Mainos

Kun yritys vaihtaa omis­ta­jaa, voi ta­pah­tua hyviä asioita – ”En pelkää ottaa ris­ke­jä”, kertoo Jounin kau­pas­ta luo­pu­nut Sampo Kau­la­nen

Omistajanvaihdosneuvontaa toteuttanut Lapin ov-koordinaattorihanke päättyy kesäkuussa. Päätösseminaarissa kuullaan yrittäjien kokemuksia yrittäjyydestä, omistajanvaihdoksesta ja yrityskaupoista. Lauteilla ovat Jounin Kauppa, Sevetin baari ja Wilderness hotels.

Sampo Kaulanen (oik.) luopui Jounin Kaupasta, jonka yrittäjänä toimi vuodesta 2008. Annukka Kuusimäki Räsänen ja Kari Räsänen jatkavat Sevetin baarin tarinaa.
Sampo Kaulanen (oik.) luopui Jounin Kaupasta, jonka yrittäjänä toimi vuodesta 2008. Annukka Kuusimäki Räsänen ja Kari Räsänen jatkavat Sevetin baarin tarinaa.

– Lapin ov-koordinaattorihanke päättää huipulla, toteaa hankkeen projektipäällikkö Seppo Selmgren.

Hankkeen päätösseminaari järjestetään Ivalossa 30.5. Hotelli Kultahipussa.

Selmgrenin mukaan Lapin monipuolinen yrityskenttä on ison muutoksen edessä. Projektipäällikön tuntemukset ovat pääosin positiivisia, mutta osittain ristiriitaisia ja jopa hieman huolestuneita.

– On ollut mahtavaa nähdä, kun nuorempi yrittäjäpolvi ottaa ohjat samalla, kun ikääntynyt yrittäjä tukee vaihdoksessa tai kuinka uudet yrittäjät, ja heidän tuomat uudet tuulet, saavat jo hieman nuutuneen yrityksen uuteen kukoistukseen, Selmgren iloitsee.

Toisessa vaakakupissa Selmgrenillä painaa tieto siitä, että moni yrittäjä aloittaa yrityksen muutoksen suunnittelun liian myöhään sekä se, että Lapissa valtava määrä yrittäjiä tulee kohtaamaan haasteen lähivuosina.

– Toimia tarvitaan, eikä vain pelkästään Lapin alueella. Katse on suunnattava yhä laajemmalle.

Sampo Kaulanen on palkittu yrittäjä, joka ryhtyi uusiin bisneksiin ”niin että happi kulkee”

Omistajanvaihdoshankkeen päätösseminaarissa kuullaan tuoreita omistajanvaihdoskokemuksia ja yrittäjätarinoita.

Tilaisuuden pääpuhuja on muun muassa Jounin Kaupan yrittäjänä tunnettu Sampo Kaulanen, joka ehti kauppiasuransa aikana brändätä kaupastaan yhden Lapin tunnetuimmista. 43-vuotiaan Kaulasen juuret ovat syvällä Lapissa.

– Minua voisi kuvailla perheenisäksi ja aviomieheksi, jolla on yrittäjätausta. Olen avoin ja utelias ihmisluonne, joka tutkii maailmaa uteliaasti. En pelkää ottaa isojakaan riskejä, jos ne osuvat minun mielenkiintoni ja intohimon kohdalle. Tästä esimerkkinä ovat vaimoni Michele, Levin luukun investoinnit ja tietysti Jounin Kaupan rakentaminen sekä siitä luopuminen, Kaulanen kertoo.

Yrittäjyys alkoi 2000-luvulla vanhempien yrityksen kautta. Vuonna 2005 Kaulanen paluumuutti Äkäslompoloon ja aloitti työt vanhempiensa kaupassa.

– Yrittäjyyden vapaudesta innostuneena aloimme suunnittelemaan Jounin Kaupan laajennusta, joka valmistui vuonna 2008. Sinä vuonna aloitin myös virallisesti kauppiaana, hän kertoo.

Visio Lapin tunnetuimmasta kyläkaupasta ja päätös luopumisesta

Kaulasen yrittäjyyden alku oli ”erittäin kivikkoinen ja vaikea”. Lama ja velat pakottivat pohtimaan selviytymiskeinoja yritykselle.

