Pääkirjoitus: Liit­ty­mi­nen Poh­jois-Poh­jan­maa­han tuskin pe­las­tai­si Län­si-Poh­jan syn­ny­tyk­siä

Häiriö: Kaleva Median lehtien App­le-so­vel­lus­ten häiriö saattaa haitata käyttöä

Ko­ri­pal­lo­maa­jouk­kue voitti Liet­tuan yli 13000 kat­so­jan edessä Tam­pe­reel­la – Mark­ka­nen ja Jan­tu­nen juo­ni­vat voit­to­ko­rin

Tampere
Lauri Markkanen löi palloa alaspäin Tampereen areenassa yli 13 000 katsojan edessä. Pistesaalis oli 24.
Lauri Markkanen löi palloa alaspäin Tampereen areenassa yli 13 000 katsojan edessä. Pistesaalis oli 24.
Kuva: MAURI RATILAINEN/EPA

Lauri Markkanen tarvitsi kolme ohi mennyttä verryttelyheittoa ennen kuin hän otti käyttöön Suomen koripallomaajoukkueen tehokkaimman kuvion: muut pois tieltä, pallo Markkaselle omalla korilla ja vastustamaton rynnistys kentän päästä päähän aina vastustajan korille asti. Se tuotti Markkaselle 24 pistettä ja Suomelle 81–79-voiton. 

– Sitä on haettu ja kun näin, että he käänsivät selän, pääsin menemään. Tuota olemme harjoitelleet ja olen tehnyt sen eteen töitä, Markkanen kertoi läpiajoistaan kentän päästä päähän. 

Suomella oli tilanteessa 79–79 viimeinen hyökkäys kuusi sekuntia ennen ottelun päättymistä. Se päättyi Markkasen ohiheittoon, jonka Mikael Jantunen nosti sisään. Markkanen keräsi pisteensä 32 minuutissa pelitilanneheittotarkkuudella 6/17 ja provosoi liettualaispelaajille yhdeksän virhettä.

– Rytmin kanssa oli hakemista. Se oli odotettu ja meillä on uusia jätkiä. En pelannut sillä tavalla kuin olisin halunnut, mutta se että voitettiin Liettua, kertoo meidän joukkueesta, Markkanen sanoi.

Liettua valmistautuu Suomen tavoin elokuun lopulla alkaviin MM-kisoihin, mutta ilman tämän hetken ykköspelaajaansa Domantas Sabonista, joka ei pelaa kisoissa.

Grandison astui kohti kisoja

Kun MM-kisojen alkuun on kolme viikkoa, käydään koripallomaajoukkueen sisällä tiukkaa taistelua viimeisistä paikoista MM-kokoonpanossa. 

Jacob Grandison astui askeleen kohti MM-kokoonpanoa tekemällä 12 pistettä virheettömällä heittopelillä. Grandisonin kannalta tärkeää oli, että hän viimeisteli toisella neljänneksellä kakkosen itse käyttämänsä palloscreenin jälkeen. Grandisonin kaukoheitto on pitkään tiedetty hänen vahvuudekseen, mutta kyky luoda korintekopaikka palloscreenistä lisää isosti hänen mahdollisuuksiaan lähteä Japaniin matkaavaan kisakoneeseen.

– Minä vain pelaan korista, Grandison kuittasi onnistumisensa.

– Sain heittoni tänään sisään, mutta kyse on ennen kaikkea siitä, että pelataan oikealla tavalla. Meidän kaikki kaverimme tekevät sen, minä myös ja olen paljon enemmän kuin vain suoraan syötöistä heittävä pelaaja, Grandison sanoi.

Grandisonin äidinpuoleinen isoisä oli fyysikko, tähtitieteilijä, professori ja Helsingin kaupunginvaltuutettu Nils Mustelin (1931–2004), joka oli 1987 mukana perustamassa kriittistä ajattelua edistävää Skepsis ry:tä. Grandisonin äiti tutustui Grandisonin amerikkalaiseen isään opiskellessaan Yhdysvalloissa.

Sen sijaan sentteri Federiko Federikon peliaika jäi kahteen pisteeseen ja tilastomerkinnät kahteen virheeseen.

Päävalmentaja Lassi Tuovi peluutti paljon isokokoisia eturivejä, joissa Lauri Markkasen rinnalla pelasivat Mikael Jantunen, Olivier Nkamhoua tai Alexander Madsen. Yksi isoista miehistä toi myös usein pallon etukentälle.

Pelinjohtaja Miro Little kävi poseeraamassa Suomen joukkuekuvassa puoli tuntia ennen ottelun alkua, mutta pysyi itse pelistä sivussa varotoimena. 

Tampereen areena oli loppuunmyyty. 13 054 katsojaa on suurin Suomessa pelatussa koripallo-ottelussa koskaan paikalla ollut henkilömäärä.

Ensi viikon keskiviikkona Suomi kohtaa Espoossa Viron.