Onnettomuus: Au­toi­li­ja törmäsi ala­ikäi­seen pyö­räi­li­jään Iva­los­sa ja pakeni pai­kal­ta

Sää: Harmaa loska väistyy pian - ensi viikon hiih­to­lo­ma­lai­sil­le lu­va­taan jo au­rin­koi­sem­pia hiih­to­ke­le­jä

Kroatia voitti jän­ni­tys­näy­tel­mäs­sä Japanin ran­gais­tus­pot­ku­ki­sas­sa

al-Wakra/Helsinki
Kroatia voitti Japanin rankkarikisassa. Tässä kroatialaiset juhlivat Ivan Perisicin tekemää tasoitusmaalia toisella puoliajalla.
Kroatia voitti Japanin rankkarikisassa. Tässä kroatialaiset juhlivat Ivan Perisicin tekemää tasoitusmaalia toisella puoliajalla.
Kuva: Georgi Licovski

Kroatia eteni jännitysnäytelmästä jatkoon jalkapallon miesten MM-turnauksessa, kun se voitti Japanin rangaistuspotkukilpailuun edenneessä neljännesvälieräottelussa.

Kroatian sankari oli maalivahti Dominik Livakovic, joka torjui Japanin neljästä laukauksesta kolme. Kun kroatialaisista vain Marko Livaja epäonnistui, ei viidensiä laukojia tarvittu. Kroatia vei rankkarikisan nimiinsä 3–1.

Rangaistuspotkukilpailuun päädyttiin 1–1-tilanteessa, kun molemmat saivat pallon varsinaisella peliajalla kerran verkkoon. Japani siirtyi 43. minuutilla johtoon, kun Daizen Maeda viimeisteli lyhyenä pelatun kulmapotkun jälkitilanteesta. Ottelun 55. minuutilla Ivan Perisic pukkasi Kroatian tasoituksen.

Edellisten MM-kisojen hopeamaa Kroatia kohtaa Qatarin MM-turnauksen puolivälierissä tulevana perjantaina Brasilian tai Etelä-Korean. Brasilia ja Etelä-Korea kohtaavat toisensa myöhemmin tänään neljännesvälierissä.

Japani pelasi pirteän avauspuoliajan ja johti tauolle mentäessä 1–0. Kroatialaisista Perisic pääsi ensimmäisellä kymmenminuuttisella maalipaikkaan pallonriistonsa jälkeen, mutta Shuichi Gonda torjui melko pienestä kulmasta tulleen laukauksen.

Toisella puoliajalla molemmilla oli etsikkohetkensä ja Kroatia tuli väkisin tasoihin Perisicin osumalla, joka syntyi komeasta keskityksestä. Runsaan tunnin kohdalla Kroatian keskikenttätähti Luka Modric laukoi vihaisesti, mutta Gonda torjui tilanteen kulmapotkuksi.

Keskityksiä viljellyt Kroatia piti ottelussa vastustajaansa enemmän palloa, ja Japani kyttäsi nopeita vastaiskuja.

Jatko-ottelun aikana Kroatian päävalmentaja Zlatko Dalic teki rohkeita vaihtoja ottamalla muun muassa nimimiehet Modricin, Mateo Kovacicin ja Perisicin vaihtoon. Kroatia sai tuoreiden pelaajien siivittämänä jatko-ottelussa hyvää painetta vastustajan puolustuspäähän.

Kroatia vahva rankkareissa myös viime kisoissa

Kroatialle rangaistuspotkukilpailut ovat tulleet tutuiksi. Edellisessä MM-turnauksessa Kroatia joutui pudotuspeleissä kahdesti rangaistuspotkukisaan, jotka se voitti.

Kroatia pääsi Qatarin MM-kisoissa neljännesvälieriin sijoituttuaan F-lohkossa Marokon takana toiseksi. Japani voitti E-lohkon, jossa se jätti taakseen Espanjan, Saksan ja Costa Rican.