Kotka lentää au­rin­koon Väy­län­var­ren kun­nis­sa

Tamperelaiset teatterin ja musiikin ammattilaiset Heikki Vihinen ja Ari Kankaanpää sekä matkailuyrittäjä Reijo Angeria katsastivat kesäteatterin esityspaikkoja länsirajalta.

Ari Kankaanpää (vas.) Reijo Angeria ja Heikki Vihinen kävivät tutustumassa Aavasaksan Kruununnäyttämöön. Aavasaksalla pidetään näytelmän ensi-ilta 1.7.
Ari Kankaanpää (vas.) Reijo Angeria ja Heikki Vihinen kävivät tutustumassa Aavasaksan Kruununnäyttämöön. Aavasaksalla pidetään näytelmän ensi-ilta 1.7.
Kuva: Sari Vartiamäki

Kulttuurialan rautaiset tamperelaiset ammattilaiset Heikki Vihinen ja Ari Kankaanpää haluavat tarjota väylänvartisille asukkaille ammattitaidolla tehtyä kesäteatteria useilla länsirajan paikkakunnilla. Väylänvarren teatteri ry. kutsui miehet rikastuttamaan alueen teatterielämää.

Muun muassa Tampereen kaupunginteatterin johtajana toiminut Kummeli-ryhmän jäsen Heikki Vihinen ja Juice Leskisen kanssa keikkaillut Ari Kankaanpää kävivät yhdessä matkailuyrittäjä Reijo Angerian kanssa katsastamassa mahdollisia ensi kesän esityspaikkoja.

– Kävimme Ylläksellä Ihmisen ringissä, Pellossa Rohki-hallissa ja Aavasaksan Kruununnäyttämöllä. Käymme vielä Torandan esityspaikassa. Pohjois-Lappi tuli tutuksi Kummeli Kultakuume elokuvan kautta, mutta Väylänvarsi on minulle aivan tuntematon paikka. Meidän on helppo sijoittaa kesäteattereita 500 kilometrin matkalle kun sitä vertaa esimerkiksi Tammerkosken 200 metrin pituuteen, Heikki Vihinen vertaa.

Lopullista päätöstä esityspaikoista ei ole vielä tehty.

Reijo Angeria voi ottaa osasyyn niskoilleen, että musiikkipainotteinen kesäteatteri tulee Väylänvarteen. Kun Kankaanpää kävi esiintymässä Angerian ravintolassa Juicen kappaleilla, niin ravintoloitsijalle iski mieleen, että jokivarressa on myös paikallisia tähtiä.

Tulevassa Kotka lentää aurinkoon -työnimeä kantavassa esityksessä paikallinen musiikki on vahvasti esillä. Kapellimestari Ari "Kankku" Kankaanpää valitsee näytelmän käsikirjoitukseen sopivimmat kappaleet Tarja Ylitalolta ja Intro-yhtyeeltä sekä Kaulirannasta kotoisin olevalta Markku Tranbergilta, joka tuli Suomessa tunnetuksi artistinimellä Markus.

– Haluamme tuoda kesäteatterissa esille osan heidän elämäntarinaansa. He näyttivät, että pienestä pitäjästäkin voi ponnistaa musiikkielämän huipulle. Osansa näytelmässä on myös Olavi Tissarilla, joka toimi opettajana Kaulirannassa. Hän myös opasti vähävaraisia lapsia mukaan musiikin pariin, Vihinen sanoo.

Markuksen kappaleet Jos vielä oot vapaa ja Vain kotka lentää aurinkoon nousivat molemmat Suomen singlelistan ykköseksi. Molemmat kappaleet kuuluvat oikeutetusti tulevaan esitykseen. Tarja Ylitalon kappaleista varmuudella kuullaan suosikit Kerrasta poikki ja Syys surumielinen.

Näytelmän käsikirjoittaa ja ohjaa Heikki Vihinen. Käsikirjoitus saa lopullisen muotonsa marraskuussa, kun Kontio ja Parmaksen kuvakset ovat Vihisen osalta ohi.

Näytelmään on jo kiinnitetty pääosien esittäjiksi Marko ja Elina Haapaniemi. Marko Haapaniemi esittää Markusta ja Elina Haapaniemi Markuksen vaimoa. Myös Tarja Ylitalo nousee esiintymislavalle. Teatterialan ammattilaista Vihistä ei lavalla nähdä.

– Enhän minä ole mikään näyttelijä, vaikka olen tullut tutuksi elokuvista ja tv-sarjoista. Yleensä olen esiintynyt pellenä ja vielä alastomana sellaisena, Vihinen naureskelee.

Loppuvuonna näytelmään haetaan vielä esiintyjiä sivuosiin. Heitä valitaan näytelmään puolenkymmentä.

– Tältä alueelta löytyy varmasti taitavia tanssiesiintyjiä ja laulajia, joten ei ole mitään järkeä tuoda heitä muualta. Toivottavasti tuleva esitys kiinnostaa paikallisia kykyjä, Heikki Vihinen sanoo.

Tässä vaiheessa ei ole täysin varmaa lentääkö kotka aurinkoon Torniossa, Ylitorniolla, Pellossa ja Ylläksellä. Isona epävarmuustekijänä on korona ja sen aiheuttamat rajoitukset.

– Teatteriesityksen saaminen esityskuntoon on iso palapeli. Jos hanskat lyö naulaan jo nyt, niin emme saa näytelmää ensi-iltaan vaikka mitään rajoituksia ei tulisikaan. Menemme eteenpäin niin kauan kuin tulee mahdollinen stoppi. Jos stoppi tulee, niin sitten hakkaan kaljuani hetken ajan seinään, Heikki Vihinen sanoo.

Kotka lentää aurinkoon -kesäteatteriesityksen ensi-ilta pidetään Aavasaksan Kruununnäyttämöllä 1.7.

Ei vain yhtä kesää varten
Jouni Valikainen

Väylänvarren teatteri ry. toimii kesäteatterina, joka kiertää esiintymässä Tornionlaakson kunnissa. Yhdistys vastaa teatteritoiminnasta ja sen rahoituksesta.

Teatterin toiminnanjohtajana on Mustaparta Hotelsien myyntipalvelusta vastaava Sari Vartiamäki ja hallituksen puheenjohtajana matkailuyrittäjä Reijo Angeria. Hallituksessa on mukana torniolaisia, ylitorniolaisia, pellolaisia, kolarilaisia ja muoniolaisia kulttuuri-ihmisiä. Yhdistyksen kotipaikka on Tornio.

Yhdistys on hakenut teatteriesityksiin leader-rahoitusta.

Teatterin tavoitteena on tuoda ammattimaisella otteella kesäteatteriin paikallisia aiheita paikallisten ihmisten nautittavaksi. Ensimmäisen esityksen ohjaa ja käsikirjoittaa Heikki Vihinen. Jatkossa käsikirjoituksesta voi vastata joku muu henkilö.

Esityksiä on tarkoitus järjestää useana kesänä.