Vaalikone: Katso Lapin Kansan vaa­li­ko­nees­ta, kuka eh­dok­kais­ta on lä­him­pä­nä aja­tus­maail­maa­si

Podcast: Miksi edes kam­pan­joi­da, kun edus­kun­ta­paik­ka vaatisi ih­met­tä? Vie­raa­na Eemeli Kajula ja Elina Kuula

Kysely: Oletko kokenut tai to­dis­ta­nut häi­rin­tää ur­hei­lus­sa?

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Ko­ro­na­vi­ruk­sen oi­rei­siin ei kuulu nuha – Ka­ran­tee­niin mää­rät­ty saa tar­tun­ta­päi­vä­ra­han joko ko­ko­nai­se­na tai osa­päi­väi­se­nä

Korona voi olla lähes oireeton, vähäoireinen tai vaikeaoireinen. Vaikeaoireista koronatartuntaa voi olla hankala erottaa influenssasta. Pelkkä aivastelu, nuha ja nenän tukkoisuus ovat nyt kevätaikaan todennäköisemmin siitepölyallergiaa kuin merkkejä tarttuvasta sairaudesta.

Helsinki
Nuhaoireet ovat näin kevään siitepölyaikaan todennäköisesti merkki allergiasta. Jos nuhaan liittyy lievää kuumeilua, kyseessä on todennäköisesti flunssa.
Nuhaoireet ovat näin kevään siitepölyaikaan todennäköisesti merkki allergiasta. Jos nuhaan liittyy lievää kuumeilua, kyseessä on todennäköisesti flunssa.

Koronaviruksen aiheuttamiin oireisiin ei kuulu nuha.

Koronavirustartunta voi olla hyvin lieväoireinen tai jopa oireeton. Koska korona leviää pisaratartunnalla, koronatartunnan saanut oireilematon henkilö on epätodennäköinen taudin levittäjä.

– Aivastelu, nuha ja nenän tukkoisuus ilman paleltamista tai kuumetta ovat todennäköisesti näin siitepölyaikaan allergiaoireita. Jos nousee lievää lämpöä, kyse on todennäköisesti flunssasta, sanoo asiantuntijalääkäri Auli Rytivaara Elinkeinoelämän keskusliitosta (EK).

Influenssa nostaa yleensä aina korkean kuumeen. Myös vaikeaoireisessa koronassa kuume voi nousta korkeaksi.

– Influenssaan ja vaikeaoireiseen koronaan liittyy molempiin sairaudentunnetta ja yskää, siksi niitä voi olla vaikea erottaa toisistaan.

Keskiviikkoiltapäivään mennessä Suomessa oli todettu 59 varmistettua koronatartuntaa. Tartunnan saaneiden määrä on kasvanut voimakkaasti viikonlopusta lähtien.

Korona-altistuksen saanut henkilö määrätään Suomessa 14 vuorokauden karanteeniin, vaikka hänellä ei olisi oireita. Määräyksen tekee tartuntatautilääkäri tartuntatautilakiin perustuen, ja se on velvoittava.

Jos henkilö ei voi hoitaa työtehtäviään tänä aikana, hän voi hakea Kelasta tartuntatautipäivärahan. Jos henkilö ei pysty hoitamaan työtehtäviään karanteenin takia ja työnantaja maksaa hänelle silti palkan, Kela maksaa tartuntatautipäivärahan työnantajalle.

– Kela korvaa ansiot täysimääräisinä karanteeniin määrätyn palkan mukaan. Jos työntekijä pystyy esimerkiksi hoitamaan etänä vain osan työtehtävistään, Kela maksaa osapäiväisen tartuntatautipäivärahan, EK:n asiantuntijalääkäri Auli Rytivaara kuvailee.

– Henkilö ei voi saada korvauksia kuitenkaan tuplana, eli yhtä aikaa samasta ajasta palkkaa ja tartuntapäivärahaa.

Ruotsissa on havaittu ensimmäiset koronatartunnat, joissa sairastuneilla ei tiedetä olevan yhteyttä epidemia-alueisiin tai aiemmin sairastuneisiin henkilöihin. Tämä tarkoittaa sitä, että tauti on alkanut levitä Ruotsissa viranomaisten määräämistä karanteeneista huolimatta.

– Meillä Suomessa ollaan vielä karanteenivaiheessa, eli viranomaiset yrittävät vielä jäljittää tartuntalähdettä ja rajoittaa taudin leviämistä, Rytivaara sanoo.

– Moni muu maa on edennyt jo seuraavaan vaiheeseen, eli karanteeneja ei enää määrätä.

EK:n mukaan uuden koronaviruksen vaikutukset elinkeinoelämälle ovat nyt jo mittavat. Vaikutus näkyy esimerkiksi ravintoloissa, hotelleissa ja lentoyhtiöissä.

– Korona tulee vielä vaikuttamaan laajasti muihinkin yrityksiin, arvioi Rytivaara.

THL tekee parhaillaan mallinnusta siitä, kuinka kauan mahdollinen koronaepidemia tulee jatkumaan Suomessa. EK ei ole toistaiseksi saanut tällaisia laskelmia haltuunsa.

Fakta

Näin oireet eroavat

Koronavirus voi olla lähes oireeton, lieväoireinen tai vaikeaoireinen.

Koronan oireiksi luetaan korkea kuume, lihassärky, yskä, hengenahdistus ja väsymys.

Kausi-influenssa nostaa lähes aina korkean kuumeen.

Influenssan oireita ovat lihaskipu, päänsärky ja huonovointisuus. Lisäksi sairastuneella voi olla kuivaa yskää, kurkkukipua, nuhaa ja nenän tukkoisuutta.

Siitepölyallergian yleisimpiä oireita ovat jatkuva aivastelu, nuha, nenän tukkoisuus, nenän tai kurkun kutina, silmien punaisuus, kutina ja vuotaminen, hengitysvaikeudet, yskä ja väsymys.