Lapin Kansa live: Arctic Volley kohtaa lii­gas­sa Jy­my­Vol­leyn – katso huip­pu­len­to­pal­loa suorana kello 18.30

Pääkirjoitus: Hal­li­tuk­sen on lei­kat­ta­va lisää, jos se aikoo pysyä ta­voit­teis­saan

vaalikone: Lapin Kansan vaa­li­ko­ne on nyt auki – Löydä it­sel­le­si sopiva ehdokas

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Konsta Mäenpää paini EM-prons­sil­le, mi­ta­li­sa­de jatkuu Sa­vo­lai­sen fi­naa­lis­sa

Savolainen kohtaa EM-finaalissa alle 23-vuotiaista tutun bulgarialaisen.

Budapest/Helsinki
Konta Mäenpää venyi EM-pronssille Budapestissa.
Konta Mäenpää venyi EM-pronssille Budapestissa.

Konsta Mäenpää paini EM-pronssia kreikkalais-roomalaisen painin 130 kilon sarjassa Unkarissa. Ilmajoen Kisailijoiden Mäenpää voitti sarjan pronssiottelussa Saksan Franz Richterin. Pronssiottelu päättyi 1–1, mutta mitali tuli suomalaiselle, koska hän teki viimeisen pisteen.

– Konsta paini viisaasti. Ottelu oli hänen hallussaan koko ajan, eikä Konsta hermoillut hetkeäkään. Mitali teki hyvää Suomen painille, kommentoi päävalmentaja Juha Lappalainen.

Mitali on Suomen toinen Budapestin EM-matolta, koska Arvi Savolainen varmisti jo vähintään hopean etenemällä 97 kilon sarjan loppuotteluun. Savolainen kohtaa sunnuntain loppuottelussa Bulgarian Kiril Milovin.

Mitalit ovat suomalaisten ensimmäiset aikuisten EM-tasolta kolmeen vuoteen. Elias Kuosmanen ja Petra Olli painivat EM-pronssit vuonna 2019 Bukarestista. Savolaiseen kohdistuvat myös kultaodotukset, sillä suomalaisten edellisestä miesten Euroopan mestaruudesta on 13 vuotta. Jani Haapamäki voitti 55 kilon sarjan vuonna 2009. Naisten painissa Olli saavutti urallaan EM- ja MM-kultaa.

Budapestissa Mäenpää varmisti paikkansa pronssiottelussa, kun hän kukisti lauantain keräilyottelussa Tshekin Stepan Davidin 5–1. Ottelu päättyi Mäenpään vastustamattomaan takavyöheittoon. Finaalissa hän piti Richterin kurissa.

Mäenpäällä on aiempina saavutuksinaan alle 20-vuotiaiden MM- ja EM-pronssi vuodelta 2017. EM-pronssi on hänelle ensimmäinen aikuisten sarjan arvokisamitali.

Varma olo koko päivän

Lahden Ahkeran Savolaiselle, 23, mitali on ensimmäinen aikuisten arvokisoista. Aiemmin hän on voittanut lukuisia mitaleja nuorten eri ikäluokissa.

Savolainen paini koko lauantain sangen vakuuttavasti. Miehen mittoihin joka suhteessa kasvanut Savolainen näytti ensin painimisen mallia Azerbaidzhanin Murat Lokiajeville. Sitten Savolaisen voimat ja taidot sai tuta Kreikan Laokratis Kessidis, josta Savolainen otti vaivatta ylivoimaisen pistevoiton luvuin 9–0.

Välierässä vastaan tullut Itävallan Daniel Gastl ei hänkään voinut mitään Savolaiselle. Savolainen varmisti mitalin 4–2-voitolla.

– Minulla oli koko lauantain varma olo, ja se heijastui kaikkiin otteluihini. Vain itävaltalaista vastaan kömmähdin vähän, mutta lopulta sillä ei ollut merkitystä, Savolainen sanoi.

Sunnuntain finaalissa vastaan tuleva Milov on painiurallaan vienyt muun muassa MM- ja EM-hopean.

– Finaalivastustajani Kiril Milov ei kyttäile, vaan hän pyrkii heti heittämään. Kärkäs heittäjä hän siis on. Olen kohdannut hänet alle 23-vuotiaiden EM-kisoissa. Voitin hänet silloin, Savolainen selvitti.