Suomen Nato-jäsenyys: Suomi ja Ruotsi ovat Naton tark­kai­li­ja­jä­se­niä – liit­ty­mis­pöy­tä­kir­jat on al­le­kir­joi­tet­tu

kolumni: Uusiin ta­loi­hin lisää pyö­rä­ti­laa, miten van­hoi­hin? – Si­joi­tus pyö­rä­va­ras­toi­hin voi nostaa talon arvoa

Korona pitää ur­hei­li­joi­ta jän­ni­tyk­ses­sä Pe­kin­gin kisojen alla

Urheilijoiden lähipäivien toiveena on päästä terveenä olympialaisten tarkoin säädeltyyn kisakuplaan.

Rovaniemeläinen lumilautailija Carola Niemelä sai odotetusti matkalipun talviolympialaisiin.
Rovaniemeläinen lumilautailija Carola Niemelä sai odotetusti matkalipun talviolympialaisiin.
Kuva: LUMILAUTALIITTO/SIMO VILHUNEN

Koronaviruspandemia karsii yleisön katsomoista jo toisissa olympialaisissa peräkkäin, mutta virus pitää myös kisoihin valittuja urheilijoita otteessaan ennen kohta odottavaa olympiamatkaa.

Ampumahiihtoliitto kertoi maanantaina, että olympiajoukkueeseen nimetty Erika Jänkä on se suomalaisurheilija, jonka Kansainvälinen ampumahiihtoliitto IBU kertoi sunnuntaina antaneen positiivisen testituloksen koronavirustestissä.

Aiemmin esillä ovat olleet muun muassa yhdistetyn Ilkka Herolan ja jäätanssija Juulia Turkkilan koronatartunnat.

Koronahuolet voivatkin vielä rukata Suomen joukkuetta Pekingin talviolympialaisissa. Maanantaina Olympiakomitean hallitus löi lukkoon 95 urheilijan joukkueen Pekingiin, mutta vasta lähipäivät ja -viikot näyttävät, ketkä Kiinan maaperällä lopulta kilpailevat.

– Viimeiset päivät ennen kisoja ovat taistelua terveenä pysymisestä ja kisakuplaan pääsemisestä, korosti Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki.

Kiinaan matkustamiseen on tiukat säännöt, ja olympiamaisemiin voi lentää vain Kiinan viranomaisten vahvistamilla lennoilla. Lehtimäen oma lähtö Pekingiin viivästyi maanantaina Turkkiin iskeneen lumimyrskyn takia. Hänen ja muun muassa Suomen hiihtohuollon oli määrä lentää Pekingiin Istanbulin kautta.

– Katsotaan, miten käy ja mikä on seuraava vaihtoehto. Kisajoukkueen lennot Helsingistä alkavat keskiviikkona, Lehtimäki naurahti.

Pekingin talviolympialaiset alkavat ensi viikon perjantaina 4. helmikuuta ja päättyvät 20. helmikuuta.

Curling ja pikaluistelu taka-alalle

Suomi kilpailee maanantain perusteella Pekingissä 95 urheilijan voimin yhdeksässä lajiryhmässä. Edellisiin talviolympialaisiin, vuonna 2018 kisattuihin Pyeongchangin olympialaisiin verrattuna joukkue kutistui seitsemän urheilijan verran. Lajivalikoimasta putosivat curling ja pikaluistelu, jossa Mika Poutala jäi neljä vuotta sitten 0,03 sekunnin päähän mitalista 500 metrillä.

Jääkiekkojoukkueiden osuus Pekingin suomalaisjoukkueesta on yli puolet, sillä viime viikolla kisojen jääkiekkoon nimettiin 25 miestä ja 23 naista.

Olympiakomitea painotti valinnoissa aiemmin sovittua kriteeriä, jonka mukaan joukkueeseen valitulla urheilijalla pitää olla realistinen mahdollisuus sijoittua 16 parhaan joukkoon yksilölajeissa tai 8 parhaan joukkoon joukkuelajeissa. Etenkin ampumahiihdossa ja yhdistetyssä joukkue pullistui viestien ja joukkuekilpailun kriteereillä.

Sallinen mahdollinenyllättäjä

Nuoren urheilijan painotuksella kisoihin valittiin muun muassa alppihiihtäjä Erika Pykäläinen, kumparelaskija Severi Vierelä sekä freestylen slopestylessä ja big airissa kisaava Simo Peltola. Hän käyttää Elias Syrjän hankkiman maapaikan, jota Syrjä tai Kuura Koivisto eivät voi loukkaantumisten takia hyödyntää.

Nuorilta lupauksilta ei välttämättä odoteta Pekingissä vielä superonnistumisia, mutta heille olympiavalinnan toivotaan kasvattavan korkoa vuoden 2026 Milanon ja Cortina d’Ampezzon kisoihin mennessä. Vuonna 2001 syntyneistä suurelle yleisölle tuntemattomin onnistuja voi olla freestylen lumikourua laskeva Jon Sallinen.

– Hän asuu Jenkeissä eikä ole ollut Suomen mediassa niin esillä. Hän oli maailmancupissa 6:s ja 12:s Calgaryssä, joten Sallinen on yksi potentiaalisista menestyjistä, Lehtimäki arvioi.

Pyeongchangissa neljä talvea sitten Suomi saavutti kuusi mitalia: kullan, hopean ja neljä pronssia.