– Päätin tehdä kyläkaupasta Lapin tunnetuimman. Henkilöbrändääminen oli strategiani vision toteutumiseen. Se määritteli minun tekemiset siitä eteenpäin, Kaulanen kertaa alkutaipalettaan yrittäjänä.

Kaulasen kauppiasuraan ja -aikaan on mahtunut kaikenlaista. Henkilöbrändäyksen myötä hän laittoi itsensä todella likoon, mikä tuotti tulosta.

– On tullut voitettua somepalkintoja, Kultainen Venla -palkintoa, Selviytyjä-titteliä, Vuoden nuori yrittäjä -palkintoa ja tehtyä pari omaa televisio-ohjelmaa”, Kaulanen kertoo ja jatkaa:

– Tämä kaikki luonnollisesti on vienyt aikaa pois kaupasta ja tehnyt elämästä kohtuu raskaan. Samalla menetin palon kauppiuuteen. Kun kipinä sammui, syntyi ajatus kaupasta luopumisesta.

Kaupasta luopuminen on tuonut Kaulaselle uudenlaista vapautta ja mahdollisuuksia toteuttaa itseään. Seuraavaksi luvassa on kiinteistöbisneksiä, elämysmatkailua ja kaikkea ”siistiä”, mikä kiinnostaa.

– Ilman, että otan jäätäviä velkoja! Taakatonta elämää! Niin että happi kulkee!” Kaulanen lisää.

Yrittäjyydestä haaveileva, kaikkea ei tarvitse osata heti: ”Halu oppia uutta on kaiken a ja o”

Annukka Kuusimäki Räsänen ja Kari Räsänen ovat Sevetin baarin uudet omistajat. Omistajanvaihdoksessa auttoivat useat tahot, kuten Lapin Yrittäjien toteuttama omistajanvaihdospalvelu, Inarin kunta ja rahoittajat.

Pariskunta on kotoisin Pohjois-Karjalasta, ja Annukka on toiminut yrittäjänä vuodesta 2002 alkaen.

– Sevetin baari on kuin suoraan Emmerdalesta. Se on kaikkien kohtauspaikka. Tarjoamme ruokaa, juomaa, kyläpuotipalveluita, matkaparkin ja myöhemmin kesällä majatalomajoitusta, Kuusimäki Räsänen kertoo yrityksestä.

Yrityksen ostamisen suhteen pariskunta vihjaa, että ensin on hyvä miettiä omia vahvuuksiaan ja sitä, mistä on todella kiinnostunut ennen kuin lähtee etsimään myynnissä olevia yrityksiä.

– Kaikkea ei tarvitse osata, mutta halu oppia uutta on kaiken a ja o, he muistuttavat.

Täysin valmista kohdetta ei välttämättä löydy valmiina. Koska jatkavan yrittäjän tehtävä on luotsata yritystä eteenpäin, on yrityskaupan kautta mahdollisuus toteuttaa omia unelmiaan.

– Yrittäjyys on aina riski. Kun realistiset laskelmat ja resurssit ovat kirjattuna, näkee nopeasti, onko mahdollisuutta ostaa yritys vai kannattaako jatkaa etsimistä.

Lapin Yrittäjien omistajanvaihdospalvelun verkkosivuilta löydät tällä hetkellä Lapissa myynnissä olevia yrityksiä.

Lapin ov-koordinaattorihankkeen tuloksia

Hanke on tuottanut yksityiskohtaista neuvontaa noin 200:lle yritykselle, joissa edustettuina ovat olleet kaikki Lapin kunnat. Hankkeen infotilaisuuksiin on osallistunut yli tuhat henkilöä.

Omistajanvaihdosten tarkkaa lukumäärää ei ole tilastojen kautta saatavilla. Pääosa neuvontaa hyödyntäneistä yrityksistä on aloittanut omistajanvaihdostoimet ja arviolta noin joka kymmenes hankkeeseen osallistunut yritys on saanut omistajanvaihdoksen päätökseen hankeaikana.

Lapin ov-koordinaattorihanke toteutetaan yhteistyössä Lapin kuntien kanssa. Hankkeen rahoittaa Kestävää kasvua ja työtä 2014–2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma ja Lapin liitto.

Hankkeen päärahoitus tulee Euroopan aluekehitysrahastosta. Rahoituksen budjetti on 342 660 € (vuoden 2020 Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) ja valtion rahoitusta 274 128 €). Hanke päättyy 30.6.2023.

Lapin Yrittäjät - Natiivi logot