Kontti saisi olla auki joka päivä - ky­se­lyyn vas­tan­neet ke­min­maa­lais­nuo­ret ovat tyy­ty­väi­siä nuo­ri­so­ti­lo­jen määrään

Keminmaa
-
Kuva: Miila Kankaanranta

Keminmaan ainoana nuorisotilana toimii tällä hetkellä Keminmaan kirjaston yläkerrassa sijaitseva Kontti. Nuorille tehdyn kyselyn mukaan suurin osa vastaajista on sitä mieltä, että Keminmaassa on tarpeeksi nuorisotiloja. Tyytymättömiä määrään löytyy myös jonkin verran.

Kontti avattiin uudella nimellä viime vuonna syyskuun alussa. Aikaisemmin Keminmaassa toimi yhtäaikaisesti Myötätuulen nuorisotila, sekä toinen nuorisotila entisessä kunnanvirastossa. Nuorisotilaa on kokeiltu myös muualle Keminmaahan, mutta kävijöitä oli esimerkiksi Lautiosaaressa aivan liian vähän, kertoo vapaa-aikaohjaaja Emma-Lotta Heikinmatti.

Vasemmistoliiton valtuustoryhmä jätti kesällä aloitteen, että lakkautetun Jokisuun päiväkodin tiloihin perustettaisiin nuorisotila. Kunnanhallitus päätti, ettei nuorisotilaa sijoiteta lakkautetun päiväkodin tiloihin. Heikinmatin mielestä päätös oli hyvä, koska arveli ettei nuorisotila menestyisi Jokisuulla.

Reilu kolmannes vastaajista ei käy ollenkaan nuorisotilalla. Syitä siihen ovat muun muassa harrastusten ja koulun viemä aika.

Osa viihtyy mieluummin kotona tai ei ole kiinnostunut nuorisotilan käytöstä.

Kävijöiden määrä vaihtelee tosi paljon. Jos hiljaisin päivä pitää sanoa, niin se on kyllä torstai.
Emma-Lotta Heikinmatti
Vapaa-aikaohjaaja, Keminmaan kunta


Kaikki nuorista eivät myöskään tienneet nuorisotilan olemassaolosta, vaikka Konttia on mainostettu näkyvästi esimerkiksi koululla ja sosiaalisessa mediassa. Eniten kävijöitä on yökahviloissa, jolloin nuorisotilalla on parhaimmillaan noin viisikymmentä kävijää. Jokainen nuorisotilalla kävijä kirjaa itsensä anonyymisti koneelle, josta sitten nähdään kävijämäärä. Nuorilta kysellään palautetta ja toiveita noin kaksi kertaa vuodessa. Uusia ideoita tulee aina silloin tällöin.

–Nyt on tulossa ihan uutena tuo Amazing Race-tapahtuma, joka järjestetään Keminmaassa, Heikinmatti kertoo.

Kontissa on monenlaista tekemistä. Tilalta löytyy biljardipöytä, pingispöytä sekä useita lauta- ja korttipelejä. Kontissa on myös mahdollista pelata konsolilla. Kyselyn vastausten mukaan nuoret toivovat lisää pelejä konsoleille. Suosituinta tekemistä nuorisotilalla on biljardin ja pingiksen pelaaminen.

Kontti on auki vain torstaisin, perjantaisin ja lauantaisin. Toiveena nuorilla olisi paikka, jossa olla muinakin päivinä.

Keminmaassa toimii myös nuorisovaltuusto, joka vaikuttaa nuorten asioihin ja järjestää erilaista toimintaa. Esimerkiksi yökahvilat järjestetään yhteistyössä nuorisovaltuuston kanssa.

–Nuorisovaltuuston toimikausi päättyy ensi keväänä. Sitten järjestetään uudet vaalit. Nuorisovaltuusto on tehnyt vasta aloitteen monitoimitilasta, joka olisi nuorisotilakäytössä ja voisi olla myös mahdollisesti muidenkin paikallisten toimijoiden käytössä, kertoo Heikinmatti.

Nuorisovaltuusto oli mukana Keminmaassa järjestetyssä Taiteiden yössä. Nuorisovaltuusto on myös mukana Inarissa järjestettävässä Nuorisofoorumissa. Se on Lapin yhteinen nuorisovaltuustojen kokous.

Kyselyyn vastasi 37 nuorta Keminmaasta, vastausprosentti oli noin 11 %.

Kommentti
Nuorisotilaa ei kannata sijoittaa syrjään

Olen samaa mieltä Emma-Lotta Heikinmatin kanssa siitä, että nuorisotilaa ei kannata perustaa Jokisuulle. Sijainti olisi huono, koska se olisi hieman syrjässä, enkä usko monenkaan keminmaalaisista tietävän paikkaa.

Jos toinen nuorisotila perustettaisiin, sen voisi sijoittaa keskustaan, tai Lassilaan. Tämä riippuu tietysti siitä, löytyykö mistään vapaata tilaa nuorisotilalle.

Kontti on hyvällä paikalla, sekä tilat ovat melko hyvät. Päivinä jolloin Kontissa on paljon kävijöitä, huomaa kuitenkin, että tilaa tarvittaisiin enemmän.

Yökahvilat ovat mukava uudistus Kontissa. Porukkaakin on enemmän yökahviloiden aikaan.

Olen itse tyytyväinen nuorisotilan tekemismahdollisuuksiin. Pingistä tulee pelattua usein Kontissa.

Olin yllättynyt siitä, että jotkut eivät tienneet nuorisotilan olemassaolosta. Kävijöitä Kontissa on usein muiltakin paikkakunnilta.

Toivottavasti nuorten mielipiteitä otetaan huomioon, kun suunnitellaan uudistuksia Konttiin!

Aada AlapuranenLounais-Lapin tet-harjoittelija Keminmaasta