Kolumni

Koronan lonkerot yltävät pitkälle

-

Mitä ne tuosta koronaviruksesta oikein meuhkaavat? Näin varmasti ajatteli moni muukin, kun koronavirus nousi otsikoihin. Eivät ajattele enää, sillä koronavirus vaikuttaa meidän jokaisen arkeen. Tai ei ainoastaan itse virus, vaan myös viruksen leviämisen estotoimet.

Haitat ovat ainakin omalta kohdaltani olleet vielä suhteellisen pieniä siihen nähden, mitä ne voisivat olla. Sitten kun riskiryhmät alkavat saada joukoittain oireta, niin on kyse todellisesta ongelmasta.

En ole katsonut tällä kaudella yhtään Oulun Kärppien jääkiekko-ottelua livenä. Hankimme porukalla liput ja kyydin Ouluun viime lauantain peliin. Aioimme viettää Oulussa koko päivän, missä jääkiekko oli tietenkin pääosassa. Ottelu suljettiin yleisöltä, joten se siitä Oulun reissusta.

Osakesäästäjät ovat olleet viime aikoina ihmeissään. Olen sijoittanut osakkeisiin pienen määrän euroja aivan sillä tarkoituksella, että pysyisi kahvipöytäpuheissa suunnilleen kartalla, kun puhutaan säästämisestä, sijoittamisesta ja yhtiöiden taloustilanteista.

Salkun arvo on pienentynyt prosentuaalisesti melkoisesti. Ei käy kateeksi niitä sijoittajia tai säästäjiä, jotka ovat laittaneet kaikki rahansa osakkeisiin tai rahastoihin. Ne näyttävät tällä hetkellä tummanpunaista. Eräs analyytikko sanoi, että jäitä hattuun. Osakesijoitus on pitkäaikainen toimenpide, mikä pitkässä juoksussa tuo toivottavan tuloksen. Olisi mukava tietää, kuinka monta vuotta tuo pitkä juoksu vie aikaa.

Koronavirus vaikuttaa ansiotyöhönkin. Työnantaja ohjeisti ottamaan kaiken varalta kannettavan kotiin mukaan mahdollista etätyöskentelyä varten. Voin tehdä etätyötä ainakin juttuja kirjoitettaessa, mutta suuri osa eri yritysten työntekijöistä pitää työn luonteesta johtuen olla fyysisesti työpaikalla.

Viranomaiset ovat painottaneet, että sairaana tai huonovointisena ei saa mennä töihin. Tämä asia kannattaa ottaa tosissaan. Kun paperikoneen kaikki työntekijät pistetään karanteeniin, niin miten tehdas sen jälkeen pyörii?

Koronaviruksen lonkerot tulivat esille myös elintarvikekauppojen hyllyiltä. On se vain ihmeellistä, että ihmiset hamstraavat tavaraa aivan kuin viimeisiä vietäisiin.  Vessapaperit, säilykkeet ja pasta täyttivät ostoskärryt. Useat kauppiaat ovat sanoneet, että kaupoissa voi olla hetkellisiä tuotepuutteita, mutta tilanne tasaantuu. Käsidesi on tällä hetkellä kortilla.

En hamstraa elintarvikkeita. Harmittaa vain, kun enää ei pääse ostamaan Haaparannalta maistuvaa Ruotsin armeijan hernesoppaa.