailtavana Balmoralin linnassa Skotlannissa.

Kuningattaren läheisille on hovin mukaan kerrottu hänen tilastaan. Kruununperimysjärjestyksessä seuraavana oleva Walesin prinssi Charles, hänen vaimonsa Camilla sekä prinsessa Anne ovat BBC:n mukaan jo saapuneet Balmoraliin. Kuninkaallisesta perheestä aiemmin pesäeron tehneen prinssi Harryn ja tämän puolison Meghan Marklen kerrottiin myös olevan matkalla kohti Skotlantia.

BBC:n mukaan prinssi Williamia, prinssi Andrew'ta sekä prinssi Edwardia kuljettanut kone laskeutui Aberdeenin lentokentälle. Sieltä on linnaan noin tunnin ajomatka, BBC kertoo.

Truss: Kaikkien ajatukset ovat kuningattaren luona

Britannian pääministeri Liz Truss sanoi koko maan olevan hyvin huolissaan kuningattaren terveydestä. Pääministerille kerrottiin asiasta ilmeisesti kirjelappusella kesken parlamentin istunnon, minkä jälkeen Truss poistui paikalta.

– Ajatukseni – ja kaikkien ajatukset Yhdistyneessä kuningaskunnassa – ovat tällä hetkellä hänen majesteettinsa kuningattaren ja hänen perheensä luona, Truss tviittasi hetkeä myöhemmin.

Tapasi uuden pääministerin toissapäivänä

Englannin kirkon johtaja, Canterburyn arkkipiispa Justin Welby kertoi rukoilevansa kuningattaren ja tämän lähipiirin puolesta.

Kuningatar perui eilen tapaamisen neuvonantajiensa kanssa, koska häntä kehotettiin lepäämään. Tiistaina Elisabet jaksoi vielä tavata uuden pääministerin Liz Trussin sekä tämän edeltäjän Boris Johnsonin.

Hovin lausunnot kuningattaren terveydentilasta ovat hyvin harvinaisia. Aiemmin hovista on viestitetty vain, että Elisabetilla on ollut ajoittain vaikeuksia liikkumisen kanssa.

BBC:n hovitoimittajan Jonny Dymondin mukaan itse tiedote sekä kuningattaren läheisten kiirehtiminen Skotlantiin kielii siitä, että tilanne on ainakin jossain määrin vakava.

Britanniassa juhlittiin aiemmin tänä vuonna näyttävästi kuningatar Elisabetin vallassaolon 70-vuotisjuhlaa. Hän nousi isänsä kuningas Yrjö VI:n jälkeen valtaistuimelle vuonna 1952.

Elisabet II on pisimpään vallassa ollut brittimonarkki. Häntä kohtasi suuri henkilökohtainen suru viime vuoden keväällä, kun kuningattaren puoliso, Edinburghin herttua prinssi Philip kuoli lähes sadan vuoden iässä.

Ihmisiä kerääntyi Buckinghamin palatsin edustalle

Buckinghamin palatsin edustalle alkoi BBC:n mukaan heti kerääntyä ihmisiä sen jälkeen, kun uutinen kuningattaren terveydentilan äkillisestä heikentymisestä alkoi levitä.

Monet kertoivat olleensa järkyttyneitä ja surullisia uutisesta.

– Hän on ainoa kuningatar, joka meillä koskaan on ollut koko elämäni aikana. Hän on niin ihana rouva. Tämä on todellinen sokki, sanoi australialainen Pam Fleming itkien BBC:lle.

Palatsin edustalle kerääntyi odotetusti myös toimittajia ja valokuvaajia ympäri maailmaa.