Ihmiset

Isä on ensi kertaa raskaana Suomessa – terveydenhuollon tietojärjestelmät eivät tunnista tilannetta

Joel Maisalmi
Isä on ensi kertaa raskaana Suomessa – terveydenhuollon tietojärjestelmät eivät tunnista tilannetta

Vauvaa odottavat isät ovat noin 30-vuotiaita miehiä. Lapsi on jo saanut isänsä vatsan hieman pyöristymään. Kuva on otettu, kun Lännen Media haastatteli avioparia viime viikolla.

Henripekka Kallio

Suomessa on tiettävästi ensimmäistä kertaa käsillä tilanne, jossa mies on raskaana. Hänen on määrä synnyttää kevättalvella.

Kyse on kahden miehen avioparista, jossa raskaana oleva isä on taustaltaan transsukupuolinen. Hänet on siis määritetty syntyessään naiseksi, mutta hän on käynyt läpi sukupuolen korjausprosessin. Lasta odottava isä sai toissa vuonna miehen henkilöllisyystunnuksen ja hän on elänyt jo vuosia miehenä.

Lännen Median haastattelema aviopari kertoo pohtineensa ensin lapsen hankkimista esimerkiksi useamman aikuisen apilaperheenä. Pariskunnan transmies päätti kuitenkin keskeyttää tilapäisesti hormoniterapiansa viime vuonna, vaikka hänellä oli jo varattu aika kohdun ja munasarjojen poistoon.

Kuukautiset palasivat keväällä, ja lapsi sai alkunsa jo toisella yrittämällä alkukesästä. Nyt tuleva isä on neljännellä kuulla raskaana.

Raskaus on sujunut hyvin

Raskaus on sujunut muuten hyvin, mutta avioparin mukaan terveydenhuollon tietojärjestelmät eivät tunnista tilannetta, jossa raskaana olevalla on miehen henkilöllisyystunnus. Terveydenhuoltoon liittyvän paperityön kanssa onkin ollut ongelmia sekä neuvolassa että sairaalassa.

Pariskunnan mukaan heitä hoitaneet terveydenhuollon ammattilaiset ovat suhtautuneet isän raskauteen asiallisesti.

Avioparia mietityttää Kelan tukien hakeminen synnytyksen jälkeen, sillä lainsäädännössä ei ole varauduttu siihen, että synnyttäjä voi olla mies. Esimerkiksi äitiysraha on sairausvakuutuslaissa määritelty kuuluvaksi naiselle, jonka raskaus on kestänyt vähintään 154 päivää.

Isien mielestä lakitekstit tulisi päivittää ottamaan erilaiset perheet huomioon.

–Lapsen oikeudet tässä varmaan on suurin asia, toinen heistä muistuttaa.

Harvinaista maailmallakin

Suomessa on kerrottu jo aiemmin julkisuudessa henkilöistä, jotka ovat korjanneet sukupuolensa saatuaan ensin lapsia.

Nyt on kuitenkin tiettävästi ensi kerta, kun sukupuolensa juridisesti mieheksi vahvistanut henkilö on raskaana ja synnyttämässä myöhemmin lapsen.

Täysin varma asiasta ei voi olla, sillä joku muukin transmies on voinut pitää taukoa hormoniterapiassaan ja saada lapsen. Ainakaan Sateenkaariperheet ry:llä, Trasek ry:llä tai Setan Transtukipisteellä ei ole kuitenkaan tietoa tällaisista perheistä Suomessa.

Miehen raskaus ja synnyttäminen ovat maailmanlaajuisestikin erittäin harvinaisia tapauksia.

Amerikkalaisen Thomas Beatien uutisoitiin vuonna 2008 olevan maailman ensimmäinen lapsen synnyttänyt mies. Sen jälkeen raskaana olevista ja synnyttäneistä miehistä on uutisoitu Yhdysvaltojen lisäksi ainakin Saksassa, Itävallassa ja Britanniassa.

(function() { window.rnsData = { apiKey: "iwfi9jj72gpjhpz6",title: "Isä on ensi kertaa raskaana Suomessa – terveydenhuollon tietojärjestelmät eivät tunnista tilannetta",author: "Henripekka Kallio",date: "2017-10-06T15:15:04",categories: ["kotimaa"],tags: ['Leiki/Isyys', 'Leiki/Lapset', 'Leiki/Raskaus (Hedelmöitys)', 'Leiki/Sukupuolet', 'Leiki/Synnytys', 'Leiki/Transmies', 'Leiki/Transsukupuoli', 'Pääasiasana/Ihmiset', 'npflag/LM-Irto'],ga: "aamulehti.send"};var s = document.createElement("script");s.src = "https://reactandshare.azureedge.net/plugin/rns.js"; document.body.appendChild(s);}());

Kommentit (12)

  • Tampere

    Minusta siinä ei ole mitään ihmeellistä, että biologinen nainen synnyttää. Juridisesti jutun nainen on toki mies. En totea näitä pahalla, vaan lapsenomaisella analyysillä. Kelaa ei varmaan voi epäselvyydestä syyttää, kun tilanne on ensimmäinen Suomessa ja maailmallakin harvinainen.

  • Nimetön

    Millä perusteella tuleva äiti on isä? Ei ainakaan sukupuolen perusteella, koska hänellä on kaikki naisen sukupuoleen kuuluvat merkit. Isä on tähän asti ollut henkilö, joka on siittäjä. Ja ilmeisesti tässäkin tapauksessa hän on tunnustanut isyytensä?! Tässä ovat isä ja äiti ja tuleva lapsi. Mikä oli uutinen?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös