Kuluva al­ku­tal­vi on ko­ke­neen la­tu­te­ki­jän mie­les­tä poik­keuk­sel­li­nen Me­ri-La­pis­sa - tyk­ki­la­dut kes­tä­vät, lunta ja pak­kas­ta odo­tel­laan

Joulupukilta saatu uusi suksipari kannattaa jättää vielä odottamaan parempia aikoja.

Pentti Rautio on hiihtänyt Jungossa jo 650 kilometriä. Hän kehuu hiihto-olosuhteita ja Visan aktiiveja hiihtäjien eteen tehdystä työstä.
Pentti Rautio on hiihtänyt Jungossa jo 650 kilometriä. Hän kehuu hiihto-olosuhteita ja Visan aktiiveja hiihtäjien eteen tehdystä työstä.
Kuva: Jouni Valikainen

Luonnonlumi on ollut vähissä koko Meri-Lapin alueella. Paikoitellen maa on paljas ja kuntoilijat ovat vaihtaneet sivakat lenkkikenkiin. Kemissä Jungon ja Takajärven maastossa on tykitetty ja levitetty 2,5 kilometrin latu, missä voi käyttää molempia hiihtotapoja. Pertajärven kuntoreittiä ei tällä hetkellä tampparit pysty kokonaan lumen puutteen vuoksi kiertämään.

– Kävin maanantaina hiihtämässä Jungossa ja olosuhteisiin nähden ura oli suhteellisen hyvässä kunnossa. Tykkilumi on luonnonlunta karkeampaa ja se päästää veden läpi eikä sula niin nopeasti, Visa Ski Teamin kilpailuvastaava Jani Vestenius kertoi.

Jungossa on käytössä 40 euron koko kauden kattava vapaaehtoinen latumaksu. Kertalipun hinta on seitsemän euroa.

– Mielestäni ladun käyttäjät ovat mukavasti ottaneet omakseen vapaaehtoisen latumaksun. Siitä ei ole tullut kynnyskysymys etenkään kun sitä vertaa moniin muihin hiihtopaikkoihin. Latumaksu takaa sen, että seuraavanakin syksynä resurssit riittävät ensilumen ladun tekoon, Jani Vestenius sanoi.

Hiihtomaan ja Takajärven ladun aikaansaannos on Visa Ski Teamin ja kaupungin yhteistyön tulosta. Visa hoitaa lumetuksen ja kaupunki pitää ladut sekä urat hiihtokunnossa.


Ylitornion Ainiovaarassa pääsee hiihtämään, mutta kunnan liikunnanohjaaja Jussi Herttuala ei pistäisi monoihinsa uusinta suksiparia.

– Vaaran ympäri kiertää 5,7 kilometrin luistelu-ura ja perinteisen latu sekä pistolatu Hietakangas-Laatas. Myös viiden kilometrin Mustin-lenkkiä pitkin pääsee hiihtämään. Ladun eivät ole vähäisen lumen vuoksi hyvässä kunnossa. On parempi sanoa, että ne ovat jonkinlaisessa hiihtokunnossa, Herttuala kuvailee.

Ylitorniollakin on ollut pariin otteeseen vähintäänkin kohtuulliset hiihto-olosuhteet, mutta vesisade ja plusasteet ovat tehneet tepposet. Ainiovaaran lumetusjärjestelmä odottelee vielä pakkaskelejä.


Kallinkankaan hiihtokeskuksen  yrittäjä Ilkka Yli-Öyrä huokaisee syvään, kun puhe tulee Kallin hiihtomahdollisuuksista. Vielä viime viikonloppuna Kallilla pystyi hiihtämään, mutta tilanne muuttui alkuviikosta.

– Toivottavasti vielä tämän vuoden puolella pääsee ajamaan uria tampparilla. Kun kävin ajamassa latukoneella, niin kiviä nousi esille. Osassa kohtaa uria on jää, joten kun lunta tulee, niin uria on hyvä ajaa, Yli-Öyrä kertoo.

Viimeiset alkutalvet ovat olleet latujen teon kannalta lumisia, joten varastolumen käyttö ei ollut välttämätöntä latujen teossa.

– Tällaisen alkutalven suhteen kannattaisi aloittaa uudelleen keskustelu, olisiko varastolumen teko jatkossa viisasta. Lunta on aiemminkin varastoitu Kallinkankaalla, Ilkka Yli-Öyrä kertoo.


Pekka Herajärvi on ajanut Karungin alueella latupohjia tampparilla ensimmäisiä kertoja jo marraskuun puolella. Silloin lunta oli vielä kymmenkunta senttiä ja ladut sai hiihtokuntoon. Niille olikin käyttöä. Nyt ne ovat lähinnä jäisiä uria

– Ehkä paikka paikoin pääsee hiihtämään, mutta silloin kannattaa käyttää vanhoja sivakoita, SM-kultaa omalla aktiiviurallaan hiihtänyt Pekka Herajärvi kertoi.

Herajärvi on usein päässyt kunnostamaan uria jo marraskuun puolessa välissä.

– Kun kunnostin uria vappuun saakka, niin ajattelin, että ilmaston lämpenemisestä puhuminen ei pidä paikkaansa. Nyt aatokset ovat aivan toiset. Luntahan olisi vaikka kuinka paljon, mutta nyt se sataa taivaalta vetenä, Herajärvi harmittelee.

Kuluva alkutalvi on kokeneen latutekijän mielestä poikkeuksellinen.

– Aloittelin tekemään näitä latuhommia 2006. On aiempinakin talvina iskenyt suvi päälle, mutta peruslunta on ollut maastossa  jonkin verran, Pekka Herajärvi muistelee.

Säätila muuttuu Kemissäkin. Ennusteen mukaan keskiviikkona torstaina sataa lunta. Tapaninpäiväksi luvataan 18 asteen pakkasta.